BACK TO
TOP
Πολιτικές

Tέσσερις όρους θέτει η Μεγ. Βρετανία για να μείνει στην Ε.Ε.

Τις τέσσερις βασικές απαιτήσεις του στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης της Μεγ. Βρετανίας με την Ε.Ε. θα παρουσιάσει την Τρίτη 10 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον.

Tέσσερις όρους θέτει η Μεγ. Βρετανία για να μείνει στην Ε.Ε.

0
0
Η νέα αυτή σχέση, όπως ορίζεται από τις απαιτήσεις αυτές και τη διαπραγμάτευση που θα προκύψει, θα τεθεί σε δημοψήφισμα το οποίο και θα κρίνει εάν η χώρα θα παραμείνει ή όχι στην Ε.Ε.

Περιγράφοντας τους στόχους του ως μη «Mission Impossible», ο Κάμερον τελικά θα καθορίσει τα σημεία της διαπραγμάτευσης γραπτώς σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αργότερα την Τρίτη – μετά από μήνες διπλωματικών σκιωδών επαφών.

Η πιο αμφιλεγόμενη είναι πιθανό να είναι η απαίτηση οι μετανάστες της ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο να μην μπορούν να έχουν οφέλη έως ότου παραμείνυον στη χώρα 4 χρόνια- κάτι που θα βρει την αντίσταση των συμμάχων της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, η πατρίδα Τουσκ.

Η Βρετανία, που εντάχθηκε το 1973 στην ΕΕ, αλλά είναι εκτός της ευρωζώνης και το Σένγκεν, θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα πολύ πιθανό εντός του 2016.

Οι 4 απαιτήσεις είναι: εγγυήσεις «δικαιοσύνης» για τα μέλη εκτός της ζώνης του ευρώ, μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, απαλλαγή από την αρχή της «διαρκώς στενότερης ένωσης» και αντιμετώπιση των παραβιάσεων της ελευθερίας κυκλοφορίας.

«Θα υπάρξουν αυτοί που λένε, εδώ και αλλού στην ΕΕ, ότι έχουμε ξεκινήσει μια “Αδύνατη Αποστολή” αναμένεται να πει ο Κάμερον, αναφερόμενος σε μια δημοφιλή τηλεοπτική σειρά και τις ταινίες με το ίδιο όνομα (Mission Impossible), σύμφωνα με τμήματα της επιστολής που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του, «αλλά εγώ δεν το πιστεύω ούτε λεπτό.»

Ο Βρετανός ηγέτης έχει πει ότι προτιμά να μείνει σε μια μεταρρυθμισμένη ΕΕ, αλλά αναμένεται να χρησιμοποιήσει τις δηλώσεις του ως αυστηρή προειδοποίηση ότι μπορεί να υποστηρίξει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ομάδα των 28 κρατών αν δεν συμφωνήσουν στις απαιτήσεις του οι άλλοι ηγέτες.

«Η ΕΕ έχει ιστορικό [επιτυχίας] στην επίλυση των δύσκολων προβλημάτων. Μπορεί να λύσει και αυτό. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να το κάνουμε,» αναμένεται να πει στην επιστολή του.

Παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειονότητα των Βρετανών τάσσεται υπέρ της παραμονής, τα «δεν ξέρω» είναι πολλά και το Λονδίνο φοβάται τυχόν οριακό αποτέλεσμα, όπως στο δημοψήφισμα το 2014 για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία