BACK TO
TOP
Newsletters

Farming Report - Tεύχος 155

Farming Report - Tεύχος 155

0
0

Διαβάστε τα περισσότερα θέματα της εφημερίδας Agrenda

Βόμβα στη γεωργία το μπλόκο στα εφόδια

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ΕΕΠΕΣ και ΕΣΥΦ, επισημαίνοντας πως είναι ανάγκη να αποκατασταθεί άμεσα η ομαλότητα στην αγορ

Δυσβάστακτο αλλά προτιμότερο από με μια επιλογή ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων σπόρων και φυτοπροστασίας ότι θα είναι το κόστος μιας συμφωνίας με τους δανειστές απευθύνοντας έκκληση στην κυβέρνηση να εξαντλήσει, έστω και αυτή την ύστατη ώρα, κάθε περιθώριο για μια άμεση λύση στην κατεύθυνση αυτή.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ένωση Ελλήνων Παραγωγών & Εμπόρων Σπόρων (ΕΕΠΕΣ) και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) χτυπούν επίσης «καμπανάκι» για τα προβλήματα που προκαλούν στην προμήθεια των αγροτών σε σπόρους, λιπάσματα,  φυτοπροστατευτικά προϊόντα οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.
Παραδέχονται ότι τα μέτρα που, εκτός απροόπτου, θα περιλαμβάνει μια συμφωνία πάνω στις προτάσεις των θεσμών θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο για τις επιχειρήσεις και την αγροτική παραγωγή στο βαθμό που, μεταξύ των άλλων, «αυξάνουν τον ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων και την προκαταβολή φόρου στο 100%. Όλα τα παραπάνω θα επιβαρύνουν περισσότερο το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ανταγωνιστικότητά τους στις διεθνείς αγορές. Οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις μας και στους εργαζόμενους σε αυτές θα είναι δυσβάσταχτες».
Ωστόσο επισημαίνουν ότι «η αποκοπή της από την Ε.Ε., ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες, θα ήταν ολέθρια και θα επηρεάσει όχι μόνο εμάς, αλλά και τις επόμενες γενεές» και προσθέτουν ότι «η μη συμφωνία με τους δανειστές είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει την χώρα σε περιθωριοποίηση και διεθνή απομόνωση». «Τις τελευταίες ημέρες και ώρες είμαστε μάρτυρες δραματικών εξελίξεων για την χώρα. Σαν Συλλογικοί Φορείς, που εκπροσωπούμε το μεγαλύτερο μέρος των εισροών της γεωργίας της χώρας και που ποτέ μέχρι σήμερα δεν θελήσαμε να έχουμε άμεση εμπλοκή στα πολιτικά πράγματα, θεωρούμε σαν ελάχιστη υποχρέωση προς τα μέλη μας και τον αγροτικό κόσμο γενικότερα να τοποθετηθούμε με σαφήνεια για τις τελευταίες εξελίξεις, που συμβαίνουν και θα επηρεάσουν όχι μόνο την ύπαρξη των επιχειρήσεών μας αλλά και της χώρας μας, όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία