BACK TO
TOP
Πολιτικές

Μπαράζ ερωτήσεων Σκουλά για αγροτικά θέματα

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία καίρια θέματα για την εγχώρια αγροτική οικονομία θίγει με ερωτήσεις που απευθύνει προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρο Κοντό ο βουλευτής Γιάννης Σκουλάς.

Αντιπαράθεση στη Βουλή για την αγρότισσα

2
0

Ειδικότερα, ο βουλευτής ζητά α) την εξασφάλιση του κονδυλίου των 1,13 εκατ. ευρώ για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των αμπελώνων στην Ελλάδα, β) την αύξηση του κονδυλίου που δόθηκε προς τον Ειδικό Φορέα Δασών για υλοποίηση έργων και εργασιών στα ετήσια νομαρχιακά προγράμματα και γ) τέλος, τη χορήγηση άτοκου δανείου προς τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις για την οικονομική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών που βλέπουν τις τιμές των προϊόντων τους να ακολουθούν διαρκώς πτωτική πορεία.

Αναλυτικότερα, το περιεχόμενο των ερωτήσεων του κ. Σκουλά έχει ως ακολούθως:

 

ΖΗΜΙΑ 1,13 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟΥΣ  ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ

Η Ελλάδα θα στερηθεί το ποσό του 1,13 εκατομμυρίων ευρώ για την αναδιάρθρωση και την μετατροπή των αμπελώνων της. Η αιτία αυτής της απώλειας, είναι ότι τον Ιούλιο του 2006 στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή  κατάσταση δαπανών που αφορούσε την αναδιάρθρωση 788 εκταρίων αμπελώνων με ύψος κοινοτικής χρηματοδότησης 5.700.190 ευρώ, τα οποία και ενέκρινε η Επιτροπή. Εν συνεχεία, στις 22 Σεπτεμβρίου 2006, οι ελληνικές αρχές με νέα επιστολή τους στην Επιτροπή δηλώνουν ότι διαπιστώθηκε μηχανογραφικό λάθος στην καταχώριση των οικείων αριθμητικών δεδομένων και ότι η έκταση που έπρεπε να ληφθεί υπόψη δεν ήταν πλέον 788 εκτάρια αλλά 1.102 εκτάρια. Από την πλευρά της η Επιτροπή απέρριψε το αίτημα της Ελλάδας καθώς ήταν εκπρόθεσμο. Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε η Ελλάδα, δικαίωσε την Επιτροπή στερώντας από τον ελληνικό προϋπολογισμό το ποσό των 1.129.015 ευρώ.

Μετά τα παραπάνω, Ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός

 Με ποιον τρόπο θα εξασφαλιστεί το κονδύλι του 1,13 εκατομμυρίων ευρώ για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των αμπελώνων στην Ελλάδα, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

 

ΜΙΚΡΗ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΔΑΣΩΝ

Ιδιαίτερα μικρή είναι η χρηματοδότηση που δόθηκε εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς τον Ειδικό Φορέα Δασών. Το ποσό των 241.300 ευρώ σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την υλοποίηση έργων και εργασιών που συγκαταλέγονται στα ετήσια νομαρχιακά προγράμματα. Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν αντιδιαβρωτική και αντιχειμαρρική προστασία, τη δασοτεχνική διευθέτηση χειμάρρων, αναδασώσεις, καλλιέργεια δημοσίων δασικών φυτωρίων και αντιπυρική προστασία.

Μετά τα παραπάνω, Ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός

 Θα προχωρήσετε στην αύξηση του κονδυλίου που δόθηκε προς τον Ειδικό Φορέα Δασών για υλοποίηση έργων και εργασιών στα ετήσια νομαρχιακά προγράμματα.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Η δύσκολη οικονομική θέση χιλιάδων αγροτών στην Ελλάδα, αλλά και η ανάγκη που υπάρχει να χρηματοδοτηθούν άμεσα οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις, οδηγεί αναπόφευκτα στην λήψη μέτρων έγκαιρα. Ένα από τα μέτρα αυτά, όπως προτείνει και η ΠΑΣΕΓΕΣ, είναι να δοθεί προς τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις άτοκο δάνειο 200 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να καταβληθεί στους ελαιοπαραγωγούς μια προκαταβολή που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως στήριξη στις χαμηλές  τιμές που βρίσκεται το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές. Επιπρόσθετα, χρειάζονται να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι εκ μέρους των αρμόδιων φορέων, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα προσμίξεων και αναμίξεων του ελαιόλαδου. 

Μετά τα παραπάνω, Ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός

 Θα προχωρήσετε στην χορήγηση άτοκου δανείου προς τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις για την οικονομική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών που βλέπουν τις τιμές των προϊόντων τους να ακολουθούν διαρκώς πτωτική πορεία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία