BACK TO
TOP
Πολιτικές

Εφικτή θεωρεί μια συμφωνία μέχρι το Eurogroup ο Μοσκοβισί

Την πεποίθηση του ότι είναι ακόμα εφικτό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Εφικτή θεωρεί μια συμφωνία μέχρι το Eurogroup ο Μοσκοβισί

2
0

«Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο, αλλά είναι εφικτό», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος και πρόσθεσε ότι «Υπάρχει δουλειά να γίνει στην δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος. Ας ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες να γίνουν, ας μιλήσουμε για το χρέος, κι αυτό σημαίνει τόσο μεσοπρόθεσμα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν μετά ή κοντά στο τέλος του προγράμματος, όσο και βραχυπρόθεσμα μέτρα. Και μετά θα συζητήσουμε για το ποιο δημοσιονομικό μονοπάτι θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Αλλά ας τα κάνουμε όλα με τη σειρά».

Ταυτόχρονα απέρριψε τις κατηγορίες ότι οι θεσμοί βρίσκονται «εδώ για να επιβάλλουν περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα», προσθέτοντας όμως ότι «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχίσουν».

Όσον αφορά τη συζήτηση για το χρέος, διευκρίνισε ότι χρειάζεται πρώτα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο «ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Μετά, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητηθεί πριν, κανένα δημοσιονομικό μέτρο».

«Αν οι ελληνικές αρχές, όπως πιστεύω ότι θα συμβεί, αναλάβουν τις ευθύνες τους, οι εταίροι της Ελλάδας πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες και να ανοίξουν τη συζήτηση για το χρέος. Αυτό είχε συμφωνηθεί στο Eurogroup του Μαΐου του 2016. Τώρα είμαστε στο τέλος του χρόνου και είναι η στιγμή που πρέπει να το σκεφτούμε αυτό, και γι’ αυτό η εβδομάδα που διανύουμε είναι πολύ κρίσιμη, όπως και οι εβδομάδες που έρχονται είναι εξίσου κρίσιμες», δήλωσε.

Ο επίτροπος έκανε λόγο για «συναινετικό κλίμα, τόσο από την πλευρά των θεσμών, όσο και από την ελληνική πλευρά», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων σημειώνοντας ότι «όπως πάντα, θα συμφωνήσουμε βήμα - βήμα, επάνω στο νήμα».

Ερωτηθείς για το σενάριο των πρόωρων εκλογών σημείωσε ότι «υπάρχει ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας αλλά και κοινή ευθύνη σε όλα τα κόμματα, ή τουλάχιστον σε όλα, στα φιλοευρωπαϊκά, να πείσουν για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων».

«Μετά είναι στο χέρι των Ελλήνων να επιλέξουν πότε θέλουν εκλογές. Έχω δουλέψει με διάφορες κυβερνήσεις. Δουλεύω πολύ καλά και με αυτή», ανέφερε.

Για τις επαφές του με τον πρωθυπουργό σημείωσε: «Έμεινα με την αίσθηση ότι κάθεται στη θέση του, δουλεύοντας, δεν το απολαμβάνει, όμως πραγματικά αφοσιωμένος στον στόχο του, και δεν δείχνει να έχει κουραστεί… Περάσαμε σχεδόν δυο ώρες μαζί. Μπήκαμε σε λεπτομέρειες για πολλά θέματα. Οπότε ναι, είναι συγκεντρωμένος. Δεν αποκόμισα την αίσθηση ότι παραμελεί την δουλειά του ή ότι σκέφτεται κάτι άλλο ή πως ετοιμάζεται για εκλογές. Αλλά και πάλι δεν είναι δικό μου θέμα να το πω αυτό».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία