BACK TO
TOP
Δρώμενα

Από την Πέλλα ο Αγρότης της χρονιάς για το 2014

Με εξειδίκευση σε απαιτητικές καλλιέργειες όπως το µπρόκολο και το κουνουπίδι, έµφαση στην ποιότητα του τελικού προϊόντος και αυστηρή εφαρµογή ενός καθετοποιηµένου µοντέλου λειτουργίας, η αγροτική επιχείρηση του 40χρονου Μάρκου Σαπουντζόγλου από το ∆υτικό Πέλλας φέρει όλα τα εχέγγυα, ώστε να του χαρίσει τον τίτλο του Αγρότη της Χρονιάς 2014. Νέο αίμα στην εκτροφή προβάτων από τον Γρεβενιώτη Μιχάλη Κλωναρά ως Κτηνοτρόφος της χρονιάς και στους ακρίτες που ξέρουν από σκόρδο βραβείο Ομαδικής Προσπάθειας.

Από την Πέλλα ο Αγρότης της χρονιάς για το 2014

1
0

Μόνο σε αυτό το φύλλο της Agrenda, διαβάστε για τα βαριά χαρτιά των εμπορευμάτων, που ευνοούνται το 2015, βάσει της δωδεκάµηνης εκτίµησης τιµών της Rabobank. ύμφωνα με τον πολυσέλιδο φάκελο της εφημερίδας, θετικό πρόσηµο βλέπει η Rabobank σε σιτάρι, βαµβάκι και καλαµπόκι και μεγάλα περιθώρια ανόδου στο βόειο κρέας, έρχονται πιέσεις στα χοιρινά.

Ακόμα, μόνο σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας, όλες οι εξελίξεις στην αγορά ελαιολάδου. Αναχώµατα στην ανοδική πορεία των τιµών του ελαιολάδου επιµένουν να στήνουν µε δηλώσεις τους παράγοντες του χώρου. Καλλιεργώντας το φόβο µιας απότοµης πτώσης αργότερα, επιµένουν ότι τα 3,40 ευρώ είναι ό,τι καλύτερο για φέτος. Μάρτυρας πάντως της ζήτησης για το προϊόν, οι εκατοντάδες τόνοι ελληνικού ελαιολάδου που ταξίδευαν σε βυτία για Αγκόνα και έγιναν παρανάλωµα του πυρός στο «µοιραίο» πλοίο της ΑΝΕΚ.

Διαβάστε, επίσης για τη συνέχεια των παραχωρήσεων στον ΕΛΓΟ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda, στο βωµό των προεκλογικών σκοπιµοτήτων δείχνει να θυσιάζεται η ακίνητη περιουσία του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα.  

Αναφορικά με τις πληρωμές, καθυστερημένα μπαίνει και η εξισωτική  του 2013 και του 2014. Όπως θα ενημερωθείτε, η αναμπουμπούλα των εκλογών καθυστέρησε προπαραμονή Πρωτοχρονιάς την πληρωμή της εξισωτικής 2013.

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:  

Επικαιρότητα

• Αγώνας για την πληρωµή της εξισωτικής µέχρι την εκπνοή της φετινής χρονιάς

• Στους παραδοσιακούς κρεοπώλες τα ηνία της σηµερινής αγοράς κρέατος

Επενδύσεις

• Για ακόµη 8 χρόνια θα σαρώνουν οι Ιταλοί το ελληνικό κάστανο

• Με ΚΥΑ οι µίνιµουµ προδιαγραφές για τα µικρά παραδοσιακά τυροκοµεία

Εμπορεύματα

• Συσσώρευση αποθεµάτων και πίεση των τιµών στα σιτηρά αρχές του 2015

• Τιµές ρεκόρ για το βόειο κρέας θα φέρει το 2015 ελέω χαµηλής παραγωγής

 

Editorial

Ο τοµέας της αγροτικής παραγωγής είναι εκείνο το κοµµάτι της ελληνικής οικονοµίας που έχει περάσει όσο κανένα άλλο τα βάσανα του πελατειακού κράτους το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί στη χώρα µας τις τελευταίες δεκαετίες. Η κοινωνία της υπαίθρου αποτέλεσε για χρόνια τη µεγάλη δεξαµενή του εκλογικού σώµατος στην οποία εξάντλησαν όλο τους το λαϊκισµό τα κόµµατα της µεταπολίτευσης, καλλιεργώντας µια ιδιότυπη σχέση δούναι και λαβείν από την οποία οι µόνοι που δεν κέρδισαν ήταν οι αγρότες.

Μια ανοµοιογενής µάζα, χωρίς γνήσια επαγγελµατική συνείδηση, µε τεράστιο έλλειµµα οργανωτικών δοµών και εκπροσώπησης, µε δυσκολίες στην επικοινωνία και σε προσβάσεις στα κέντρα των αποφάσεων, µετατράπηκε µέσα σε λίγα χρόνια και ιδιαίτερα µετά την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα -όπου οι κοινοτικές ενισχύσεις µετατράπηκαν σε µέσον εκµαυλισµού και εξαγοράς ψήφων-, στο εύκολο θύµα του κάθε πολιτευτή και της κάθε πολιτικής εξουσίας.

Αν συνιστούν µια ευκαιρία αυτές οι εκλογές, είναι να σπάσει ο «φαύλος κύκλος» που θέλει τους αγρότες να ανταλλάσουν την ψήφο τους µε µικροεξυπηρετήσεις από την πλευρά των εκάστοτε πολιτικά κρατούντων. Σηµειωτέον ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων οι κοµµατικοί µηχανισµοί και οι βραχίονές τους στη δηµόσια διοίκηση, είχαν την τεχνογνωσία να εφευρίσκουν τρόπους και να παρουσιάζουν αυτό που αποτελούσε δικαίωµα του αγρότη και υποχρέωση του κράτους ως «παροχή» των κυβερνώντων και εξυπηρέτηση των κοµµαταρχών.

Η συγκυρία για την απαγκίστρωση απ’ αυτή κακοδαιµονία είναι η πλέον κατάλληλη, ωστόσο, ακόµα και τώρα χρειάζεται θάρρος για υπέρβαση από πολλές πλευρές. Οι αγρότες πάντως, αυτή τη φορά, δείχνουν πολύ πιο ώριµοι.

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία