BACK TO
TOP
Διεθνή

Συμβιβαστική συμφωνία στην Ε.Ε για δασμούς και εξαιρέσεις στις εισαγωγές προιόντων Ουκρανίας

Σε αναθεωρημένη συμφωνία για την επέκταση των εισαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία χωρίς δασμούς, αλλά με περιορισμούς, κατέληξαν οι πρέσβεις της ΕΕ, αφού ορισμένα κράτη κατήγγειλαν ότι η αρχική συμφωνία κινδύνευε να αποσταθεροποιήσει τις αγροτικές αγορές του μπλοκ.

ukraine-imports-epxansion

36
0
Η συμφωνία πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου αναμένεται να υπάρξει συζήτηση για τυχόν πρόσθετους περιορισμούς. Η ΕΕ βρίσκεται σε εσωτερική σύγκρουση σχετικά με το πώς να συνεχίσει με τις εξαιρέσεις που χορηγήθηκαν το 2022 προκειμένου να υποστηριχθεί η οικονομία της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή.   

Οι ανησυχίες ορισμένων γεωργικών συνεταιρισμών και χωρών όπως η Γαλλία και η Πολωνία περί μη ανταγωνιστικότητας των προϊόντων της ΕΕ φαίνεται να λαμβάνονται υπόψη, με την Ουκρανία να υποστηρίζει ότι οι εισαγωγές της δεν έχουν σημαντική επίδραση στις αγορές της ΕΕ.  

Διπλωμάτης της ΕΕ αναφέρει ότι η νέα συμφωνία, αναμένεται να ισχύσει έως τον Ιούνιο του 2025.  

Η αρχική συμφωνία όριζε ότι οι δασμοί θα επιβάλλονταν στα πουλερικά, τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βρώμη, τον καλαμπόκι, τα πλιγούρια και το μέλι, εάν οι εισαγωγές υπερέβαιναν τα μέσα επίπεδα του 2022 και του 2023. 

Ωστόσο, ο νέος συμβιβασμός επεκτείνει την περίοδο αναφοράς για να συμπεριλάβει το δεύτερο εξάμηνο του 2021, είπε ο διπλωμάτης. Αυτό μειώνει το ανώτατο όριο για την εφαρμογή δασμών. 

Το Βέλγιο, το οποίο ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ότι η συμφωνία εξασφάλισε «μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ της στήριξης προς την Ουκρανία και της προστασίας των γεωργικών αγορών της ΕΕ». 

Υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στην Ουκρανία περίπου 330 εκατομμύρια ευρώ (357 εκατομμύρια δολάρια) σε ετήσια έσοδα, αν και η συνεχιζόμενη συνολική αναστολή των δασμών αποτελεί πολύτιμη στήριξη για το Κίεβο. 
Δεν προστέθηκαν προϊόντα 

Κανένα προϊόν δεν προστέθηκε στον κατάλογο εκείνων που ενδέχεται να υπόκεινται σε δασμούς παρά τις πιέσεις από ορισμένες χώρες, είπε ο διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τις εμπιστευτικές συζητήσεις. 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τόσο η Γαλλία όσο και η Ουγγαρία δήλωσαν ότι το σιτάρι θα πρέπει να υπόκειται σε δασμούς εάν οι εισαγωγές αυξηθούν πάνω από τα μέσα επίπεδα. 

Το θέμα των εισαγωγών τροφίμων έχει πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Πολωνίας, που κατά τα άλλα ένθερμος υποστηρικτής του Κιέβου. 

Οι Πολωνοί αγρότες λένε ότι μεγάλο μέρος των ουκρανικών σιτηρών που υποτίθεται ότι διέρχεται μέσω της Πολωνίας σε άλλες χώρες καταλήγει στην εγχώρια αγορά. 

Η Ουκρανία λέει ότι οι διαμαρτυρίες των αγροτών, οι οποίες περιελάμβαναν αποκλεισμούς στα σύνορα και τη διαρροή ουκρανικών σιτηρών στις σιδηροδρομικές γραμμές, βλάπτουν τις πολεμικές της προσπάθειες εναντίον της Ρωσίας και της οικονομίας της. Λέει επίσης ότι μόνο ένα μικρό μέρος των σιτηρών που εξάγει διέρχεται μέσω της Πολωνίας.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία