BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Νωρίτερα από την ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια δανεισμού η Ελβετία

Νωρίτερα από την ΕΚΤ και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) κινήθηκε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας μειώνοντας πρώτη τα επιτόκια δανεισμού, έπειτα από τουλάχιστον δύο χρόνια σύσφιγξης. Οι αξιωματούχοι στη Ζυρίχη κατέβασαν το επιτόκιο αναφοράς στο 1,5% αιφνιδιάζοντας την πλειονότητα των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν ότι η χαλάρωση στην Ελβετία θα ξεκινούσε το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

elvetia-trapeza

22
0

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το φράγκο κατρακύλησε καταγράφοντας απώλειες τουλάχιστον 1% έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Είναι ήδη ένα από τα νομίσματα με τη χειρότερη απόδοση έναντι των υπολοίπων χωρών του G10, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι η κεντρική τράπεζα θα ξεκινούσε πρώτη να μειώνει τα επιτόκια.

«Η χαλάρωση της νομισματικής μας πολιτικής έγινε εφικτή καθώς η μάχη εναντίον του πληθωρισμού τα τελευταία 2,5 χρόνια ήταν αποδοτική», δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Thomas Jordan. Στο πλαίσιο της απόφασης ανακοινώθηκαν και χαμηλότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται πλέον να διαμορφωθεί κάτω από το 1,5% μέχρι το 2026.

Η κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, πριν από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Fed και την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τους επόμενους μήνες, περιορίζει τις ανοδικές πιέσεις που ασκούνται στο φράγκο και μειώνει την ανάγκη παρέμβασης από τους αξιωματούχους, η οποία θα μπορούσε να διογκώσει περαιτέρω τον ισολογισμό της τράπεζας. Σημειώνεται ότι οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας είναι λιγότερες από τις αντίστοιχες των άλλων μεγάλων τραπεζών και η επόμενη που θα διενεργηθεί τον Ιούνιο θα λάβει χώρα μετά από εκείνες της Fed και της ΕΚΤ.

Ετσι «αξιοποίησε το περιθώριο να στηρίξει την οικονομική πρόοδο μειώνοντας τα επιτόκια νωρίς. Ωστόσο, το σχετικά ήπιο επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομία σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε υπερβολικά επιθετική χαλάρωση στο υπόλοιπο του έτους», σχολίασε ο Alexander Koch, οικονομολόγος της Raiffeisen Switzerland.

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 5,25%, ενώ έδωσε σήμα για μειώσεις στο μέλλον με φόντο την ταχύτερη –από την αναμενόμενη– αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Ο βασικός πληθωρισμός υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, στο 3,4% ετησίως τον Φεβρουάριο, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη. Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα επιστρέψει στον στόχο του 2% το β΄ τρίμηνο.

Και η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας διατήρησε αμετάβλητο το κόστος δανεισμού σε υψηλό 16 ετών, εμμένοντας στην προειδοποίησή της ότι οι επενδυτές μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν τουλάχιστον μισό χρόνο για οποιαδήποτε μελλοντική χαλάρωση.

Η Norges Bank διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 4,5%, το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2008, όπως προέβλεπαν όλοι οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg, και επανέλαβε το μήνυμά της ότι οι συνθήκες δανεισμού ενδέχεται να χρειαστεί να παραμείνουν τόσο περιοριστικές για «αρκετό χρονικό διάστημα στο μέλλον».

πηγή: newmoney.gr


 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία