BACK TO
TOP
Πολιτικές

Μπαντουβάς για πλαφόν τιμής ελαιολάδου

Την αναγκαιότητα εντατικοποίησης των ελέγχων των τιμών του ελαιολάδου στα εμπορικά καταστήματα, αλλά και πριν τη διάθεση των προϊόντων στην αγορά, προκειμένου να προστατευτούν οι ελαιοπαραγωγοί, επισημαίνει με σχετική ερώτησή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Χρήστο Φώλια, ο βουλευτής της Νέα Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Μπαντουβάς.

Μπαντουβάς για πλαφόν τιμής ελαιολάδου

1
0

Σύμφωνα με τον κ. Μπαντουβά, έπειτα από την αναταραχή που προκλήθηκε από την εισαγωγή μολυσμένου ηλιελαίου στη χώρα μας και τις επιπτώσεις του για τη δημόσια υγεία, το Υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε, με σκοπό την προστασία του καταναλωτή, στην εφαρμογή πλαφόν επί της τιμής του ελαιολάδου. Η επίσημη τιμή που ορίστηκε είναι 2,5 € ανά κιλό, η τιμή δηλαδή που εφαρμοζόταν την 20η Μαΐου 2008, ημέρα κατά την οποία αποφασίστηκε επίσημα η απόσυρση όλων των ειδών ηλιελαίου από την αγορά.

Η επιβολή ανώτατης τιμής στο ελαιόλαδο έχει, ωστόσο, επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο του Ηρακλείου αλλά και ολόκληρης της Κρήτης σε μια χρονιά μάλιστα που η τιμή του προϊόντος είναι ούτως ή άλλως χαμηλή. Οι παραγωγοί ελαιολάδου επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητος ο έλεγχος της αγοράς, αφού σε αρκετές περιπτώσεις σημειώνονται στα καταστήματα τιμές πώλησης κατά πολύ ανώτερες αυτών που δίνουν οι παραγωγοί. Τέλος, εκφράζονται ανησυχίες μήπως οι εμπορικές εταιρίες προβούν, με στόχο την αύξηση των κερδών τους, σε πιέσεις για να ρίξουν οι παραγωγοί κι άλλο την ήδη χαμηλή τιμή του προϊόντος.

Πρέπει να σημειώσω εδώ ότι είναι αδιανόητο ο παραγωγός να πουλάει το προϊόν του σε τιμές που μόλις και μετά βίας του δίνουν τη δυνατότητα να καλύψει το κόστος παραγωγής και να έχει και κάποιο κέρδος, την ίδια στιγμή που το προϊόν διατίθεται στα ράφια των καταστημάτων σε τιμές τριπλάσιες ή και τετραπλάσιες. Και για το λόγο αυτό, δε θα ήταν προς έκπληξη μου να δω τους ελαιοπαραγωγούς να αντιδρούν και να μας «παίρνουν με τις μαγκούρες» όπως θα λέγαμε, εάν δε γίνει κάτι για να αλλάξει η εξαθλιωτική αυτή κατάσταση. Είναι, λοιπόν, αναμφισβήτητο ότι η υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύει τον καταναλωτή δεν πρέπει να επισκιάζει την υποχρέωση της να προστατεύει εξίσου και τον παραγωγό.

Επειδή, η εφετινή χρονιά υπήρξε ούτως ή άλλως μια δύσκολη χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς με την τιμή του προϊόντος να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα,

Επειδή, η επιβολή ανώτατης τιμής δεν απαλλάσσει την πολιτεία από την υποχρέωση να ελέγχει αυστηρά την αγορά για τυχόν φαινόμενα αισχροκέρδειας,

Επειδή, καθήκον της πολιτείας είναι να προστατεύει και τους καταναλωτές και τους παραγωγούς ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού,

Επειδή, θεωρώ ότι είναι καιρός να γίνει πράξη αυτό που για 4 χρόνια διακηρύσσουμε, δηλαδή να αφεθεί η αγορά ελεύθερη να διαμορφώνει την τιμή του ελαιολάδου, αντί να επεμβαίνει το κράτος με την εφαρμογή μέτρων όπως τα πλαφόν.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ, κύριε υπουργέ:

Αν σκοπεύει η πολιτεία να εντείνει τους ελέγχους τιμών στα εμπορικά καταστήματα, ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας;

Αν σχεδιάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης να εφαρμόσει το ίδιο αυστηρούς ελέγχους και στα στάδια πριν από τη διάθεση του προϊόντος στην αγορά, με σκοπό την προστασία των ελαιοπαραγωγών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία