BACK TO
TOP
Δρώμενα

Ελιές, αμπέλια, πατάτες στα θύματα του χιονιά στην Κρήτη

Σημαντικές ζημιές στην ύπαιθρο της Κρήτης, λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας από τις αρχές του έτους.

0
0

Τρεις χιονιές που έφθασαν ακόμα και στα πιο νότια σημεία όπως η παραλία της Ιεράπετρας και οι συνεχείς βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει σημαντικές κατολισθήσεις σε επαρχιακούς δρόμους όπου δεν προλαβαίνουν τα συνεργεία των δήμων να αποκαθιστούν τις ζημιές, αλλά και σε αγροτικούς, αρκετοί από τους οποίους έχουν γίνει εξαιρετικά δύσβατοι ακόμα και για τα αγροτικά αυτοκίνητα.

Πολλά ποτάμια της Κρήτης έχουν υπερχειλίσει με αποτέλεσμα να παρασύρουν καλλιέργειες και άλλα «απειλούν» με υπερχείλιση. Ακόμα και ο ποταμός Γιόφυρος μέσα στην πόλη του Ηρακλείου «κινείται» κάποιες φορές απειλητικά, έστω κι αν καθαρίζεται διαρκώς από τα συνεργεία του δήμου.

Οι χιονοπτώσεις και οι βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει ζημιές σε χειμωνιάτικα υπαίθρια κηπευτικά όπως τα μπρόκολα, που έχουν γίνει δυσεύρετα στην αγορά. Επίσης δυσεύρετες καταλήγουν να γίνουν ακόμα και οι κρητικές πατάτες, καθώς οι παραγωγοί δεν μπορούν να πάνε στα χωράφια τους, που είναι γεμάτα νερό, για να τις βγάλουν.

Κλαδιά ελαιόδεντρων έχουν σπάσει από το βάρος του χιονιού και από τις ανεμοθύελλες, ενώ καθυστερούν και οι αγροτικές εργασίες στα αμπέλια λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων.

Αδιαμφισβήτητα είναι ωστόσο τα θετικά των βροχοπτώσεων και του χιονιού, καθώς τρέχουν οι πηγές (ακόμα και όσες είχαν στερέψει για πολλά χρόνια), ενώ διαρκώς ψηλώνει η στάθμη των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων, ακόμα και σε προβληματικές περιοχές όπως η πεδιάδα της Μεσαράς. Οι αμπελουργοί τέλος, περιμένουν φέτος υψηλή παραγωγή καθώς έχουν παρατηρήσει ότι τις χρονιές με πολύ χιόνι και βροχές αυξάνεται η παραγωγικότητα των αμπελιών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία