BACK TO
TOP
Πολιτικές

Έρχεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Την προώθηση νέων νομοθετικών ρυθμίσεων για τη λειτουργία των συνεταιρισμών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων του αγροτικού χώρου, προωθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε από το βήμα της Βουλή η κυβέρνηση μελετά την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ.

Ο Χατζηγάκης συναντά Θεσσαλούς πολιτικούς

0
0

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται σαν αποτέλεσμα των όσων διεμείφθησαν τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών αλλά και τις διαπραγματεύσεις με πολλούς από τους εκπροσώπους των πραγματικών αγροτών της χώρας. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό το περιεχόμενο των ρυθμίσεων, όμως σίγουρα αυτές έρχονται να καλύψουν το τεράστιο έλλειμμα συνδικαλιστικής έκφρασης του αγροτικού χώρου από τα υπάρχοντα συνδικάτα, αλλά και τη στρεβλή λειτουργία που παρουσιάζουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις όλων των βαθμίδων και κυρίως η ΠΑΣΕΓΕΣ.

Παράλληλα από το βήμα της Βουλής ο κ. Χατζηγάκης απαντώντας σε επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε πανεθνικό διάλογο για τη δημιουργία μετώπου κυβέρνησης - αγροτών, προκειμένου να διεκδικηθούν τα δίκαια των τελευταίων και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κληθείς να διευκρινίσει από πού θα δοθούν τα υπεσχημένα 500 εκατ.ευρώ στους αγρότες (με την κυβέρνηση να επικρίνεται από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ για διγλωσσία) ο κος Χατζηγάκης εξήγησε πως οι πόροι «θα είναι δάνειο του ΕΛΓΑ με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και δεν θα έχει σχέση με τις αποζημιώσεις».

«Αν συμβαίνει αυτό, να μας πείτε τα επιτόκια που θα φθάσει ο δανεισμός αυτός. Ποια Τράπεζα θα προσπαθήσει να δανείσει τον ΕΛΓΑ;»,αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης.

«Με τον τρόπο αυτό, φεσώνετε τον ΕΛΓΑ και το λαό. Πού θα εγγραφούν οι δαπάνες του ΕΛΓΑ; Δεν θα είναι δαπάνες του Προϋπολογισμού αυτές, ή θα κάνετε μία λογιστική αλχημεία για να μην αυξήσετε το έλλειμμα;», πρόσθεσε.

«Το είπατε στα αγροτικά μπλόκα το επιχείρημά σας αυτό;»,απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ιωάννης Γιαννέλλης-Θεοδοσιάδης.

«Απ’ όπου και αν δοθούν τα χρήματα αυτά, θα χρεωθεί ο ελληνικός λαός, ούτως ή άλλως»,συμπλήρωσε.

Αγροτική Τράπεζα

Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ρώτησε τον υπουργό, γιατί δεν αξιοποιεί την Αγροτική Τράπεζα για την αφιέρωση τμήματος των 28 δισ. ευρώ στην ανακούφιση των δανειοληπτών αγροτών και την παροχή νέων δανείων - για να εισπράξει την απάντηση του κου Χατζηγάκη ότι «η Αγροτική Τράπεζα, ίσως ξεπεράσει τα 2 δισ. σε χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα».

Ο κ. Αλαβάνος, όπως και οι υπόλοιποι επερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κα Αμανατίδου και κ.κ.Δραγασάκης, Τσούκαλης, Ψαριανός και Λεβέντης, επεσήμανε πως σειρά παραγωγών (ειδικά οι αμπελουργοί), δεν καλύπτονται από την ενίσχυση των 500 εκατ.ευρώ, ενώ δεν λαμβάνεται και καμία μέριμνα για την προβολή ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό (π.χ. λάδι, τσίπουρο, φέτα).

Επίσης επεσήμανε την ανάγκη διεκδίκησης μιας «αντιμεταρρύθμισης» της ευρωπαϊκής πολιτικής, ενδεχομένως και σε «σύγκρουση με την κοινοτική νομιμότητα», καθώς σήμερα, «η ΕΕ παραβιάζει όλους τους κανόνες της»:

«Το είδαμε αυτό να συμβαίνει εν μία νυκτί, σε σχέση με τις Τράπεζες. Εμείς ζητάμε μεθαύριο που θα πάτε και σε συνδυασμό με όσες άλλες κυβερνήσεις δεχθούν, να θέσετε θέμα πλήρους ανάκρουσης στις πολιτικές της ΕΕ σε μία κατεύθυνση που να ενισχύει την παραγωγή»,ανέφερε ο κος Αλαβάνος, απευθυνόμενος προς τον υπουργό.

"Εγώ λέω, ελάτε να πιαστούμε χέρι-χέρι για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, γιατί πράγματι, χρειάζεται ένας αγώνας στην ΕΕ»,απάντησε ο κος Χατζηγάκης.

«Όταν είχα υπάρξει ξανά υπουργός Γεωργίας το 1992,στην αναθεώρηση της ΚΑΠ,στα συμβούλια υπουργών της ΕΕ είχα μαζί μου και εκπρόσωπο της ΠΑΣΕΓΕΣ. Αυτό που επικαλούμαι ως διάλογο, δεν είναι τερτίπι για να ξεφύγω από τα προβλήματα, αλλά ουσία», είπε.

ΠΑΣΕΓΕΣ

Μάλιστα, ο υπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση μελετά την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ.

Κατά τα άλλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διέκριναν προθέσεις της κυβέρνησης να χειριστεί την οικονομική βοήθεια προς τους αγρότες με κομματικά κριτήρια, επεσήμαναν την απουσία συνολικής στρατηγικής στην αγροτική ανάπτυξη και χαιρέτισαν τις αγροτικές κινητοποιήσεις που ήσαν «έξω από βαρωνείες και κομματικές σημαίες και με κατανόηση της ανάγκης συλλογικής δράσης».

Αντιπολίτευση

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε και στις βολές που δέχθηκε από πλευράς ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας πως «είναι ψευδέστατο και ανυπόστατο, το ότι συμφωνούσα να κλείσουν οι δρόμοι, όταν ήμουν στην αντιπολίτευση. Ανέβηκα στο τρακτέρ, ήταν τιμή μου που αγωνίστηκα για τα συμφέροντα των αγροτών, (το ίδιο άλλωστε, κάνω και τώρα) αλλά ποτέ εγώ, ή άλλο μέλος της κυβέρνησης δεν ήμασταν υπέρ του κλεισίματος των δρόμων. Και το λέω αυτό, γιατί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ επικαλούνται ορισμένα ψευδή και ανυπόστατα πράγματα για να δημιουργήσουν εντυπώσεις».

«Το ίδιο ισχύει και για το σύνθημα «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά». Ποτέ κανείς βουλευτής ή μέλος της κυβέρνησης,δεν χρησιμοποίησε αυτό το σύνθημα», ανέφερε ο κος Χατζηγάκης. Απαντώντας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής καταλόγισε στην κυβέρνηση «κοροϊδία της κοινωνίας και των αγροτών» και «διγλωσσία»,επικαλούμενος διάφορες αντιφατικές δηλώσεις του Σ. Χατζηγάκη και του Α. Κοντού, σχετικά με την οικονομική ενίσχυση των 500 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου δε, ότι ο υπουργός είχε ήδη αποχωρήσει από την αίθουσα, ο κος Παπουτσής έκανε λόγο για «δραπέτη υπουργό»,ο οποίος κινείται στην «πάγια τακτική της Νέας Δημοκρατίας, με αλχημείες και μέτρα στο πόδι».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, υποστήριξε πως η συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος δεν είναι τυχαία, αλλά προϊόν της επιλογής σύμπλευσης με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την οποία τα υπόλοιπα κόμματα προσπαθούν - όπως τόνισε - να αθωώσουν.

«Ας πούμε ότι πάμε να διαπραγματευτούμε στην ΕΕ και εκείνη σας παραπέμψει σε ψηφοφορία. Αν είναι αρνητικές οι αποφάσεις θα εφαρμοστούν;», ρώτησε απευθυνόμενος προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ. «Γιατί κανένα κόμμα δεν αναφέρεται σε κατώτερες εγγυημένες τιμές για τον παραγωγό; Αν συμφωνείτε, πείτε το - αλλά τότε βάζετε σε αμφισβήτηση την ΚΑΠ», συμπλήρωσε.

Για λογαριασμό του ΛΑΟΣ ο Αστέριος Ροντούλης, παρατήρησε πως «οι πάτρωνες αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, βοούσαν «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά», βλέποντας τον αγροτικό κόσμο ως πολιορκητικό κριό για την μεγάλη κυβερνητική αλλαγή».

«Αν δεν έβγαιναν τα τρακτέρ να κλείσουν τους δρόμους, θα δίνατε τα 500 εκατ; Γιατί δεν τα έδωσε ο κος Καραμανλής στη ΔΕΘ;»,ρώτησε απευθυνόμενος προς την ΝΔ, ο κος Ροντούλης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία