BACK TO
TOP
Πολιτικές

Κοινά σημεία αναφοράς στη συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα

Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο την Δευτέρα 23 Μαρτίου, όπου οι δύο ηγέτες μίλησαν για το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων και όχι για την πλήρη λίστα.

Κοινά σημεία αναφοράς στη συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα

4
0

«Γυρνάμε ευχαριστημένοι από το Βερολίνο γιατί πρώτα από όλα ο κ. Τσίπρας έθεσε μια σειρά από ζητήματα στην κ. Μέρκελ και το γερμανικό κοινό» δήλωσε στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Αυτά τα οποία έθεσε ο κ. Τσίπρας χθες απέδειξαν ότι πήγε στη Γερμανία για να θέσει τις θέσεις της κυβέρνησης» είπε και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός «μίλησε για την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, μίλησε στην ουσία για μια πολιτική η οποία δεν έχει βοηθήσει ούτε σε μακροοικονομικό επίπεδο ούτε σε κοινωνικό, μίλησε για προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα και δεν σχετίζονται με τα μνημόνια, μίλησε και για τα ζητήματα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων και φυσικά για το ζήτημα της διαπλοκής και της Siemens.»

«Έγινε μια συζήτηση σε ένα επίπεδο όχι τόσο βαθύ και συγκεκριμένο γιατί δεν ήταν και αυτός ο σκοπός της συνάντησης. Δεν είναι αυτό το επίπεδο στο οποίο θα παρουσιαστούν οι μεταρρυθμίσεις» εξήγησε.

Ερωτηθείς αν το περίγραμμα αυτό κάλυψε την καγκελάριο, ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι «βρέθηκαν σημεία σύγκλισης» και ότι «έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση γύρω από αυτά τα ζητήματα».

«Έχει αποκατασταθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου και του πρωθυπουργού» επισήμανε και συμπλήρωσε ότι «βρέθηκαν τα κοινά σημεία αναφοράς σε σχέση με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας».

Πολύωρο δείπνο

Στο μεταξύ, μαραθώνιο ήταν το δείπνο που παρέθεσε η καγκελάριος στον πρωθυπουργό: άρχισε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε περίπου στη 1 τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος).

Τα γερμανικά ΜΜΕ

Συμφιλιωτικοί τόνοι και μία αναγκαία επίσκεψη που είχε αργήσει από καιρό -αλλά χωρίς ιδιαίτερη πρόοδο, όπως ήταν αναμενόμενο, και με σαφή λόγια από την Άνγκελα Μέρκελ: Κάπως έτσι συνοψίζεται η ανάγνωση του γερμανικού Τύπου της πρώτης επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην καγκελαρία.

Το ένα κεντρικό σημείο πάντως στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι πως η πρόσκληση Μέρκελ θα έπρεπε να τερματίσει τον άσκοπο ρητορικό πόλεμο ώστε να μείνει χώρος για σύγκλιση των δύσκολων διαφορών που παραμένουν.

Η Sueddeutsche Zeitung γράφει ότι η συνάντηση έδειξε πως έχει έρθει η ώρα «να λήξει o επικοινωνιακός πόλεμος στη λάσπη». Το συμπέρασμα της συνάντησης είναι πως το Βερολίνο πρέπει να «κοιτάζει ισότιμα τον Αλέξη Τσίπρα» και να λείψει το μέχρι τώρα κλίμα και από τις δύο πλευρές που «εμποδίζει τον εποικοδομητικό διάλογο»: «Ο Τσίπρας έχει ευθύνη επειδή παρερμηνεύει την εθνική κάλπη ως εντολή για αναδόμηση μίας ολόκληρης ηπείρου, όπως και η Μέρκελ επειδή βάζει τα "σκυλιά που γαβγίζουν" [...], δευτεροκλάσατα πολιτικά στελέχη, να παριστάνουν τον σχολικό διευθυντή».

«Καλύτερα να μιλά κανείς με τον άλλο, παρά να μιλά για τον άλλον» καταλήγει η SZ. Η ίδια ακριβώς φράση είναι το συμπέρασμα και του σχολίου του Spiegel.

Το περιοδικό χαρακτηρίζει ίσως υπερβολική μεν την αναφορά Τσίπρα περί «πολύ θετικής σχέσης», αλλά τονίζει ότι οι δύο πλευρές κατέβαλαν προσπάθεια να αποκλιμακώσουν την κατάσταση. «Οι τόνοι συμφιλίωσης όμως δεν μπορούν να κρύψουν ότι ακόμη δεν υπάρχει εμπιστοσύνη» υπογραμμίζει.

«Μία αρχή όμως έγινε, και τίποτε παραπάνω» συνεχίζει. «Η Μέρκελ δεν έκανε στον επισκέπτη της ούτε την χάρη να υπαινιχθεί παραχώρηση» τονίζει, και «η αξία των διαφορετικών τόνων θα φανεί στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, όπου στην ουσία του πράγματος δεν υπάρχει κινητικότητα -οι Έλληνες χρειάζονται χρήματα, αλλά η Μέρκελ δεν θέλει μόνο να δει λίστες μεταρρυθμίσεων αλλά πράξεις».

Η FAZ στέκεται επίσης στους «συμφιλιωτικούς τόνους» και γράφει πως απογοητεύηκαν όσοι περίμεναν τη μεγάλη αντιπαράθεση, αλλά και όσοι ήλιπζαν στη μεγάλη υπέρβαση». Οι τόνοι του επισκέπτη ήταν φιλικοί, η ίδια η οικοδέσποινα έμεινε σε πραγματολογικές αναφορές, γράφει και εξηγεί: «Ο μεν Τσίπρας επναέαβε το "μάντρα" του για νέο πολιτικό μείγμα, και η καγκελάριος είχε το δικό της "μάντρα" για τους αριθμούς που πρέπει να στέκουν και μεταρρυθμίσεις, στέρεα δημοσιονομικά και λειτουργική δημόσια διοίκηση».

Σε ξεχωριστό της σχόλιο, με τίτλο «ας τελειώσουν τα καραγκιοζιλίκια», η FAZ καλεί η συνάντηση να γίνει «το ξεκίνημα ρητορικού αφοπλισμού και να δουν όλοι κατάματα την πραγματικότητα, στην οποία όπως οι ίδιοι λένε, το μέλλον είναι κοινό». Η καγκελάριος, γράφει η εφημερίδα υπενθυμίζοντας αναφορά της τις προηγούμενες ημέρες, έχει αποφασίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ αλλά «το εάν αυτό αξίζει θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα του Έλληνα πρωθυπουργού να σταθεί στο ύψος των ευθυνών του».

Η οικονομική Handelsblatt βάζει τίτλο «ευγενική ασυμφωνία» αλλά τονίζει πως η συνάντηση ήταν μία από εκείνες που έχουν αξία μόνο και μόνο επειδή έγιναν: Με την πρόσκλησή της, η καγκελάριος δείχνει πως θέλει λύση και αποφυγή του Grexit. Στεκόμενη επίσης στο ζήτημα της εμπιστοσύνης, γράφει πως «ο Β.Σόιμπλε έχει δίκιο όταν διαπιστώνει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστρέψει την αξιοπιστία στην Ευρώπη και η συνάντηση Μέρκελ και Τσίπρα είναι, τουλάχον, ένα πρώτο βήμα για την κοπιώδη ανοικοδόμησή της».

«Δεν περίμενε κανείς κάτι παραπάνω από συμφιλιωτικούς τόνους, καθώς Αθήνα και Βερολίνο βρίσκονται πολύ μακριά στο πώς αναλύουν το πρόβλημα και ποιες είναι οι πιθανές λύσεις» γράφει, και επίσης καταλήγει στο ότι «το κλειδί βρίσκεται στην Αθήνα, η κυβέρνηση της οποίας πρέπει να πείσει την Ευρωζώνη πως μιλά σοβαρά για τις μεταρρυθμίσεις».

Πηγή: in.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία