BACK TO
TOP
Πολιτικές

Προβληματισμός στην κυβέρνηση για την κρίση

Το φάντασμα της απότομης επιβράδυνσης της ανάπτυξης πλανάται πάνω από το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς οι κλυδωνισμοί από την πρωτοφανή παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση αναμένεται να γίνουν αισθητοί και στην οικονομία  της χώρας μας.

Παγκοσμιοποίηση

1
0

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης εμφανίζεται καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι οι «επιπτώσεις στη χώρα μας θα είναι πολύ περιορισμένες». Αυτές, ωστόσο σε συνδυασμό με τη υψηλά ελλείμματα και την άνοδο του πληθωρισμού δημιουργούν ένα εν δυνάμει «εκρηκτικό» μίγμα. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι επιθέσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, που προσάπτει στον υπουργό και την κυβέρνηση προχειρότητα και ανευθυνότητα στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, ενώ τον κατηγορεί ότι επικαλείται την παγκόσμια κρίση ως άλλοθι για την νέα φορολογική επιδρομή στα εισοδήματα των μικρομεσαίων τάξεων.

Την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, ο κ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό γνωστοποιώντας του τις αποφάσεις που ελήφθησαν στα συμβούλια Eurogroup-Ecofin τις προηγούμενες ημέρες.

Ο υπουργός σημείωσε  ότι η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και η άνοδος του πληθωρισμού έχουν επηρεάσει την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες το δεύτερο τρίμηνο του 2008 βρέθηκαν σε κατάσταση στασιμότητας αν όχι και αρνητικής οικονομικής ανάπτυξης.

Ο πληθωρισμός, υπογράμμισε, έχει ανέβει σε όλη την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι δημιουργούνται αρκετά προβλήματα και στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ΕΕ.

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα εξακολουθεί, δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, να είναι υψηλή και ο ρυθμός της είναι διπλάσιος από την υπόλοιπη ευρωζώνη, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν σημαντικά θετικά αποτελέσματα στην ανεργία, «η οποία μειώνεται».

Ανέφερε ακόμη, ότι υπάρχουν επιπτώσεις στον προϋπολογισμό και συγκεκριμένα στα έσοδα, οι οποίες όμως, όπως είπε, έχουν αντιμετωπιστεί με το φορο-νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, θέτοντας τις βάσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό του 2009 – αφήνοντας να εννοηθεί με αυτό τον τρόπο ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται άλλα φορολογικά μέτρα εντός του 2009.

«Πρέπει να συνεχίσουμε την οικονομική πολιτική που ακολουθούμε», προκειμένου όπως είπε, σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία για τη διεθνή οικονομία «το καράβι της Ελλάδας να εξακολουθήσει να πλέει με σταθερότητα στην κατεύθυνση που όλοι επιθυμούμε, δηλαδή στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών».

Σε ερώτηση για τα φορο-τεκμήρια, ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι «μιλάμε για λίγα, ήπια τεκμήρια τα οποία δεν αφορούν τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αλογοσκούφης φέρεται να δήλωσε αργότερα ότι οι πιστωτικές κάρτες δεν θα υπολογίζονται ως τεκμήριο διαβίωσης.

 

Επίθεση από ΠΑΣΟΚ

Τις δηλώσεις Αλογοσκούφη δεν άφησε ασχολίαστες η υπεύθυνη οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη,  που δήλωσε ότι  «ο κ. Αλογοσκούφης, μέρα με τη μέρα, τραβάει περισσότερο την κουρτίνα αποκαλύπτοντας την ανευθυνότητα και προχειρότητα της κυβέρνησης στη δημοσιονομική διαχείριση και την άσκηση οικονομικής πολιτικής».

Είπε ακόμη ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2007 θα μπορούσε να ξεπεράσει την 'κόκκινη γραμμή' του 3%:  «Αυτό, τού το είχαμε αποδείξει τον Δεκέμβριο του 2007. Αυτό που μένει τώρα, είναι να ομολογήσει ότι, για το τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο που βιώνουν οι πολίτες, υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και οι πολιτικές της. Η απεγνωσμένη του προσπάθεια να τα ρίξει όλα στη διεθνή κρίση δεν πείθει πλέον κανέναν.»

«Παταγώδη αποτυχία» χαρακτήρισε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι όταν πριν λίγους μήνες το ΠΑΣΟΚ μίλησε για υπέρβαση του ελλείμματος (από το 3%) ο κ. Αλογοσκούφης το κατηγορούσε για κινδυνολογία.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιστράτευσε, ως επιχείρημα, και σημερινή δήλωση σε ραδιοφωνικό σταθμό του κ. Αλογοσκούφη, σύμφωνα με την οποία πιθανολόγησε ότι πάνω από 3% θα κινηθεί το έλλειμμα και το 2008.

Εξάλλου, σχολιάζοντας άλλη δήλωση του υπουργού Οικονομίας ότι «πρέπει να ακολουθηθεί η ίδια οικονομική πολιτική, ώστε το καράβι της οικονομίας να πλεύσει σε ασφαλές λιμάνι», ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δυστυχώς, το καράβι πηγαίνει στα βράχια» και ότι «αν η οικονομία δεν αλλάξει κατεύθυνση, πάμε για μεγάλη καταστροφή».

Απαντώντας, επιπλέον, σε ερώτηση για το αν με όσα είπε για τους συμβασιούχους ο κ. Παπανδρέου, δημιουργούνται νέοι όμηροι, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε την εκδοχή, λέγοντας ότι «οι πάγιες ανάγκες του δημοσίου θα καλύπτονται με μόνιμο προσωπικό. Στις περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών θα καταργηθούν οι συμβάσεις έργου και θα αντικατασταθούν με συμβάσεις εργασίας».

 

ΣΥΡΙΖΑ: «Είχαμε προειδοποιήσει»

Επίθεση στον υπουργό Οικονομίας εξαπέλυσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δήλωσε ο Παν.Λαφαζάνης: «διεθνής κρίση υπάρχει και είναι κρίση καπιταλιστική, την οποία όταν υπογραμμίζαμε, εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, ο κ. Γ.Αλογοσκούφης, 'αγρόν ηγόραζε' και μας απαντούσε με ειρωνείες».

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, σήμερα ο κ. Αλογοσκούφης θυμήθηκε την οικονομική κρίση μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να αποκτήσει άλλοθι μια αντικοινωνική κυβερνητική πολιτική που οδηγεί σταθερά την οικονομία στον κατήφορο και την ύφεση και τα λαϊκά στρώματα στην απόγνωση.

'Η φορολογική επιδρομή, η οποία θα ενισχυθεί με την εισαγωγή νέων τεκμηρίων «όχι μόνο δεν θωρακίζει την οικονομία, αλλά εξουθενώνει ακόμα περισσότερο τους οικονομικά αδύνατους και φέρνει πιο κοντά τα υφεσιακά φαινόμενα στην οικονομία» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Ο κ. Αλογοσκούφης, σύμφωνα με τον Παν.Λαφαζάνη, υποχρεώθηκε από τους ελέγχους της Eurostat να ομολογήσει αυτό που επιμελώς απέκρυπτε: ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2007 θα ξεπεράσει, παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού και τη λιτότητα, και ίσως κατά πολύ, το 3% του ΑΕΠ.

«Η τραγική αυτή ομολογία αποτυχίας δείχνει ότι τα αδικαιολόγητα βάρη που σηκώνει ο ελληνικός λαός όχι μόνο δεν κλείνουν τις 'μαύρες τρύπες', αλλά ότι αυτές συνεχώς διευρύνονται» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία