BACK TO
TOP
Πολιτικές

Στις συμπράξεις το μέλλον των συντελεστών γεωργίας

Η αξιοποίηση της επιστήμης, της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας αποτελεί τη μόνη διέξοδο για τον εγχώριο πρωτογενή τομέα. Με τον τρόπο αυτό η ελληνική γεωργία θα περάσει σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, με ποιοτικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, επιτυγχάνοντας, μάλιστα, διττό όφελος.

Στις συμπράξεις το μέλλον των συντελεστών γεωργίας

3
0

Από τη μια θα υποβοηθήσει τη χώρα να βγει από την κρίση και από την άλλη θα επιτρέψει να αποτραπεί ο κίνδυνος μετανάστευσης για ένα επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό, υψηλά καταρτισμένο, που είναι κρίμα να χαθεί.

Την άποψη αυτή διατύπωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο δίνουν τεράστια σημασία στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την έρευνα και για αυτό θα προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη των 100 πρώτων επιστημόνων ερευνητών στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και θα ακολουθήσει και η πρόσληψη ακόμη 140 μεταδιδακτορικών επιστημόνων και ισάριθμων μεταπτυχιακών, οι οποίοι, όπως είπε, θα απασχοληθούν στον τομέα της εφαρμοσμένης γεωργικής έρευνας. Υποσχέθηκε ακόμη ότι το υπουργείο προτίθεται να συνεισφέρει εκτάσεις και υποδομές για τη σύσταση ζώνης καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, που θα περιλαμβάνει ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα, επιχειρηματικές θερμοκοιτίδες κλπ, ώστε να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα.

Κεντρικός ομιλητής σε εσπερίδα που οργανώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη από το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο, με θέμα «Νέα ΚΑΠ: Καινοτομία κι ανάπτυξη στην ελληνική γεωργία», ο κ. Τσαυτάρης υποστήριξε ότι και στην Ευρώπη κυριαρχεί η λογική της στήριξης της έρευνας και της καινοτομίας –διότι οι κοινωνίες ζητούν να διπλασιαστεί η παραγωγή τροφίμων σε 20 έτη, τη στιγμή που οι φυσικοί πόροι μειώνονται κι οι πληθυσμοί αυξάνουν- κάτι που κατέστη σαφές και στη νέα ΚΑΠ της περιόδου 2014 – 2020, και του προγράμματος Horizon, μέσω της οποίας τετραπλασιάζονται οι πόροι για την έρευνα στη γεωργία.

Πυλώνας ανάπτυξης η γεωργία

Θυμίζοντας ότι η χώρα μας θα λάβει συνολικά 19 δισ. ευρώ στα επόμενα επτά χρόνια από ευρωπαϊκούς πόρους, ο υπουργός επισήμανε ότι ο αγροτικός τομέας όπως στο παρελθόν, όταν η χώρα περνούσε δυσκολίες, έτσι και τώρα, μπορεί να αποτελέσει τον πυλώνα πάνω στον οποίο θα πατήσει ο τόπος για να ορθοποδήσει.

«Τίποτε δεν είναι ανέφικτο. Βέβαια, χρειάζεται δουλειά, κόπος και ιδρώτας, αλλά έχουμε τις δυνατότητες, το περιβάλλον, την παράδοση, τον πολιτισμό και το ανθρώπινο δυναμικό για να το καταφέρουμε», επισήμανε χαρακτηριστικά και εκτίμησε πως όσοι αποφασίσουν να μεταβούν σε μια γεωργία ποιότητας και όχι μείωσης κόστους, θα έχουν λαμπρό μέλλον. Έκανε μάλιστα λόγο για κάποια πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αφού ανάμεσα στα 10 κορυφαία προϊόντα που εξήγε η χώρα στο πρώτο εξάμηνο του 2013, τα 5 είναι αγροτικά κι από τον κλάδο των τροφίμων, ενώ στην 11η θέση είναι το βαμβάκι και στην 13η ο καπνός.

Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα σε σχέση με το νέο μοντέλο βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης, ο κ. Τσαυτάρης υπέδειξε την σποροπαραγωγή και το πολλαπλασιαστικό υλικό, καθώς «έχει παρατηρηθεί πως το 50% της καινοτομίας, κατά τα τελευταία 50 χρόνια, εισήλθε στη γεωργία μέσω του σπόρου», ενώ παράλληλα ζήτησε να υπάρξει επένδυση και στη μεγάλη βιοποικιλότητα της ελληνικής υπαίθρου χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα. «Δεν έχει νόημα να δίνουμε σε διάφορα προϊόντα μας το σήμα ΠΟΠ ή ΠΓΕ, αν δεν μπορούμε να τα υποστηρίξουμε και ποιοτικά», είπε και τόνισε ότι με την τεχνολογία του DNA-Barcoding μπορούμε να αποδεικνύουμε αν η φάβα Σαντορίνης είναι πραγματική ή έχει παρασκευαστεί από σπασμένα κουκιά ή μπιζέλια, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί με τη φέτα, τα ψυχανθή και πολλά άλλα είδη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, επίσης ο υπουργός στην ανάγκη της δικτύωσης καινοτομίας των επιχειρήσεων (clusters) και προσαρμογής της παραγωγής στις ανάγκες του καταναλωτή. «Να σταματήσουμε να τον βλέπουμε σαν μέσο όρο. Κάποιοι είναι διαβητικοί, ενώ άλλοι έχουν αλλεργία στη γλουτένη, προβλήματα με τα νεφρά τους και άλλοι με το νευρικό τους σύστημα. Για αυτούς πρέπει να παράγονται τρόφιμα τέτοια που να αντιμετωπίζουν, ή να τα καθυστερούν και να τα προλαμβάνουν όλα αυτά», είπε χαρακτηριστικά.

Κίνδυνοι και ευκαιρίες από τη νέα ΚΑΠ

Νωρίτερα ο πρόεδρος του "ΕΛΓΟ Δήμητρα", Σέρκο Χαρουτουνιάν, υποστήριζε πως η νέα ΚΑΠ κρύβει σειρά κινδύνων, αλλά αποτελεί και πηγή ευκαιριών, με ιδιαίτερη αναφορά στο «greening» (πρασίνισμα) το οποίο, όπως είπε, ανταποκρίνεται άριστα στον ελληνικό χώρο, δεδομένου ότι στην Ελλάδα φύονται περίπου 5.900 διαφορετικά είδη, εκ των οποίων 1.442 είναι ενδημικά. Αναφέρθηκε και στην τράπεζα γενετικού υλικού που κατέχει ο Οργανισμός και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάσωση, αναβίωση και ανάπτυξη νέων ποικιλιών, φέρνοντας ως παράδειγμα το ό,τι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 444 ποικιλίες κρασιού, εκ των οποίων οι 270 βρίσκονται και στον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει τους παραγωγούς για να καλλιεργήσουν ελληνικά σταφύλια και να πάψουν να ανταγωνίζονται τους χιλιανούς με το καμπερνέ ή το σοβινιόν. Το ίδιο είπε μπορεί να γίνει και με τον καπνό, αλλά και στην κτηνοτροφία, με την ανάπτυξη ελληνικών φυλών αιγοπροβάτων.

Στα οφέλη της γεωργίας ακριβείας, που τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα και στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο dr Αθανάσιος Γκέρτσης, καθηγητής στο Κολέγιο Περρωτής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, τονίζοντας πως η εφαρμογή της μειώνει το κόστος λίπανσης, άρδευσης, φυτοπροστασίας και κυρίως προστατεύει το περιβάλλον. «Το κόστος της πλέον ισούται με αυτό ενός μεταχειρισμένου τρακτέρ 50 αλόγων, αλλά και πάλι ο παραγωγός δεν απαιτείται να αγοράσει τον εξοπλισμό, μπορεί να τον αξιοποιήσει μέσα από μια ομάδα παραγωγών», τόνισε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως «συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, κάνουμε ήδη καλή δουλειά στον τομέα αυτό».

Τις εξελίξεις στην ταυτοποίηση διαφόρων ποικιλιών φασολιού, φακής, φάβας, ελαιολάδου, φέτας, κερασιών, μέσω της μεθόδου του dna-barcoding, για τη διασφάλιση της ποιότητας ενός προϊόντος με σήμα ΠΟΠ, ΠΓΕ κλπ, καθώς και του παραγωγού, του μεταποιητή και του καταναλωτή, παρουσίασε ο dr Π. Μαδέσης από το Ινστιτούτο Αγροβιοτεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ), τονίζοντας ότι αυτή την περίοδο γίνονται έρευνες για την ταυτοποίηση σειράς ποικιλιών ελιάς και κατ’ επέκταση των λαδιών που παράγονται από το κάθε είδος, ενώ από την Agris AE, ο κ. Θ. Χριστοδουλίδης ανέλυσε τις εφαρμογές καινοτομίας της επιχείρησής του στον τομέα της λαχανοκομίας.

Παραδείγματα που δείχνουν το δρόμο

Τη στροφή προς το μοντέλο της βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης, εν τω μεταξύ, επιχειρούν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα και στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν ορισμένες περιπτώσεις που ενσωμάτωσαν την καινοτομία και δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί. Μάλιστα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας επικοινώνησε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και ζήτησε να συναντηθεί με στελέχη των συγκεκριμένων επιχειρήσεων στο Προεδρικό Μέγαρο με σκοπό να τους βραβεύσει για τις επιδόσεις τους. Ποιοι είναι αυτοί;

Για παράδειγμα η ΕΒΟΛ, που πρώτη εμφιάλωση βιολογικό γίδινο γάλα και παρήγαγε μια σειρά από άλλα βιολογικά προϊόντα (φέτα, γιαούρτι, βούτυρο κλπ) από τα 5 εκατ. ευρώ τζίρο πριν πέντε χρόνια, φέτος πλησιάζει τα 20 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ο πρόεδρός της κ. Νικήτας Πρίντζος ανέφερε ότι η Ένωση, που δεν χρωστά πουθενά, συζητά με δύο γαλλικές γαλακτοβιομηχανίες να πουλήσει γίδινο γάλα. Την ερχόμενη εβδομάδα, επίσης, περιμένει στελέχη ολλανδικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ για να εξετάσει πιθανή συμφωνία, ενώ επαφές γίνονται, επίσης, με αλυσίδα στις ΗΠΑ, στην Αγγλία και στο Κατάρ.

Στο γεγονός ότι η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία εξαγωγής Κορινθιακής σταφίδας, εξάγοντας το 60% της συνολικής εγχώριας παραγωγής, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Αθ. Σωτηρόπουλος, ενώ ο κ. Ν. Καλαμποκάς από τη Λέσβο, μίλησε για το βιολογικό λάδι Eirini Olive Oil που είναι αφιλτράριστο με εξαιρετικά αρώματα και κερδίζει διαρκώς διεθνή βραβεία για την ποιότητά του.

Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Οπωροκηπευτικών – Οργάνωση Παραγωγών Αγίου Αθανασίου Δράμας, ο κ. Π. Αθανασιάδης σημείωσε πως τα μέλη του θα έχουν φέτος μια παραγωγή 5.000 τόνων νωπού ροδιού εκ των οποίων 2.000 τόνοι είναι ήδη προπωλημένοι, ενώ οι υπόλοιποι 3.000 θα πάνε για χυμοποίηση και εξαγωγή σε εννέα χώρες του κόσμου με ελληνικό brand. Αποκάλυψε ακόμη ότι σε συνεργασία με άλλες 15 καθετοποιημένες μεταποιητικές μονάδες ετοιμάζεται δίκτυο διανομής στις ΗΠΑ, που θα έχει στηθεί μέχρι το Μάρτιο του 2014, για να παρακάμπτονται οι μεσάζοντες.

Ο Αθ. Καζάκης του Αμπελουργικού Οίνου Καζάκη τόνισε ότι από τα 500 βάζα αμπελόφυλλα που παρήγαγε η επιχείρηση το 1994, σήμερα έχει φθάσει στα 150.000 και εξάγει σε όλο τον κόσμο, ενώ ο Δημήτρης Κρις της Tuvunu που παράγει το ομώνυμο τσάι του βουνού με φυσικό χυμό λεμονιού και αγνό μέλι γνωστοποίησε ότι εκτός από την Καλιφόρνια και το Σικάγο, σύντομα το προϊόν θα πωλείται και στις βορειοανατολικές πολιτείες. Είπε ακόμη ότι η εταιρεία κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες το Tuvunu Free,  που δεν έχει ζάχαρη ή μέλι.

Εκ μέρους της Daphnis & Chloe που ασχολείται με την επιλογή, τυποποίηση και την εμπορία αρωματικών φυτών, η κ. Ευαγ. Κουτσοβόλου είπε ότι η εταιρεία αν και άρχισε να λειτουργεί την άνοιξη του 2013, ήδη έχει μπει σε καταστήματα στο Λονδίνο, ενώ με ένα ηλεκτρονικό site επεκτάθηκε και στις ΗΠΑ. Επίσης πραγματοποιεί μεμονωμένες πωλήσεις σε Ιταλία και Γερμανία.

Τα σχέδια της ομάδας παραγωγών σκόρδου της Νέας Βύσσας Έβρου, για την επέκταση της, στα επόμενα δύο χρόνια, στη μεταποίηση του προϊόντος με την παραγωγή αποφλοιωμένου σκόρδου, πάστας, αλλά και ελαίων του προϊόντος, για τα οποία υπάρχει ζήτηση ήδη από την Ελβετία, παρουσίασε ο κ. Αν. Γιακμογλίδης, ο οποίος τόνισε επίσης πως στόχος είναι να πιστοποιηθεί το σκόρδο Βύσσας ως προϊόν ΠΓΕ.

Τέλος η κ. Δέσποινα Ιωαννίδου από τον πρότυπο γυναικείο συνεταιρισμό Αγίου Αντωνίου που παράγει παραδοσιακά εδέσματα, γλυκά και πίτες, γνωστοποίησε πως εσχάτως υπογράφηκε ένα συμβόλαιο για εξαγωγές γλυκών κουταλιού και μαρμελάδων στα Αραβικά Εμιράτα, και πως μελλοντικοί στόχοι του συνεταιρισμού είναι η δημιουργία ενός μικρού αγροκτήματος και ενός πετρόμυλου. Τη βραδιά έκλεισε ο κ.Κ. Ζαχαράκης, παρουσιάζοντας το αφήγημά του για τον «Αστό-αγρότη».

Στρεβλή εικόνα παρουσιάζει ο υπουργός, λένε γεωτεχνικοί

Σχετικά με το δελτίο τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπ.Α.Α.Τ.) για τις εξαγωγές των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων και με την ημερίδα που διοργάνωσε το Υπ.Α.Α.Τ. στα πλαίσια της 78ης Δ.Ε.Θ., το παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ, σε επιστολή του, επισημαίνει ότι μια δεύτερη ανάγνωση των δεδομένων αποκαλύπτει μια άλλη πραγματικότητα, διαφορετική από την «εικονική» που παρουσιάζεται.

Η αύξηση των εξαγωγών των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων που καταγράφεται την τελευταία τριετία είναι πολύ ευχάριστη και ενθαρρυντική, ωστόσο υπήρξε το αποτέλεσμα μιας υγιούς και αναγκαστικής επιχειρηματικής αντίδρασης στην πρωτοφανή κρίση που αντιμετωπίζει η εγχώρια αγορά και όχι η απόρροια μιας οργανωμένης προσπάθειας του Υπ.Α.Α.Τ.

Δεν είναι σοφό να πανηγυρίζουμε για την αύξηση των εξαγωγών του Ελληνικού λαδιού κατά 144,7% το πρώτο εξάμηνο του 2013 όταν λόγω κλιματικών συνθηκών η εσοδεία του φθινοπώρου 2012 – χειμώνα 2013 ήταν μία από τις μεγαλύτερες σε παραγωγή και ανώτερες σε ποιότητα που έχουν καταγραφεί ποτέ, ενώ αντιθέτως η εσοδεία που περιμένουμε για το φθινόπωρο του 2013 αναμένεται να είναι μία από τις χειρότερες τόσο σε ύψος παραγωγής, όσο και σε ποιότητα (λόγω κλιματικών συνθηκών και ελλιπών καλλιεργητικών φροντίδων).

Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν να πανηγυρίζουμε για την εξαγωγή ατυποποίητου Ελληνικού ελαιολάδου που «δωρίζει» την προστιθέμενη αξία σε γειτονικές χώρες.

Από την άλλη, οι εξαγωγές της φέτας, της «ναυαρχίδας» των Ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων, κινδυνεύουν άμεσα από τις παραλείψεις του Υπ.Α.Α.Τ. Η προοπτική της θεαματικής ανόδου των εξαγωγών φέτας κατά την τελευταία τριετία (2010: +7%, 2011: +8% και 2012: +14%, στοιχεία ΕΛ.ΣΤΑΤ.) ακυρώνεται από τη σημαντική μείωση της παραγωγής του πρόβειου (2010: 553.000 τόνοι, 2011: 522.00 τόνοι και 2012: 497.000 τόνοι, στοιχεία ΕΛ.Γ.Ο. - ΔΗΜΗΤΡΑ) και του γίδινου (2010: 152.000 τόνοι, 2011: 133.000 τόνοι και 2012: 115.000 τόνοι, στοιχεία ΕΛ.Γ.Ο. - ΔΗΜΗΤΡΑ) γάλακτος, αλλά και τη φυγή χιλιάδων αιγοπροβατοτρόφων από το επάγγελμα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Η αδυναμία του Υπ.Α.Α.Τ. να προχωρήσει στην άμεση καταγραφή – ταξινόμηση – χαρτογράφηση των Ελληνικών βοσκοτόπων (με υπολογισμό της βοσκοϊκανότητας και της βοσκοφόρτωσης) και στην αλλαγή της κοινόχρηστης βόσκησης σε μια ολοκληρωμένη διαχείριση βοσκότοπων, αποστερεί από τον Έλληνα κτηνοτρόφο τη δυνατότητα μείωσης του κόστους παραγωγής και βελτίωσης της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, ενώ η αποτελμάτωση της διαδικασίας αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με βάση τις διατάξεις του ν. 4056/12 (παρά τις πολλαπλές έγγραφες επισημάνσεις των αρμόδιων υπηρεσιών) αποστερεί τη δυνατότητα σχεδιασμού και επενδύσεων στους αιγοπροβατοτρόφους και θα οδηγήσει σε μαζική υποχρεωτική εγκατάλειψη της αιγοπροβατοτροφίας. Ταυτόχρονα, η διαφαινόμενη παροχή της δυνατότητας στους Καναδούς να εξαγάγουν τυρί με την ονομασία «φέτα» στην Ε.Ε. θα αποτελέσει «στρατηγική ήττα» για την Ελλάδα.

Είναι κοινά αποδεκτό ότι η ποιότητα των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων αποτελεί το «διαβατήριο» για τις αγορές του εξωτερικού, θα πρέπει, όμως, να γίνει παράλληλα ευρέως δεκτό και το γεγονός ότι η ποιότητα αυτή υποστηρίζεται, διασφαλίζεται και πιστοποιείται από τους Έλληνες γεωτεχνικούς επιστήμονες. Συνεπώς, η πρόσφατη νομοθέτηση της μερικής απασχόλησης και της δυνατότητας «άσκησης της  επιστήμης» από μη επιστήμονες (χωρίς πτυχίο!!!) στην παραγωγή και εμπορία φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού και στην εμπορία λιπασμάτων, ναρκοθετεί την εθνική προσπάθεια για τις εξαγωγές, πέραν της αυτονόητης επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Παρόμοια πρόσφατη πρωτοβουλία και για την εμπορία των γεωργικών φαρμάκων είναι πραγματικά αδιανόητη και κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας. 

Η έρευνα και η καινοτομία, καθώς και η μεταφορά και η εφαρμογή της γεωτεχνικής γνώσης, οι οποίες είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής αγροτικής οικονομίας και ενισχύονται σημαντικά με τη νέα Κ.Α.Π., θα συντελεστεί κυρίως από τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τον ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ και άλλα ερευνητικά ινστιτούτα, καθώς και τους χιλιάδες γεωτεχνικούς, μέλη του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που, όμως, απουσίαζαν από τη θεματολογία της σχετικής ημερίδας που διοργάνωσε το Υπ.Α.Α.Τ. στα πλαίσια της 78ης Δ.Ε.Θ. (12-9-2013). Αντ΄ αυτού, το Υπ.Α.Α.Τ. προέβαλε για πολλοστή φορά τις ίδιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες (σεβαστές κατά τα άλλα), χωρίς να καινοτομεί παρουσιάζοντας ένα εθνικό σχέδιο.

Το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, μαζί με το Γεωπονικό Σύλλογο Μακεδονίας – Θράκης και την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών εκπόνησαν πέρυσι ένα πλαίσιο 16 προτάσεων με τον τίτλο «ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020» που θα μπορούσε να αποτελέσει τον κορμό ενός εθνικού σχεδίου, αλλά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης δεν έχει αποδεχθεί μέχρι σήμερα την πρόσκλησή μας για συνάντηση και συζήτηση των προτάσεών μας. Δυστυχώς, τόσο η «εκκωφαντική» σιωπή στην έγγραφη πρόσκληση που απευθύναμε στις 30-8-2013 στον κ. Τσαυτάρη για συνάντηση και συζήτηση μαζί του στα πλαίσια της 78ης Δ.Ε.Θ., όσο και η μη πρόσκληση του τοπικού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στην παραπάνω εκδήλωση του Υπ.Α.Α.Τ. που διοργανώθηκε στην έδρα του, δείχνουν περιφρόνηση προς ένα νομοθετημένο και επίσημο σύμβουλο του Υπ.Α.Α.Τ., την οποία, όμως, δεν αξίζουν οι 7.500 γεωτεχνικοί επιστήμονες που είναι μέλη του Παραρτήματος (μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο κ. Υπουργός!!!).

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Δρ. Αθανάσιος Σαρόπουλος

«Εργαλεία για την ανάπτυξη της γεωργίας η η έρευνα και οι συμπράξεις καινοτομίας»

Με την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Νέα ΚΑΠ: Καινοτομία και Ανάπτυξη στην Ελληνική Γεωργία», την οποία διοργάνωσε το ΥπΑΑΤ, χθες Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ.

Ο Υπουργός, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, εξήρε το ρόλο της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας στη γεωργία και επεσήμανε χαρακτηριστικά πως  οι τρεις αυτοί τομείς είναι σημαντικά «εργαλεία» που υποστηρίζονται και αξιοποιούνται από το ΥπΑΑΤ και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς αποτελούν «τη μόνη διέξοδο που έχει η χώρα για την ανάπτυξη της γεωργίας, την ενίσχυση της απασχόλησης, την υποστήριξη της  ανταγωνιστικότητας και της  εξωστρέφειας των γεωργικών προϊόντων».

Ο κ. Τσαυτάρης αναφερόμενος στην αναγκαιότητα της ενσωμάτωσης της επιστήμης, της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας στην παραγωγική διαδικασία τόνισε τις προσπάθειες που γίνονται για την υποστήριξη των συμπράξεων καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα: «Η Ε.Ε και εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε τις λεγόμενες «συμπράξεις καινοτομίας», τα clusters, που θα είναι ένα από τα κύρια εργαλεία στην επόμενη ΚΑΠ προκειμένου να εισαχθούν οι  τεχνολογίες, η επιστήμη, η καινοτομία συντονισμένα σε όλη την παραγωγική διαδικασία. Και μάλιστα απαιτεί η νέα ΚΑΠ και το πρόγραμμα «Horizon 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να βάλουμε σ’ αυτή την αλυσίδα και τον τελικό χρήστη, δηλαδή τον καταναλωτή και μάλιστα να τον κάνουμε καθοδηγητή αυτής της παραγωγικής διαδικασίας».

Από το βήμα της εκδήλωσης ο  κ. Τσαυτάρης επανέλαβε  ότι το Υπουργείο στηρίζει ενεργά τον τομέα της έρευνας και γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη των 100 ερευνητών στον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ όπως είπε  αναμένεται και η πρόσληψη ακόμη 140 μεταδιδακτορικών επιστημόνων και ισάριθμων μεταπτυχιακών που θα απασχοληθούν στον τομέα εφαρμοσμένης γεωργικής έρευνας.. 

Παράλληλα, ο Υπουργός αναφέρθηκε στα πρόσφατα στοιχεία για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών και επισήμανε ότι η στροφή που έκανε η χώρα μας στην ποιότητα, με στοχευμένες δράσεις του ΥπΑΑΤ και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οι εξαγωγές των ελληνικών γεωργικών προϊόντων το πρώτο εξάμηνο του 2013, αυξήθηκαν κατά 10,5%. «Οι εξαγωγές των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων μας, χάρις στη στροφή που έγινε προς την ποιότητα αυξήθηκαν κατά 10,5% μέσα σ’ ένα εξάμηνο. Από τα δέκα κορυφαία προϊόντα που εξάγει αυτός ο τόπος, απ’ όλες τις κατηγορίες προϊόντων, τα πέντε προϊόντα είναι αγροτικά. Η γεωργία ανέκαθεν, σε δύσκολες περιόδους του έθνους μας, απετέλεσε έναν πυλώνα που πάτησε ο τόπος μας  για να ορθοποδήσει. Και σ’ αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις δυσκολίες που περνά σήμερα η χώρα, μπορούμε να ξαναπατήσουμε σ’ αυτό τον πυλώνα και να βγούμε από τα οικονομικά αδιέξοδα» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο σε συνεργασία με το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο, χαιρετισμό απηύθηνε ο Πρόεδρος της ΔΕΘ - Helexpo κ. Αναστάσιος Τζήκας, ενώ παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Μόσχος Κορασίδης, ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρης Ιατρίδης,, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σ. Χαρουτουνιάν, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Β. Έξαρχος, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Ι. Τσιάλτας, ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ,  κ. Α. Οφίδης, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥπΑΑΤ, της πανεπιστημιακής κοινότητας και πλήθος κόσμου.

Στη δεύτερη ενότητα της διοργάνωσης. επιστήμονες και ερευνητές τοποθετήθηκαν για τα οφέλη εφαρμογής της νέας ΚΑΠ  και ανέλυσαν τα πλεονεκτήματα που αποφέρουν καινοτόμες πρακτικές στην παραγωγική διαδικασία (γεωργία ακριβείας, εφαρμογές της σύγχρονης γενετικής, γονιδιωματικής τεχνολογίας στην παραγωγή και τον έλεγχο τροφίμων, χρήση καινοτομικής τεχνολογίας στη διαχείριση αγρο-οικοσυστημάτων κ.ά). 

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν 11 καινοτόμοι αγρότες, εκπρόσωποι  συνεταιρισμών και επιχειρηματίες, που επέλεξε να βραβεύσει το ΥπΑΑΤ στο πλαίσιο της ΔΕΘ, οι οποίοι μετέφεραν τις εμπειρίες τους για το πως αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες και καινοτόμες πρακτικές, επενδύουν στις νέες μορφές συνεργατισμού, εφαρμόζουν τη συμβολαιακή γεωργία και προωθούν την οικοτεχνία και την οικογενειακή επιχείρηση, δίνοντας νέα προστιθέμενη αξία σε παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα, καθιστώντας τα ανταγωνιστικά στις αγορές του εξωτερικού. 

Μάλιστα, ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, κατά την παρουσίαση των καινοτόμων αγροτών, συνεταιρισμών και επιχειρηματιών ανακοίνωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα είναι όλοι τους προσκεκλημένοι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο,  προκειμένου να τιμηθούν για τη διάκριση και την επιτυχή καινοτόμο επιχειρηματική τους δράση στον αγροδιατροφικό τομέα. Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε βράβευση των επιστημόνων και των 11 καινοτόμων που συμμετείχαν στην εκδήλωση. 

Βραβευθέντες καινοτόμου παραγωγικής διαδικασίας

Αναλυτικότερα ο κ. Τσαυτάρης βράβευσε τον Καθηγητή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Perrotis College  κ. Αθανάσιο Γκέρτση και τον Ερευνητή του ΕΚΕΤΑ Δρ. Παναγιώτη Μαδέση για την έρευνά τους στους τομείς της γεωργίας ακριβείας και της γονιδιωματικής τεχνολογίας, αντίστοιχα. Επίσης, ο Υπουργός απένειμε τιμητικές πλακέτες στον κ. Κωνσταντίνο Ζαχαράκη που προωθεί με επιτυχία τον θεσμό «Αστο- αγρότης», τον πρόεδρο της γαλακτοβιομηχανίας Βόλου ΕΒΟΛ, κ. Νικήτα Πρίντζο  για τη συμβολαιοποιημένη παραγωγή ποιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων και τον εκπρόσωπο της εταιρείας AGRIS A.E  κ. Θεοχάρη Χριστοδουλίδη για την καινοτόμο παραγωγή προϊόντων λαχανοκομίας και σπορόφυτων.  

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Μ. Κορασίδης απέδωσε τιμητικές πλακέτες στον πρόεδρο της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών, κ. Αθανάσιο  Σωτηρόπουλο για την παραγωγή, επεξεργασία και τυποποίηση με σύγχρονες μεθόδους  της Κορινθιακής σταφίδας, καθώς και στον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Αγίου Αθανασίου Δράμας κ. Παναγιώτη Αθανασιάδη για τη συμβολαιοποιημένη καλλιέργεια ροδιάς και την επιτυχημένη δράση στη μεταποίηση και εξαγωγή πιστοποιημένου φυσικού χυμού ροδιού.

Ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών κ. Δ. Ιατρίδης βράβευσε  τον εκπρόσωπο της οικογενειακής επιχείρησης  «Eirini Plomariou Olive Oil»  κ.  Νικόλαο  Καλαμποκά για την ποιοτική παραγωγή ελαιολάδου.

Τον εκπρόσωπο της οικογενειακής επιχείρησης «Τα Αμπελόφυλλα της Μαριάννας» κ. Αθανάσιο Καζάκη που παράγει παραδοσιακά προϊόντα από βιολογικά αμπέλια με διεθνείς διακρίσεις, βράβευσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σ. Χαρουτουνιάν. 

Τον εκπρόσωπο της εταιρείας «TUVUNU» κ. Δημήτρη Κρις, μια επιχείρηση που παράγει σε πρωτότυπη συσκευασία ρόφημα με τσάι του βουνού βράβευσε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Α. Οφίδης.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Β. Έξαρχος απένειμε τιμητική πλακέτα στην  εκπρόσωπο της εταιρείας «Daphnis and Chloe» κ. Ευαγγελία Κουτσοβούλου, μια επιχείρηση που εξειδικεύεται στη συλλογή, διακίνηση και προώθηση αξιόλογων ποικιλιών αρωματικών βοτάνων και καρυκευμάτων.

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Ι. Τσιάλτας βράβευσε την εκπρόσωπο του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραδοσιακών Προϊόντων Άγιος Αντώνιος κ. Δέσποινα Ιωαννίδου για την παραγωγή χειροποίητων παραδοσιακών προϊόντων υψηλής ποιότητας και τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής, Επεξεργασίας, Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας κ. Αναστάσιο Γιακμογλίδη για τις σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας και συσκευασίας του παραδοσιακού αυτού αγροτικού προϊόντος.

Όλοι οι βραβευθέντες ευχαρίστησαν το Υπουργείο και τον ίδιο τον Υπουργό για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία και την αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλονται από επιστήμονες, αγρότες, συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις για την παραγωγή και προώθηση καινοτόμων αγροδιατροφικών προϊόντων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία