BACK TO
TOP
Δρώμενα

Ορόσημο η αγροτική μεταρρύθμιση του 1917

Το νομοθετικό διάταγμα 1072/1917 έβαλε την αρχή του τέλους σε ένα πολυαιωνόβιο καθεστώς εκμετάλλευσης της γης.

Ορόσημο η αγροτική μεταρρύθμιση του 1917

2
0

Ορόσημο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα η αγροτική μεταρρύθμιση του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1917. Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από το νομοθετικό διάταγμα 1072/1917 πραγματοποιήθηκε σχετική ημερίδα  στο χωριό Άγιος Γεώργιος του δήμου Κιλελέρ, με την συμμετοχή θεσμικών φορέων και αγροτών.

«Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σταυροδρόμι της ιστορίας ως χώρα και ως πρωτογενής τομέας. Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία οφείλουμε ενωμένοι να δούμε το κοινό συμφέρον και να λάβουμε εκείνες τις αποφάσεις, βάζοντας χωρίς δισταγμό όπου χρειαστεί το μαχαίρι στο κόκκαλο. Να λάβουμε τις αποφάσεις που θα αποτρέψουν τον περαιτέρω μαρασμό της αγροτικής μας οικονομίας, μετατρέποντας τη σημερινή αδυναμία σε συγκριτικό πλεονέκτημα», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης εστιάζοντας στην ανάγκη για ένα νέου τύπου συνεταιριστικό κίνημα στη χώρα μας, στο πλαίσιο χαιρετισμού του στην ημερίδα.

Αναλυτικότερα ο κ. Κόκκαλης επεσήμανε τα εξής: «Δε χωρά αμφιβολία πως ανάμεσα στις χρονολογίες που αποτελούν ορόσημο στη νεότερη ιστορία του Ελληνικού γένους, κατέχει εξέχουσα θέση το 1917, τότε που ο Ελευθέριος Βενιζέλος εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη την – ιστορικού χαρακτήρα – αγροτική μεταρρύθμιση. Ήταν εκείνη η απόφαση που έβαλε την αρχή του τέλους σε ένα πολυαιωνόβιο καθεστώς εκμετάλλευσης της γης, το οποίο είχε ως κύριο χαρακτηριστικό τον ολιγαρχικό χαρακτήρα των ιδιοκτησιών όπως αυτές διαμορφώθηκαν μέσα από τη βυζαντινή και οθωμανική κληρονομιά των αυτοκρατορικών κοινωνικών μηχανισμών».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία