BACK TO
TOP
Δρώμενα

Κινητοποίηση για τη στήριξη της πυρόπληκτης βόρειας Εύβοιας

Σειρά πρωτοβουλιών για την στήριξη της Λίμνης Ευβοίας, η οποία επλήγη από την πρόσφατη πυρκαγιά, δρομολογούν συναρμόδια υπουργεία και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας-Εύβοιας.

Κινητοποίηση για τη στήριξη της πυρόπληκτης βόρειας Εύβοιας

2
0
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, «σε πρώτη φάση θα δοθεί ενίσχυση στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν ώστε να προμηθευτούν ζωοτροφές για τα κοπάδια τους, ενώ θα συνταχθούν επίσης μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών που χρειάζεται»

Σε ότι αφορά στις αποζημιώσεις κατεστραμμένων αγροτικών καλλιεργειών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε -στο περιθώριο της εκδήλωσης που τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - ότι «θα συνταχθεί φάκελος για υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο για την απώλεια εισοδήματος, όσο και για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου»

Ειδικότερα για τους ρητινοκαλλιεργητές, ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι «θα διασφαλιστεί τόσο η καταβολή του ποσού της ενίσχυσης που δίνεται κάθε χρόνο από κρατικούς πόρους, όσο και η απώλεια του εισοδήματος για την περίοδο μέχρι να αντικατασταθούν οι καμένες εκτάσεις εκμετάλλευσης με άλλες»

Κ. Μπακογιάννης: Η Β. Εύβοια μπορεί να αναγεννηθεί
«Το ελληνικό κράτος έχει μνήμη χρυσόψαρου. Ξεχνάει εύκολα τις φυσικές καταστροφές και τις πληγές που ανοίγουν. Συνήθως, μια φωτιά συνοδεύεται από ουκ ολίγες δηλώσεις ευαισθησίας των υπευθύνων, βαρύγδουπες εξαγγελίες ή μεγάλα λόγια. Και μετά σιωπή», δήλωσε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης για να προσθέσει: «Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λίμνη, ένα μήνα μετά τη πυρκαγιά, δείχνει πως τουλάχιστον σε συμβολικό επίπεδο κάτι πάει να αλλάξει»

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι υπάρχει «μεγάλη ανάγκη» για βοήθεια καθώς η περιοχή υπέστη μια πραγματική οικολογική καταστροφή. Σημείωσε ωστόσο ότι «η Λίμνη εξακολουθεί να έχει χρώμα, εξακολουθεί να έχει χαρακτήρα, παραμένει φιλόξενη και είναι έτοιμη, παρά τις πρόσφατες δοκιμασίες, να υποδεχθεί ξανά τόσο τους πιστούς επισκέπτες της, όσο και αυτούς που έχουν την επιθυμία να τη γνωρίσουν για πρώτη φορά»

Η Διεύθυνση Δασών, σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη προχωράει με γρήγορους ρυθμούς τις αναγκαίες μελέτες για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πληγείσας περιοχής. «Προχθές εγκρίθηκε η πρώτη μελέτη, σχετικά με τα κορμοδέματα, και προχωράει η δεύτερη, με τα φράγματα βάρους. Θα απαιτηθεί, ασφαλώς, χρηματοδότηση για την υλοποίηση των έργων πριν αρχίσουν οι βροχές», διευκρίνισε

Τόνισε ακόμη ότι την Περιφέρεια απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της αποζημίωσης των ρητινοπαραγωγών, «οι οποίοι έχασαν κυριολεκτικά το βιός τους». «Σε αυτή την κατεύθυνση περιμένουμε άμεσα από το κράτος να δοθούν αποζημιώσεις, ενώ εμείς από τη πλευρά μας έχουμε, ήδη, ξεκινήσει επαφές με μεγαλοϊδιοκτήτες πευκοδάσους της περιοχής για σύναψη συμφωνιών ρητινοεκμετάλλευσης», σημείωσε για να καταλήξει: «Η Βόρεια Εύβοια μπορεί και πρέπει να αναγεννηθεί. Αρκεί να κάνουμε όλοι τη δουλειά μας σωστά»

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία