BACK TO
TOP
Πολιτικές

Aνεβαίνει το θερμόμετρο στο Αιγαίο

Ανεβαίνει επικινδύνως η θερμοκρασία στο Αιγαίο, με τις τουρκικές προκλήσεις να κλιμακώνονται και μετά το περιστατικό επιχείρησης διεμβολισμού σκάφους του λιμενικού από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια.

Aνεβαίνει το θερμόμετρο στο Αιγαίο

0
0

Το ελληνικό ΥΠΕΞ προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αλλά οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν από τον Τσαβούσογλου, ήταν τέτοιας προκλητικότητας που προκάλεσε δριμεία ανησυχία στην ελληνική πλευρά.

"Τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία" δήλωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοινωθέν του, ενώ σύμφωνα με την Κυβέρνηση, ο Μ. Γιλντιρίμ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα, εξηγώντας του , μεταξύ άλλων πως το περιστατικό στα Ίμια με το ελληνικό σκάφος του Λιμενικού και την τούρκική ακταιωρό " δεν ήταν εσκεμμένη ενέργεια".

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συνομιλία Τσίπρα- Γιλντιρίμ, πραγματοποιήθηκε σε υψηλούς τόνους από την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού και συμφωνήθηκε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και εντατικοποίηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών ( είχαν συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα).

Τα τουρκικά ΜΜΕ ωστόσο, παρά τις "διαβεβαιώσεις" Γιλντιρίμ προς τον Αλέξη Τσίπρα, συντηρούν εικόνα κρίσης στο Αιγαίο. Στην ηλεκτρονική έκδοσή της η εφημερίδα "Hurriyet", αναφερόμενη στο συμβάν στα Ίμια, ανέφερε χθες ότι ... έντεκα τουρκικά πλοία αντιπαρατάχθηκαν προς οκτώ ελληνικά ψέγοντας υπαινικτικά την Ε.Ε ότι έχει κάνει την επιλογή της ( σ.σ υπέρ Ελλάδας).

 ΝΑΤΟ και το "Βρείτε τα" των ΗΠΑ

Παραλλήλως, το ζήτημα αναμένεται να θέσει ο Πάνος Καμμένος κατά τη διήμερη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η οποία πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, ενώ εντύπωση προκαλεί η "ουδετερότητα" που τηρούν οι ΗΠΑ.

"Βρείτε τα" είναι το μήνυμα που στέλνει το State Department σε αμφότερες τις χώρες (και)παρά το γεγονός ότι Άγκυρα και Ουάσινγκτον βρίσκονται εδώ και καιρό στο "ναδίρ" των διπλωματικών σχέσεών τους.

Υπενθυμίζεται πάντως, ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο αμερικανός πρέσβης, Τζέφρυ Πάϊατ, είχε εκδηλώσει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο "ατυχήματος" στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Παγώνει την εξεταστική για Καμμένο η Ν.Δ

Στο μεταξύ, παρά την ακραία πόλωση που επικρατεί στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό με την υπόθεση novartis, στη Ν.Δ έχει σημάνει "συναγερμός" για την ένταση Ελλάδας - Τουρκίας, όπερ αποτυπώθηκε χθες και στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να "παγώσει" το αίτημα για εξεταστική για τον Πάνο Καμμένο και την υπόθεση της πώλησης των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως διαμήνυσαν πηγές της μετά τη σύσκεψη των αρμόδιων τομεαρχών που συγκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης στην Πειραιώς, επέλεξε να αναβάλει για κάποιες ημέρες την (προαναγγελθείσα) κατάθεση του αιτήματος για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής,  για λόγους "στοιχειώδους εθνικής ευθύνης". 

Σε ό,τι αφορά ωστόσο την επικοινωνία Τσίπρα- Γιλντιρίμ, πηγές της Ν.Δ, επεσήμαναν ότι παρότι αποτιμώνται ως  θετικές οι ενέργειες για την αποκλιμάκωση της χθεσινής έντασης στο Αιγαίο, θα "περίμενε από τον κ. Τσίπρα να δηλώσει στον Τούρκο ομόλογό του, κάτι αυτονόητο: Ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και ότι τα Ίμια είναι ελληνικά, κάτι που όπως διαφαίνεται από τις κυβερνητικές διαρροές απέφυγε να τονίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον κ. Γιλντιρίμ".

Πηγή: capital.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία