BACK TO
TOP
Πολιτικές

Η άρση του εμπάργκο στη συνάντηση Τσίπρα -Πούτιν

Παραθυράκι για άρση του εμπάργκο ή τη χαλάρωση απέναντι σε Ελλάδα, Κύπρο, Ουγγαρία εξετάζει η Ρωσία.

Η άρση του εμπάργκο στη συνάντηση Τσίπρα -Πούτιν

2
0

«Μελετούμε δραστήρια ποιες πολιτισμένες δυνατότητες υπάρχουν να ανταποκριθούμε στις προτάσεις τους. Πρωτίστως αναφέρομαι στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Κύπρο αλλά δεν θα ήταν επιθυμητό να δημιουργηθούν προβλήματα στις σχέσεις των χωρών αυτών με τις Βρυξέλλες(...) Υπάρχουν μερικές, δυο-τρεις εκδοχές, που συζητάμε και είναι κοντά στις δυνατότητες υλοποίησης», σημείωσε συγκεκριμένα ο υπουργός και συμπλήρωσε «Ο κατάλογος των χωρών έχει καθοριστεί έπειτα από αίτημα του Ρώσου προέδρου (Βλαντίμιρ Πούτιν) και σε αυτό το πλαίσιο εμείς, η κυβέρνηση, ενδέχεται να έχουμε προτάσεις όσον αφορά (…) τις σχέσεις με κάποιες χώρες και ίσως να έχουμε προτάσεις για την εξαίρεση κάποιων χωρών από τον κατάλογο αυτό», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας, Νικολάι Φιόντοροφ.

Ωστόσο, μία συμφωνία για την εξαίρεση της Ελλάδας από τον κατάλογο των χωρών εναντίον των οποίων έχει επιβληθεί εμπάργκο είναι απίθανο να συναφθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη τσίπρα, τη Μεγάλη Τετάρτη και τη Μεγάλη Πέμπτη στη Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον Φιοντόροφ.

Αντίθετα, από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει, πριν την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, στους δημοσιογράφους ότι η άρση του εμπάργκο είναι πιθανό να συζητηθεί κατά τη συνάντηση των Ελλήνων αξιωματούχων με τους Ρώσους ομολόγους τους.

«Παρατηρούμε μια μείωση στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων (…). Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι το θέμα θα αναφερθεί με κάποιο τρόπο, σίγουρα», είπε συγκεκριμένα ο Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία ενδέχεται να συμφωνήσει να αφαιρέσει την Ελλάδα από τον κατάλογο των χωρών σε βάρος των οποίων έχει επιβάλει εμπάργκο μετά τις αυριανές συζητήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι,το ρωσικό εμπάργκο, που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις αρχές Αυγούστου, επιβλήθηκε σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας του ρόλου της Μόσχας στην κρίση στην Ουκρανία. Έτσι η Ρωσία ανακοίνωσε στις αρχές του Αυγούστου του 2014 ότι απαγορεύει την εισαγωγή φρούτων, λαχανικών, κρέατος, πουλερικών, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μερικές ακόμη.

Ίση μεταχείριση της Ε.Ε., ζητά η Κομισιόν

«Η Επιτροπή αναμένει την ίση μεταχείριση όλων των κρατών-μελών και πως οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να εκφράζονται με ενιαία φωνή έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε αναφερόμενος στο θέμα του ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές φρούτων και γενικά αγροτικών προϊόντων από την ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντανιέλ Ροζάριο.

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προειδοποίησε τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην σπάσει τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Μόσχα. "Η Ελλάδα ζητεί και λαμβάνει πολλή αλληλεγγύη από την ΕΕ. Οπότε μπορούμε να ζητάμε αλληλεγγύη από την Ελλάδα και αυτή η αλληλεγγύη να μην τερματιστεί μονομερώς", με την Αθήνα να "αποσύρει τη συμμετοχή της στα κοινά μέτρα", επεσήμανε ο Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Münchner Merkur, που θα δημοσιευθεί σήμερα Τετάρτη,την ημέρα της συνάντησης Τσίπρα - Πούτιν.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι ο ίδιος, καθώς και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, το έχουν ξεκαθαρίσει στον κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια αρκετών συζητήσεων, προσθέτοντας: "Θα πρέπει να βασίσει σε αυτό τις ενέργειές του στη Μόσχα. Η ΕΕ το αναμένει αυτό από εκείνον ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης μιας χώρας μέλους της ΕΕ".Δ

Τίποτα παράδοξο στην επίσκεψη Τσίπρα, λέει ο Τσακαλώτος

«H Ρωσία είναι μια φιλική, ορθόδοξη χώρα, με την οποία η Ελλάδα διατηρεί φιλικές σχέσεις και δεν υπάρχει τίποτα το παράδοξο στην επίσκεψη που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Μόσχα», δήλωσε για το θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι η Αθήνα δεν αλλάζει την επικέντρωσή της, η οποία παραμένει η ΕΕ και η Ευρωζώνη. Σημείωσε ότι αναζητά λύσεις στα προβλήματα χρηματοδότησης με τους εταίρους της, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, και οι σχέσεις με τους εταίρους της είναι το κύριο ζήτημά της, δεδομένου ότι δεν έχει λάβει καμία χρηματοδότηση μετά τον Αύγουστο του 2014. Τέλος, ο ίδιος σημείωσε ότι «Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα, με ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία