BACK TO
TOP
Business

Κλείνει με επιτυχία το placement της Πειραιώς

(upd) Με απόλυτη επιτυχία φαίνεται ότι ολοκληρώνεται το placement των μετοχών και των warrants που κατείχε η πορτογαλική BCP στην Τράπεζα Πειραιώς, με το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών να καταγράφεται ισχυρό υπερκαλύπτοντας τη διάθεση, κατά μιάμιση-δύο φορές.

Κλείνει με επιτυχία το placement της Πειραιώς

1
0

Όπως μεταδίδει το capital.gr, το placement αναμένεται να κλείσει πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ μέσα στην επόμενη ώρα θα έχει προσδιοριστεί και το discount της συναλλαγής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επενδυτές που συμμετείχαν στο placement είναι αποκλειστικά ξένοι και στην πλειονότητα τους προέρχονται από την Αμερική.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συναλλαγή αν αναλογιστεί κανείς ότι το ύψος της αντιστοιχεί περίπου στο θεσμικό κομμάτι της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε πριν από τέσσερις μήνες η Τράπεζα Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ η πορτογαλική BCP, μητρική της Millennium Bank, ανακοίνωσε ότι προχωρά στη διάθεση των κοινών μετοχών και των warrants που κατέχει στην Τρ. Πειραιώς. Πρόκειται για placement θέσης συνολικής τρέχουσας αξίας που «αγγίζει» τα 600 εκατ. ευρώ.

«Αν και αναμένεται η διάθεση των μετοχών και των warrants να πραγματοποιηθεί με μεγάλο discount, και μόνο η επένδυση τέτοιου ποσού σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την ελληνική αγορά είναι εξαιρετικά σημαντική», τονίζουν πηγές προσκείμενες στη διαδικασία.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας, η BCP Investment, θυγατρική της BCP, προχωρά σε placement για θεσμικούς επενδυτές που αφορά 235.294.118 κοινές μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και αντίστοιχου αριθμού warrants. Πρόκειται, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, για το σύνολο του μετοχικού ποσοστού που κατέχει η BCP στην Τράπεζα Πειραιώς.

Mε βάση τις τρέχουσες τιμές, η αξία των μετοχών της Τρ. Πειραιώς που διαθέτει προς πώληση η BCP διαμορφώνεται περί τα 386 εκατ. ευρώ και η αξία των warrants περί τα 210 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εξαγορά της Millenium στην Ελλάδα από την Πειραιώς, η πορτογαλική BCP συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς με το ποσό των 400 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 4,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η αποχώρηση της BCP από την Τρ. Πειραιώς κινείται στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας μεταξύ των δύο τραπεζών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η BCP θα προχωρούσε σε πώληση του μεριδίου που απέκτησε μέσω της ΑΜΚ, έως το τέλος του έτους και σε στιγμή που η ίδια θα έκρινε κατάλληλη, βάσει και των κατευθύνσεων της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας για τη διαχείριση θυγατρικών στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι η πορτογαλική BCP, η μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας βάσει ενεργητικού, έχει δεσμευθεί να πουλήσει συμμετοχές ή/και θυγατρικές της με στόχο να αποπληρώσει στο πορτογαλικό δημόσιο έως το 2016, το ποσό των 3 δισ. ευρώ που έλαβε για την κεφαλαιακή της ενίσχυση το 2012. Πρόκειται για την εφαρμογή ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης ανάλογου με αυτά που αναμένεται να συμφωνήσουν οι ελληνικές τράπεζες με την Κομισιόν έως το τέλος του έτους.


Η ανακοίνωση της Πειραιώς

«Σε συνέχεια της συμμετοχής της Banco Comercial Portugues S.A., μέσω της πλήρως ελεγχόμενης θυγατρικής της BCP Investment B.V. ("BCP"), στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς τον Ιούνιο 2013, η BCP ανακοίνωσε σήμερα ότι διέθεσε, μέσω ταχείας διαδικασίας βιβλίου προσφορών (accelerated placement), το σύνολο των μετοχών και warrants της Τράπεζας Πειραιώς που κατέχει (η "Συναλλαγή της BCP").

Η Τράπεζα Πειραιώς αξιολογεί θετικά τη διεύρυνση της μετοχικής της βάσης και την αύξηση του ποσοστού των διαθέσιμων προς διαπραγμάτευση μετοχών της (free float), που συνεπάγεται η Συναλλαγή της BCP, η οποία αποτελεί σημαντικό βήμα ενίσχυσης της παρουσίας της στις αγορές κεφαλαίου.

Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ παρείχε υπηρεσίες χρηματιστηριακής διαμεσολάβησης στη Συναλλαγή της BCP.

Η Barclays Bank PLC ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς σε σχέση με τη Συναλλαγή της BCP».



(Πηγή-Πληροφορίες: capital.gr)

 

 

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία