BACK TO
TOP
Business

Συμβολαιακή σε κηπευτικά, σταφύλι από την Πειραιώς

«Πρεμιέρα» στη συμβολαιακή γεωργία και την κάρτα του αγρότη έκανε και στην Κρήτη την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου η τράπεζα Πειραιώς. Η αρχή στη Μεγαλόνησο γίνεται σε συνεργασία με την εταιρεία «Λ. Περβολαράκης – Γ. Κουτσομπός Α.Ε.» για κηπευτικά και σταφύλια. Θα ακολουθήσουν συμβάσεις και με άλλες επιχειρήσεις του γεωργικού και του κτηνοτροφικού τομέα.

Συμβολαιακή σε κηπευτικά, σταφύλι από την Πειραιώς

4
0

Την παρουσίαση έκαναν ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της  Πειραιώς  Χριστόδουλος Αντωνιάδης και άλλα στελέχη της τράπεζας σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

«Υπάρχουν τεράστιες προοπτικές στον πρωτογενή τομέα και στόχος μας είναι να τις αναδείξουμε» επεσήμανε ο κ. Αντωνιάδης και πρόσθεσε:  «Η τράπεζα Πειραιώς ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο χρηματοδοτικό πλαίσιο με ειδικά διαμορφωμένα προϊόντα».

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος οι αγρότες θα έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα να παράγουν τα προϊόντα τους  εφόσον έχουν συνάψει ιδιωτικό συμφωνητικό με συνεργαζόμενη επιχείρηση, στην παρούσα φάση με την εταιρεία «Λ. Περβολαράκης – Γ. Κουτσομπός».  Επίσης, οι συνεργαζόμενοι αγρότες εντάσσονται σε πρόγραμμα ασφάλισης της παραγωγής τους από φυσικές καταστροφές. Να σημειωθεί, τόνισε ο κ. Αντωνιάδης,  ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν υπάρχουν υποθήκες. Εμπράγματη διασφάλιση είναι το ίδιο το προϊόν. Οι παραγωγοί μπορούν να αξιοποιούν ένα μέρος ή το σύνολο του δανείου το οποίο θα τους εγκρίνεται. Οι τόκοι θα «τρέχουν» για τα ποσά που αξιοποιούνται.

Ο  γενικός διευθυντής της τράπεζας Ιωάννης Παπαδόπουλος παρουσίασε το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της συμβολαιακής γεωργίας τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι καλύπτει το κόστος παραγωγής και την ασφάλιση των προϊόντων.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος  το χρηματοδοτικό πρόγραμμα αποτελεί ένα δάνειο το οποίο καλύπτει τόσο το κόστος παραγωγής όσο και το κόστος ασφάλειας.  Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι οι συμβαλλόμενοι παραγωγοί μπορούν να εκταμιεύουν το 25% των χρημάτων και το 75% να το χρησιμοποιούν για την αγορά αγροεφοδίων. Το δάνειο είναι αποκλειστικού σκοπού, ενώ μετά την έγκριση του δίνεται μια κάρτα η οποία ενεργοποιείται συγκεκριμένη χρονική στιγμή κι έχει ισχύ  σε πιστοποιημένα από την τράπεζα καταστήματα που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή.

Στο πλαίσιο του δανείου, η τράπεζα κρατά από την κάρτα τα χρήματα τα οποία χρησιμοποιούνται για αγορές, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν στο λογαριασμό των κατόχων της.  Όταν το δάνειο εξοφληθεί και η παραγωγή παραδοθεί, η κάρτα παγώνει και δεν έχει καμία άλλη ισχύ.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από την τράπεζα Πειραιώς για την έκδοση της κάρτας είναι: Ιδιωτικό συμφωνητικό με την εταιρεία που θα παραδώσουν τα προϊόντα τους, τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας, φωτοτυπία ταυτότητας, ασφαλιστική ενημερότητα ΟΓΑ και ασφαλιστική ενημερότητα ΕΛΓΑ.

 

Βήμα προς βήμα η συνεργασία από το Λ. Περβολαράκη

Ιδιαιτέρως συμφέρον για αγρότες και επιχειρηματίες χαρακτηρίζει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της τράπεζας Πειραιώς  για τη συμβολαιακή γεωργία, ο εξαγωγέας Λάμπρος Περβολαράκης.

Στην ουσία το πρόγραμμα δίνει στο σωστό χρόνο την αναγκαία ρευστότητα και στις δύο πλευρές ώστε να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Οι αγρότες δηλαδή παίρνουν τα δάνεια με την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου και τα εξοφλούν στην αρχή της εμπορικής  περιόδου, έχοντας σίγουρη, βάσει συμβολαίων την πώληση των προϊόντων τους. Σε περίπτωση που γίνουν ζημιές, λόγω θεομηνιών, οι παραγωγοί εισπράττουν αποζημιώσεις αφού θα έχουν αυτόματα ασφαλίσει την παραγωγή τους. Έτσι, η ιδιωτική ασφάλεια εισέρχεται  μέσω Πειραιώς και στο χώρο της αγροτικής παραγωγής.

Ο κ. Περβολαράκης είναι αγρότης και επιχειρηματίας. Επί σειρά ετών είχε ασχοληθεί ως εργαζόμενος σε εταιρείες του χώρου με το εμπόριο σταφυλιών και κηπευτικών. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το εμπόριο σταφυλιών  με την ιδιότητα του προέδρου του αγροτικού συνεταιρισμού Προφήτη Ηλία Ηρακλείου. Ήταν αγροτοσυνδικαλιστής και έχει διατελέσει πρόεδρος στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου. Στη συνέχεια και σε συνεργασία με τον επίσης αγρότη Γ. Κουτσομπό, δημιούργησαν την εταιρεία η οποία είναι υγιής και σήμερα είναι  η πρώτη  στο νησί που συνεργάζεται με την τράπεζα Πειραιώς για την κάρτα του αγρότη στην Κρήτη. Ο Λ. Περβολαράκης εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το νέο πρόγραμμα:

 

Υπογραφή συμβολαίων

Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο κ Περβολαράκης με την τράπεζα Πειραιώς τα συμβόλαια μεταξύ του ίδιου και των αγροτών περιλαμβάνουν επιτραπέζια σταφύλια και κηπευτικά. Οι αγρότες λοιπόν που θα συνεργαστούν με τον κ. Περβολαράκη θα διαθέτουν αυτά τα συγκεκριμένα προϊόντα. Τα συμβόλαια δεν θα αναφέρουν τιμές. Για τα κηπευτικά οι τιμές θα είναι οι τρέχουσες στην αγορά κατά τη μέρα της παραλαβής των προϊόντων και για τα σταφύλια θα καθορίζονται ανά αμπέλι. Ρωτήσαμε τον κ. Περβολαράκη αν οι παραγωγοί δεν είναι ικανοποιημένοι με τις τιμές που ο ίδιος θα δίνει και βρίσκουν καλύτερες στην αγορά τι μπορούν να κάνουν. «Μπορούν να αλλάξουν επιχειρηματία την επόμενη χρονιά. Εμένα, είπε ο κ. Περβολαράκης, δε με συμφέρει να μη δίνω ικανοποιητικές τιμές, επειδή την επόμενη περίοδο οι παραγωγοί θα μου φύγουν και δεν θα μπορώ να υπογράφω συμβόλαια».

 

Συμβάσεις των παραγωγών με Πειραιώς

Συγχρόνως οι παραγωγοί θα υπογράφουν συμβόλαια με την τράπεζα Πειραιώς. Θα τηρούνται τα γνωστά χρηματοπιστωτικά κριτήρια, δηλαδή θα μείνουν εκτός όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Τειρεσία και εκείνοι που έχουν ληξιπρόθεσμες δόσεις στην τράπεζα. Το ύψος των δανείων θα υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο της παραγωγής καθενός αγρότη κατά την τελευταία τριετία. Το 25% του ποσού θα δίδεται τοις μετρητοίς και το υπόλοιπο 75% θα δίδεται με τη μορφή κάρτας για την αγορά εφοδίων και καυσίμων. Για παράδειγμα ένας παραγωγός έχει πλαφόν δανειοδότησης 10.000 ευρώ. Τα 2500 ευρώ θα τα εισπράττει τοις μετρητοίς και τα υπόλοιπα 7.500 ευρώ σε κάρτα. Θα μπορεί να τα χρησιμοποιεί από την πρώτη ημέρα της καλλιεργητικής περιόδου για κάθε προϊόν.  Το επιτόκιο είναι 7,5% σταθερό και υπολογίζεται για τα ποσά που εκταμιεύονται. Τι είναι όμως η κάρτα; Όπως μας εξήγησε ο κ. Περβολαράκης, οι αγρότες θα πάρουν από την τράπεζα μία ειδική πιστωτική κάρτα την οποία θα χρησιμοποιούν σε συμβεβλημένα καταστήματα γεωργικών εφοδίων των περιοχών τους για να αγοράζουν λιπάσματα, γεωργικά φάρμακα και γενικά γεωργικά εφόδια. Επίσης θα υπάρχουν σε κάθε περιοχή συμβεβλημένα πρατήρια υγρών καυσίμων για να αγοράζουν βενζίνη και πετρέλαιο. Όπως σχολιάζει ο κ. Περβολαράκης αυτού του είδους οι αγορές και πληρωμές είναι στην ουσία τοις μετρητοίς αφού τα καταστήματα θα πληρώνονται αμέσως μέσω τράπεζας. Έτσι θα υπάρχει και μία έκπτωση. «Όταν  για παράδειγμα ένας αγρότης κάνει αγορές 100 ευρώ και είναι τοις μετρητοίς τα καταστήματα  συνήθως του κάνουν μία έκπτωση 10 – 15%. Με τον τρόπο αυτό καλύπτεται το επιτόκιο από την πλευρά των αγροτών. Συγχρόνως οι αγρότες δεν έχουν άγχος ότι χρωστούν στο γεωπόνο τους» επισημαίνει ο κ. Περβολαράκης.

 

Πώς εξοφλούνται τα δάνεια

Εκτός από τους αγρότες δανειοδοτείται και ο συνεργαζόμενος με την Πειραιώς εξαγωγέας, στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Περβολαράκης. Το ύψος του δανείου που θα λαμβάνει θα είναι αντίστοιχο με τον αριθμό και την παραγωγή των συνεργαζόμενων παραγωγών. Και το επιτόκιο θα είναι 8,5% σταθερό.

Η εξόφληση των δανείων από την πλευρά των παραγωγών θα αρχίζει από τις πρώτες πωλήσεις των προϊόντων τους στον επιχειρηματία. Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Περβολαράκης όταν θα παραλαμβάνει τα προϊόντα από τους παραγωγούς δεν θα δίνει χρήματα στους ίδιους. Θα τα δίνει στην τράπεζα μέχρι την εξόφληση των δανείων τους. Κάθε μέρα ο κ. Περβολαράκης θα καταθέτει στην τράπεζα με on line σύστημα τα χρήματα των παραγωγών. Για παράδειγμα αν ένας αγρότης έχει δανειστεί από την Πειραιώς 10.000 ευρώ και την πρώτη μέρα πάει στον κ. Περβολαράκη προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ, τότε αυτά τα χρήματα θα μπουν στο λογαριασμό του δανείου. Όταν γίνει εξόφληση, τότε ο κ. Περβολαράκης θα αρχίζει να πιστώνει χρήματα και στον προσωπικό λογαριασμό του παραγωγού. «Θα έχω δύο λογαριασμούς τραπέζης από καθένα παραγωγό. Ο ένας θα είναι του δανείου και ο άλλος επίσης προσωπικός λογαριασμός αλλά δεν θα έχει σχέση με το δάνειο. Στον πρώτο λογαριασμό θα βάζω χρήματα μέχρι να εξοφληθεί το δάνειο. Και στο δεύτερο μέχρι να εξοφλήσω τον παραγωγό για όλα τα προϊόντα του» εξηγεί ο κ. Περβολαράκης.

 

Κι αν ένας παραγωγός δεν συνεργαστεί;

Σε περίπτωση που υπάρξουν κάποιοι παραγωγοί οι οποίοι δεν θα συνεργαστούν με τον κ. Περβολαράκη αν και θα έχουν υπογράψει μαζί του συμβόλαια και έχουν πάρει δάνεια από την Πειραιώς, τότε θα είναι υπόλογοι απέναντι στην τράπεζα. Για παράδειγμα αν ένας παραγωγός έχει  πάρει δάνειο βάσει συμβολαιακής γεωργίας με τον κ. Περβολαράκη, αλλά δεν του πουλήσει τα προϊόντα του, τότε ο επιχειρηματίας δεν φέρει ευθύνη. Η τράπεζα θα «κυνηγήσει» τον αγρότη. Ή αν του πουλήσει προϊόντα, χαμηλότερης αξίας από το δάνειο του, τότε επίσης η τράπεζα είναι υπεύθυνη για την αποπληρωμή του δανείου που χορήγησε.

 

Τι θα γίνει σε περιπτώσεις ζημιών

Αξίζει να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα με την υπογραφή των συμβολαίων μεταξύ αγρότη, έμπορα και τράπεζας η παραγωγή είναι ασφαλισμένη για ζημιές από ισχυρούς ανέμους,  χαλάζι και παγετό. Έτσι, οι αγρότες θα εισπράττουν εκτός από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και χρήματα από την ιδιωτική ασφάλιση, χωρίς επιπλέον κόστος, όπως λέει ο κ. Περβολαράκης. Με λίγα λόγια η τράπεζα Πειραιώς εισάγει την ιδιωτική ασφάλιση στο χώρο του πρωτογενή τομέα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία