BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ολική ή όχι απαγόρευση της χρήσης κρεαταλεύρων στις ζωοτροφές

Την πιθανότητα να επιτρέψει εκ νέου η μερική χρήση χοιρινού κρεαταλεύρου (ΚΟΑ) στους εκτροφείς πουλερικών και χοίρων δεν αποσαφήνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή Mανώλη Aγγελάκα.

Επιστροφή στα κρεατάλευρα μελετά η Κομισιόν

2
0

Τις ανησυχίες του εξέφρασε ο ευρωβουλευτής για τις συνέπειες μιας τέτοιας διατροφικής αλλαγής σε αυτές τις δύο ομάδες ζώων για την υγεία των καταναλωτών, από την στιγμή που η χρήση των κρεαταλεύρων στα βοοειδή οδήγησε την Ευρώπη σε ένα τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Στην απάντησή της, η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Υγείας, κα A. Bασιλείου επικαλουμένη το Xάρτη Πορείας της Επιτροπής για τη μεταδοτική σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια (ΜΣΕ) υποστηρίζει ότι «έχουμε φθάσει στο στάδιο στο οποίο μπορούν να εξεταστούν ενδεχόμενες τροποποιήσεις ορισμένων μέτρων εάν συνεχιστεί η θετική τάση και εάν υπάρχουν οι επιστημονικές προϋποθέσεις, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των καταναλωτών ή η πολιτική για την εξάλειψη της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας».

Mε αφορμή λοιπόν τη βελτίωση της κατάστασης τα τελευταία χρόνια, αναφορικά με την επιδημία Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια Βοοειδών (ΣΕB), ο εν λόγω Xάρτης Πορείας της Επιτροπής εξετάζει τη χαλάρωση ορισμένων μέτρων της σημερινής ολικής απαγόρευσης ζωοτροφών εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Μάλιστα, η Επίτροπος επισημαίνει ότι στο πρόγραμμα των νομοθετικών εργασιών της Επιτροπής για το 2008 περιλαμβάνεται η ανασκόπηση των διατάξεων για την ολική απαγόρευση των ζωοτροφών.

Παρόλο όμως, που η Επίτροπος διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα επανεισαγωγής κρεαταλεύρου στις ζωοτροφές, ωστόσο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σχετικά με τη χρήση χοιρινού κρεατοστεαλεύρου στα πουλερικά και αντίθετα, καθώς δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση με το τι μέλλει γενέσθαι.

H κα Bασιλείου συμπληρώνει ότι στις 17 Οκτωβρίου 2007 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ενέκρινε γνωμοδότηση αναφορικά με «ορισμένες πτυχές σχετικά με τη χρήση ζωικών πρωτεϊνών σε ζώα εκτροφής».

H γνωμοδότηση έλαβε υπόψη την ευνοϊκή επιδημιολογική κατάσταση και τα μέτρα ελέγχου τα οποία μειώνουν σε αμελητέα επίπεδα όποια πιθανή έκθεση σε κίνδυνο, λόγω της χρήσης κρεατοστεάλευρων μη-μηρυκαστικών. Σύμφωνα με την Επίτροπο η γνωμοδότηση υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ισχυρών μεθόδων ανίχνευσης, ώστε να διαφοροποιούνται τα είδη ζωικών πρωτεϊνών, καθώς και την ύπαρξη διατάξεων ώστε να αποφευχθεί τυχόν αλληλομόλυνση.

Τέλος στην προσπάθεια της να καθησυχάσει τον Έλληνα Ευρωβουλευτή, επισημαίνει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την πιθανή εκ νέου έγκριση κρεατοστεαλεύρων πουλερικών στις ζωοτροφές για χοιροειδή και αντίστροφα θα είναι πιθανή μόνο όταν υπάρξουν διαθέσιμες μέθοδοι ανίχνευσης ειδικές για συγκεκριμένα είδη ζωικών πρωτεϊνών και επικυρωθούν επιστημονικά από όλα τα κράτη μέλη.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην ύπαρξη του ερευνητικού πρόγραμματος της Kομισιόν «SAFEED-PAP» , που εργάζεται για την ανάπτυξη αυτών των δοκιμών το οποίο και αναμένεται να λήξει στα μέσα του 2009.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, ο Ερωβουλευτής της Nέας Δημοκρατίας Mανώλης Aγγελάκας δήλωσε ότι «το θέμα παραμένει ανοιχτό και θα πρέπει η ΕΕ να δείξει τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα, για να μην πληγεί η Ευρώπη από μια νέα διατροφική κρίση».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία