BACK TO
TOP
Πολιτικές

Μέτρα για την οικονομική κρίση προαναγγέλλει η ΕΕ

Την προώθηση μέτρων για την ενίσχυση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από τη σημερινή οικονομική κρίση προανήγγειλε η αρμόδια Επίτροπος της Ε.Ε. κα Fisher Boel απαντώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Μπατζελή.

Bγήκαν μαχαίρια Κοντού και Μπατζελή για την ΚΟΑ οίνου

1
0
Η ερώτηση της κας Μπατζελή αφορούσε την άμεση προώθηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μιας πολιτικής διαχείρισης κρίσεων για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης.

Επιπρόσθετα, η κα Boel δήλωσε ότι προτίθεται να λάβει μέτρα για τον έλεγχο της κερδοσκοπίας των επιχειρήσεων στη χρηματοπιστωτική αγορά,  την ενίσχυση της κοινοτικής συνεργασίας με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές ώστε να αποφεύγεται κάθε κατάχρηση του νόμου περί ανταγωνισμού, να ελέγχεται αποτελεσματικά η λειτουργία των καρτέλ και να παρακολουθείται στενά η εξέλιξη των τιμών των προϊόντων.

Επιπλέον, τόνισε ότι σκοπεύει να εξετάσει το ενδεχόμενο καθορισμού μέγιστης τιμής πώλησης σε ορισμένα διατροφικά προϊόντα (διατίμηση), εφόσον αυτό θεωρηθεί απαραίτητο και υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαταράσσεται η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, καθώς επίσης και να προωθήσει μέτρα στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), τα οποία θα αυξήσουν την προσφορά γεωργικών προϊόντων και  θα βελτιώσουν την λειτουργία της αλυσίδας διάθεσής τους στο εμπόριο.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συντάξει έκθεση για την ακρίβεια και την ψαλίδα των τιμών παραγωγού και καταναλωτή, για την οποία ορίστηκε ως εισηγήτρια η κ. Μπατζελή.

 Η τελευταία σχολίασε, ωστόσο, ότι «τα προτεινόμενα μέτρα δεν συμπεριλήφθησαν ούτε στην τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» και ότι δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί η σημερινή κρίση που βιώνουν τα νοικοκυριά.

«Μια επιλεκτική εφαρμογή των μέτρων αυτών, α λα κάρτ, όπως προτείνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Επιτροπή του κου Μπαρόζο θα εθνικοποιήσει την πολιτική διαχείριση της κρίσης», τόνισε η κ. Μπατζελή και συμπλήρωσε ότι «η Ε.Ε. βρίσκεται προ των πυλών να αναθεωρήσει το αναπτυξιακό της μοντέλο αλλά και τις πολιτικές της απέναντι στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία». 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία