BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Βάρος οι παλιές οφειλές αγροτών που δεν περνούν στα λογιστικά βιβλία

Παλιές υποχρεώσεις που δεν λογίζονται σαν δαπάνες για έκπτωση από το φόρο, µεγάλη ασφαλιστική επιβάρυνση που υπολογίζεται µε βάση το φορολογητέο εισόδηµα και καθυστερηµένες εισπράξεις ενισχύσεων που φορτώνουν λογιστικά τα έσοδα, γίνονται βόµβα στα θεµέλια των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Βάρος οι παλιές οφειλές αγροτών που δεν περνούν στα λογιστικά βιβλία

2
0

Παλιές υποχρεώσεις που δεν λογίζονται σαν δαπάνες για έκπτωση από το φόρο, µεγάλη ασφαλιστική επιβάρυνση που υπολογίζεται µε βάση το φορολογητέο εισόδηµα και καθυστερηµένες εισπράξεις ενισχύσεων που φορτώνουν λογιστικά τα έσοδα, γίνονται βόµβα στα θεµέλια των αγροτικών εκµεταλλεύσεων.

Η φορολογική και ασφαλιστική αντιµετώπιση των αγροτών «µεσαίας τάξης», οδηγούν σε οικονοµική εξόντωση καθώς όπως φαίνεται αυτές που πλήττονται περισσότερο µε τις τελευταίες ρυθµίσεις είναι οι οργανωµένες εκµεταλλεύσεις.

Κύριο θέµα που απασχολεί τους συντελεστές της παραγωγής, εκτός από την αυστηρότητα µε την οποία αντιµετωπίζονται όσοι πετυχαίνουν ένα αξιόλογο οικονοµικό αποτέλεσµα, είναι η αδυναµία έκπτωσης φόρου από παλαιές υποχρεώσεις.

Όσον αφορά το θέµα της προκαταβολής φόρου που αυξάνεται φέτος στο 100%, η υφυπουργός Οικονοµικών, διαβεβαίωσε ότι θα υπολογιστεί µετά την έκπτωση του φόρου (1.900-2.100) ευρώ. Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έσπευσε να τονίσει ότι το «λογαριασµό» θα τον πληρώσει ένας στους δέκα αγρότες µε εισόδηµα µέχρι 8.500 ευρώ, φωτογραφίζοντας τους µικροµεσαίους ή µεγάλους παραγωγούς.

Στο µέτωπο της φορολογίας, όσον αφορά το χτίσιµο του αφορολόγητου µε πλαστικό χρήµα, το Οικονοµικών, φαίνεται να προκρίνει συµπληρωµατικά τον περιορισµό της χρήσης µετρητών µέσω φόρου στις αναλήψεις.

Στο ζήτηµα των ασφαλιστικών εισφορών, τώρα, ο σχεδιασµός φαίνεται να ωθεί την αναδιανοµή της αγροτικής δραστηριότητας σε µικρούς αγρότες και σε µεγάλα εταιρικά σχήµατα (funds), καθώς τα νοµικά πρόσωπα φαίνεται πλέον να είναι σε πλεονεκτική θέση έναντι των ατοµικών εκµεταλλεύσεων, διαµοιράζοντας το σχετικό κόστος. Την ίδια ώρα, στο τελικό της στάδιο είναι η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει στην ουσία «ποιος θα πληρώνει τι και σε ποια βάση µισθού εισοδήµατος» στον ΟΓΑ.

Στο σχέδιο της απόφασης, προβλέπεται ως βάση για τον υπολογισµό των εισφορών αγροτών, το εισόδηµα που αποκτήθηκε το 2015 µε πρώτη πληρωµή 31 Ιανουαρίου 2017, καθώς θα πληρώνονται µηνιαίως.

Δείτε εδώ αναλυτικά το 4σέλιδο αφιέρωμα της Agrenda για το νέο φορολογικό.


Αναλυτικό ρεπορτάζ στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία