BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ψηλά στην ατζέντα Χαρακόπουλου το αρδευτικό της Λάρισας

«Προτεραιότητα της Π.Ε Λάρισας σε ότι αφορά την πρωτογενή παραγωγή, αποτελεί η διευθέτηση του θέματος του αρδευτικού νερού. Χωρίς αυτό, δεν μπορούμε να υπολογίζουμε σε μελλοντικά βιώσιμες αγροτικές εκμεταλλεύσεις». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε απαντητική επιστολή του στον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του κόμματος κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, στην οποία περιγράφει τα βασικά προβλήματα του νομού.

Ψηλά στην ατζέντα Χαρακόπουλου το αρδευτικό της Λάρισας

2
0

Ο Θεσσαλός πολιτικός αναφέρεται μεταξύ άλλων στα ζητήματα υποδομών, τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και την ανάγκη σταθερού φορολογικού πλαισίου.

Χαρακτηριστικά επισημαίνει τα εξής:

«Ο νομός Λαρίσης που έχω την τιμή να υπηρετώ από τη θέση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές περιοχές της χώρας, με σημαντικότατη συμβολή στην πρωτογενή παραγωγή. Εδώ παράγεται πληθώρα αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, πολλά από τα οποία μεταποιούνται και διακινούνται σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό.

Επειδή η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα συμβάλει καθοριστικά στην στήριξη της περιφέρειας και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, οφείλουμε να διαφυλάξουμε τον παραγωγικό ιστό και να παρέχουμε στον πρωτογενή τομέα τα εργαλεία για να γίνει πιο ανταγωνιστικός στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Τα εργαλεία αυτά συνίστανται σε τρεις κύριους άξονες: Τον ορθολογικό σχεδιασμό για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, την βελτίωση των υποδομών με τη δέουσα προσοχή στην αξιοποίηση των διαθέσιμων φυσικών πόρων και τέλος την ορθή διαχείριση της χρηματοδότησης.

Εναλλακτική πρόταση για αγρότες

Πέραν των ειδικότερων ζητημάτων του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία, τα μέτρα που συνομολόγησε η κυβέρνηση Τσίπρα/Καμένου με τους εταίρους για τους αγρότες συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο αν παραμείνει ως έχει θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια, εκτός των κοινωνικών εντάσεων, σε εγκατάλειψη της παραγωγής. Γι’ αυτό και επιβάλλεται η Νέα Δημοκρατία, η οποία παρά τα λάθη της απέδειξε έμπρακτα ότι στηρίζει τον αγροτικό κόσμο, να απευθυνθεί με ειλικρίνεια στους πολίτες της υπαίθρου και να παρουσιάσει μια εναλλακτική ρεαλιστική πρόταση ιδιαίτερα για τους κατά κύριο επάγγελμα και τους νέους αγρότες.

Προτεραιότητα της Π.Ε Λάρισας σε ότι αφορά την πρωτογενή παραγωγή, αποτελεί η διευθέτηση του θέματος του αρδευτικού νερού. Χωρίς αυτό, δεν μπορούμε να υπολογίζουμε σε μελλοντικά βιώσιμες αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Η ολοκλήρωση της μερικής εκτροπής του Αχελώου και η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της Κάρλας -εμβληματικών έργων για τη Θεσσαλία-, αλλά και μικρότερης κλίμακας τοπικών εγγειοβελτιωτικών έργων όπως το φράγμα της Γυρτώνης, η κατασκευή νέων έργων σε περιοχές με έντονο πρόβλημα άρδευσης και ύδρευσης όπως το Φράγμα Σκοπιάς στα Φάρσαλα, ο προγραμματισμός μιας σειράς μικρότερων τοπικών έργων όπως η κατασκευή λιμνοδεξαμενών και η υπογειοποίηση απαρχαιωμένων αρδευτικών δικτύων αλλά και ο εκσυγχρονισμός αντλιοστασίων, όπως επίσης ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναδασμών, συνιστούν αδήριτη ανάγκη. Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων προς τούτο είναι επιβεβλημένη.

Η κτηνοτροφία είναι ένα άλλο κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής στο οποίο πρέπει να δοθεί βαρύτητα. Έχω εκθέσει πολλάκις τις απόψεις μου για το γάλα αλλά και τους κινδύνους για τη φέτα. Ωστόσο, η διευθέτηση των βοσκοτόπων, ο εξηλεκτρισμός, η αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, είναι θέματα που απαιτούν λύσεις, καθώς δυσχεραίνουν την παραγωγική διαδικασία.

Όλα τα παραπάνω, όμως, έχουν μεγαλύτερη σημασία αν συνδυαστούν με μια σειρά δράσεων απλοποίησης διαδικασιών αλλά και ελάφρυνσης του κόστους παραγωγής. Δεδομένου ότι οι όροι της νέας δανειακής σύμβασης προβλέπουν επιβάρυνση της αγροτικού κόσμου, θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς με ποιους τρόπους μπορούμε να πετύχουμε φθηνότερο κόστος παραγωγής (ενέργεια, εφόδια, νερό) και στοχευμένες εξωστρεφείς δράσεις για να αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία