BACK TO
TOP
Πολιτικές

Στο τραπέζι έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού με σκοπό να ανοίξει ξανά η «χαραμάδα» της διαπραγμάτευσης και να μπει φρένο στην κορύφωση της κρίσης που ξεδιπλώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Στο τραπέζι έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα

0
0

Με την Ελλάδα και την Ευρωζώνη να έχουν μπει ουσιαστικά σε αχαρτογράφητα νερά και τα χρονικά περιθώρια να έχουν στερέψει πια απελπιστικά, φαίνεται ότι επιχειρείται μια τελευταία προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών. Οι ΗΠΑ πιέζουν τις Βρυξέλλες να βάλουν στην ατζέντα το ζήτημα του χρέους ενώ από την πλευρά της Κομισιόν αφήνεται να εννοηθεί ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο διαπραγμάτευσης.

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε μάλιστα τη Δευτέρα 29 Ιουνίου ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ θα καταθέσει το απόγευμα νέες προτάσεις προς την Αθήνα ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι «απέχουμε εκατοστά από μια συμφωνία με την Ελλάδα».

Παράλληλα δημοσίευμα του γερμανικού κρατικού δικτύου ZDF κάνει λόγο, επικαλούμενο αξιόπιστες πηγές, για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη για την Ελλάδα, την οποία θα συγκαλέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Εξέλιξη προς την οποία πιέζει και η Ελλάδα μέσω της επανακατάθεσης, αυτή τη φορά από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης, της πρότασης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος.

 

«Περιθώρια διαπραγμάτευσης» βλέπει ο Μοσκοβισί

Υπάρχουν ακόμη περιθώρια διαπραγμάτευσης» δήλωσε ο επίτροπος Οκονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ θα παρουσιάσει νέες προτάσεις το μεσημέρι.

Σε συνέντευξή του στο RTL France ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ο κ. Γιούνκερ «θα παρουσιάσει τις προτάσεις του το μεσημέρι, θα παρουσιάσει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί». «Εύχομαι όλοι να δεσμευθούν σε αυτόν τον δρόμο του συμβιβασμού», είπε και τόνισε ότι «είμαστε λίγα εκατοστά από τη συμφωνία» και η πόρτα για διαπραγματεύσεις είναι ανοιχτή.

Ακόμη ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι το δημοψήφισμα είναι μια δημοκρατική στιγμή, η οποία πρέπει να γίνει σεβαστή εξέφρασε την ελπίδα η επιλογή που θα κάνουν οι Έλληνες να συνδυαστεί με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της Ευρωζώνης και έτσι πρέπει να παραμείνει», πρόσθεσε ο επίτροπος.

Συνέντευξη Τύπου δίνει ο Γιούνκερ

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν θα παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου στις 13:45 ώρα Ελλάδος. Την Κυριακή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα «για λόγους διαφάνειας» κείμενο με τις προτάσεις των θεσμών, το οποίο ωστόσο το Μαξίμου αρνείται πως εστάλη στην ελληνική πλευρά.

Μάλιστα η αποκάλυψη του κειμένου συνοδεύτηκε από αιχμές προς την κυβέρνηση με την Επιτροπή να την κατηγορεί ότι πήρε μονομερή απόφαση να εγκαταλείψει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης το βράδυ της 26ης Ιουνίου, παρά το γεγονός ότι «όλες οι πλευρές κατανοούσαν την ανάγκη επίτευξης ενός συμβιβασμού για την Ελλάδα, ο οποίος δεν θα περιελάμβανε μόνο μέτρα, αλλά θα διευθετούσε τόσο  τις μέλλουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, όσο και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Παράλληλα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι προτάσεις των θεσμών, περιελάμβαναν την παροχή ενός πακέτου βοήθειας για την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας, την προώθηση της ανάπτυξης, την τόνωση της ανάκαμψης και την αύξηση των επενδύσεων.με τα οποία συνοδεύτηκε η αποκάλυψη της πρότασης των θεσμών.

Το Μαξίμου με τη σειρά του δημοσιοποιήσε μια λίστα με τα μέτρα που θα επιβληθούν στην ελληνική οικονομία, εφόσον γίνει αποδεκτή η πρόταση των θεσμών.

Πιέσεις ΗΠΑ για το χρέος


Την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου γνωστοποίησε ότι επικοινώνησε με την Κριστίν Λαγκάρντ και τους ομολόγους του Β.Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, τους κάλεσε να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα στο διάστημα μέχρι τη διενέργεια του δημοψηφίσματος εντάσσοντας στις συζητήσεις την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – την οποία έθετε η κυβέρνηση ως προϋπόθεση για να κλείσει τη συμφωνία.

Σ΄αυτή τη βάση, είπε, η Αθήνα θα πρέπει να υιοθετήσει «δύσκολες μεταρρυθμίσεις» προκειμένου να καταλήξει σε ρεαλιστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές της.

Και όχι μόνο: ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την ανάγκη να αναληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διατηρηθεί η οικονομική σταθερότητα στον δρόμο προς το δημοψήφισμα...

Ταυτόχρονα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι χθες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Μπάρακ Ομπάμα και η Ανγκελα Μέρκελ, συμφώνησαν ότι είναι «καθοριστικά σημαντικό» να συνεχίσουν τις προσπάθειες ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και στην ανάπτυξη.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία