BACK TO
TOP
Πολιτικές

Παραμένουν στις θέσεις τους Μελάς και Ιατρίδης μέχρι τέλος του έτους

Δίμηνη παράταση μέχρι 1/1/2015 ενέκρινε ο αρμόδιος υπουργός Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης στη λειτουργία ως έχει της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥπΑΑΤ και της Ειδικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών.

«Κόβει» 1800 άτομα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Κυρ. Μητσοτάκης

1
0

Σε ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης αναφερόμενος στην πρόσφατη τροπολογία για τις συγχωνεύσεις των γραμματειών των Υπουργείων ζήτησε να συνεχίσουν μέχρι τέλους του 2014 το έργο τους αφού βρίσκονται σημαντικά θέματα όπως η ολοκλήρωση του ΠΑΑ 2007 - 2013.

Ειδικότερα, ο κ. Καρασμάνης ανέφερε: «Με την τροπολογία αυτή (με γενικό αριθμό 1932 και ειδικό 118) διατηρούμε τη Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΤ, η οποία μετονομάζεται σε Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων. Η Γραμματεία αυτή κρίνεται αναγκαία να διατηρηθεί για την αποτελεσματικότερη προώθηση και υλοποίηση των θεμάτων αγροτικής πολιτικής της χώρας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, έχω ζητήσει από τον υπουργό Κ. Μητσοτάκη, την κατ’ εξαίρεση ισχύ του δικού μας Προεδρικού Διατάγματος, ώστε να έχει έναρξη από 1/1/2015. Η δίμηνη αυτή παράταση κρίνεται επιβεβλημένη από το γεγονός ότι βρισκόμαστε προς το τέλος της εφαρμογής των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης για το έτος 2014 και είναι απαραίτητη η πλήρης απορρόφηση των κονδυλίων βάσει του κανόνα ν+2 και η αποφυγή των κινδύνων απωλειών των κοινοτικών κονδυλίων. Η νέα Γραμματεία που δημιουργούμε θα χρειαστεί χρόνο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να συντονίσει το έργο των υπηρεσιών της».

Και πρόσθεσε: «Επιπλέον, η νέα Γραμματεία θα είναι επιφορτισμένη και με την επεξεργασία και έκδοση εφαρμοστικών αποφάσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Παράλληλα, αυτή την περίοδο καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για την επίσπευση πληρωμών σε δικαιούχους κοινωνικών προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ως εκ τούτου, λοιπόν, η παράλληλη ενασχόληση με την επίτευξη του στόχου ν+2 για το 2014 θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, με κίνδυνο να χαθούν οριστικά σημαντικά κονδύλια από τη χώρα μας.

Γι’ αυτούς, λοιπόν, τους λόγους ζητώ την έναρξη υλοποίησης του νέου οργανισμού του ΥΠΑΑΤ από 1/1/2015, ενσωματώνοντας τη σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο του ο κύριος Υπουργός».

Η απάντηση Μητσοτάκη

Απαντώντας στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Εκτιμώ ή μάλλον όχι εκτιμώ, αλλά αυτό ορίζει ο νόμος πως οι Οργανισμοί των Υπουργείων και με βάση τις μικρές τροποποιήσεις τις οποίες έχουμε κάνει θα τεθούν σε εφαρμογή στο τέλος Οκτωβρίου με μία εξαίρεση, την οποία αποδέχομαι, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την ανάγκη να μη θέσει η μετάβαση από τον παλιό Οργανισμό στον καινούργιο σε κίνδυνο ευρωπαϊκούς πόρους για τους αγρότες μας.

Εμπιστεύομαι τον Υπουργό σε αυτό το οποίο λέει, ότι δηλαδή είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρξει μία δίμηνη παράταση στην εφαρμογή του Οργανισμού και αυτό -το τονίζω- θα ισχύσει μόνο για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το λέω, διότι δεν θα δεχθούμε κανένα αίτημα παράτασης εφαρμογής του Οργανισμού, καθώς συνδέεται και με την ανάγκη δημιουργίας μίας καινούριας Γενικής Γραμματείας, διότι πράγματι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν αυτό το οποίο στον αρχικό σχεδιασμό ήταν εξαιρετικά «επιθετικό» ως προς τη συρρίκνωση των Γενικών Γραμματειών. Από τις πέντε πήγαμε στη μία -αν δεν κάνω λάθος- και τώρα προστίθεται ακόμα μία, η οποία θα αναλάβει πρωτίστως το κομμάτι της διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων. Αυτά, λοιπόν, ως προς τις τροπολογίες».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία