BACK TO
TOP
Διεθνή

Αναβαθμίζει την δασοπροστασία της Ε.Ε η Κομισιόν με 600 εκατ. για αγορά 12 πυροσβεστικών αεροπλάνων

Η Επιτροπή χρηματοδοτεί με 600 εκατ. ευρώ την αγορά νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων για την αύξηση της εναέριας πυροσβεστικής ικανότητας του rescEU, του στρατηγικού αποθεματικού αντιμετώπισης κρίσεων του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

anavathmizei-purosvestika-aeroplanwn-Komision

32
0

Τα εν λόγω κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά 12 νέων αεροπλάνων, τα οποία θα φιλοξενηθούν σε 6 κράτη μέλη της ΕΕ: Κροατία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία.

Αυτά τα νέα αεροπλάνα θα χρησιμοποιηθούν για την κατάσβεση πυρκαγιών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως κατά τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ζωές, σπίτια και μέσα διαβίωσης απειλούνται ολοένα και περισσότερο από δασικές πυρκαγιές μεγάλης κλίμακας. Θα παραδοθούν από το 2027, με τα υπάρχοντα μεταβατικά αεροσκάφη rescEU να λειτουργούν μέχρι να λειτουργήσει ολόκληρος ο στόλος.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Janez Lenarčič, συμμετείχε σήμερα στο Ζάγκρεμπ στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Κροατίας και της Canadian Commercial Corporation για την αγορά εξειδικευμένων πυροσβεστικών αεροσκαφών. Αυτό, μαζί με την υπογραφή παρόμοιας συμφωνίας από την κυβέρνηση της Ελλάδας πρόσφατα, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την αύξηση της εναέριας πυροσβεστικής ικανότητας στην ΕΕ, προστατεύοντας τους πολίτες της ΕΕ από καταστροφές.

Πριν από πέντε χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναβάθμισε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και δημιούργησε το rescEU για την περαιτέρω προστασία των πολιτών από καταστροφές και τη διαχείριση των αναδυόμενων κινδύνων. Πλήρως χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, το rescEU δημιουργήθηκε ως αποθεματικό ευρωπαϊκών ικανοτήτων και περιλαμβάνει ένα στόλο πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων. Μόνο το 2023, το rescEU αναπτύχθηκε 35 φορές για συνολική εκτιμώμενη αξία βοήθειας 110 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, των σεισμών που έπληξαν την Τουρκία και των πυρκαγιών στην Τυνησία και την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι η Η ΕΕ διασφαλίζει μια συντονισμένη προσέγγιση για την πρόληψη, την προετοιμασία και την απόκριση σε δασικές πυρκαγιές όταν αυτές κατακλύζουν τις εθνικές ικανότητες αντίδρασης. Όταν η κλίμακα μιας πυρκαγιάς υπερκαλύπτει τις δυνατότητες αντίδρασης μιας χώρας, μπορεί να ζητήσει βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μόλις ενεργοποιηθεί, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ συντονίζει και χρηματοδοτεί τη βοήθεια που παρέχεται από 27 κράτη μέλη της ΕΕ και 10 συμμετέχοντα κράτη (Ισλανδία, Νορβηγία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Τουρκία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αλβανία, Μολδαβία και Ουκρανία) μέσω αυθόρμητων προσφορές.

Στις 25 Μαρτίου 2024, η κυβέρνηση της Κροατίας υπέγραψε συμφωνία με την Canadian Commercial Corporation για την αγορά του μεσαίου αμφίβιου αεροσκάφους. Η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε παρόμοια συμφωνία με τον Καναδό παραγωγό στις 24 Μαρτίου. Έξι κράτη μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Κροατία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία) θα φιλοξενήσουν τον νέο εναέριο πυροσβεστικό στόλο που χρηματοδοτείται από την Επιτροπή στο πλαίσιο του rescEU.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία