BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Μονόδρομος για μια ισχυρή γεωργία η ενίσχυση του «οπλοστασίου» των δραστικών

Με όπλα που ολοένα μειώνονται καλείται ο αγροτικός τομέας να καταπολεμήσει εχθρούς, ζιζάνια και ασθένειες, αλλά και να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τα αυξανόμενα κρούσματα ανάπτυξης ανθεκτικότητας στις υφιστάμενες δραστικές, µε αποτέλεσµα να προκύπτει κίνδυνος ποιοτικής και ποσοτικής υποβάθµισης της παραγωγής καλλιεργειών, που απαιτούν στήριξη µε χηµικά σκευάσµατα, όπως τονίστηκε σε ημερίδα για τη «σύγχρονη φυτοπροστασία στη διαδρομή για μια βιώσιμη γεωργία», που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη, η «ΑΛΦΑ Γεωργικά Εφόδια ΑΒΕΕ».

Μονόδρομος για μια ισχυρή γεωργία η ενίσχυση του «οπλοστασίου» των δραστικών

5
0
Το πρόβληµα σχετίζεται εν πολλοίς µε τη στάση των ευρωπαϊκών αρχών, ως προς την αυστηροποίηση του θεσµικού πλαισίου της Ε.Ε., αλλά και µε την απόφαση των ίδιων των εταιρειών φυτοπροστασίας να περιορίσουν την «παραγωγή» νέων δραστικών.




Μάλιστα αγγίζει άµεσα και την ελληνική γεωργία, όπως αναφέρθηκε, σε ηµερίδα για τη «Σύγχρονη φυτοπροστασία στη διαδροµή για µια βιώσιµη γεωργία», που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη, η «ΑΛΦΑ Γεωργικά Εφόδια ΑΒΕΕ», µε το σύνολο των διακεκριµένων εισηγητών να υποστηρίζουν ότι είναι αδήριτη ανάγκη ενίσχυσης του «οπλοστασίου» των 280 δραστικών που έχουν αποµείνει πλέον στην Ελλάδα


Από αριστερά ο ιδρυτής κα πρόεδρος του ∆.Σ της «Άλφα Γεωργικά Εφόδια Α.Ε» Βασίλης Παΐσιος.

«Βλέπουµε τη γεωργία ολοένα να φθίνει και στην Ελλάδα φθίνει πραγµατικά. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι χρειαζόµαστε εργαλεία για να κάνουµε τη δουλειά µας. Έχουµε µείνει χωρίς όπλα», τόνισε ο πρόεδρος της «ΑΛΦΑ Γεωργικά Εφόδια ΑΒΕΕ», Βασίλης Παΐσιος, ανοίγοντας τις εργασίες της ηµερίδας.

Σύµφωνα µε τον ίδιο δεν χρειάζεται να γίνουν εκπτώσεις σε θέµατα ασφάλειας, ούτε, όµως, να υπάρχει υπερευαισθησία, που οδηγεί σε πολιτικές αποφάσεις οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη γεωργική παραγωγή διεθνώς, διότι, ήδη, υπάρχουν καλλιέργειες, οι οποίες µένουν ακάλυπτες σε επίπεδο φυτοπροστασίας


Ο ομότιμος καθηγητής Ζιζανιολογίας του ΑΠΘ, Ηλίας Ελευθεροχωριανός.
«Αν µειωθεί η παγκόσµια παραγωγή τροφίµων κατά µόλις 1%, η απώλεια στον κύκλο εργασιών της αγοράς του κλάδου, που υπολογίζεται σε 4,8 τρισ. δολάρια, θα είναι της τάξης των 48 δισ. δολαρίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παΐσιος, σηµειώνοντας πως η αντίστοιχη αγορά των φυτοπροστατευτικών ανέρχεται στα 61-65 δισ. δολάρια και «προκαλεί απορία γιατί οι δύο εξαγορές που έγιναν στον κλάδο ανήλθαν σε αξία στα 110 δισ. δολάρια»


Οµιλητές ήταν οι ∆ρ. Baruch Rubin, καθηγητής του Hebrew University of Jerusalem, ∆ρ. Ι. Βόντας, καθηγητής ΓΠΑ, ∆ρ. Ι. Μαργαριτόπουλος του ΕΛΓΟ, ∆. Κωβαίος καθηγητής ΑΠΘ, ∆ρ Γ. Καραογλανίδης επίκουρος ΑΠΘ.


Ο Κωνσταντίνος Γιαννοπολίτης, γεωπόνος και εκδότης μαζί με τον ομότιμο
καθηγητή Ζιζανιολογίας του ΑΠΘ, Η. Ελευθεροχωριανό.
Έχουµε µόνο 82 ζιζανιοκτόναΤην ανάγκη να ληφθούν µέτρα από όλους όσοι σχετίζονται µε το γεωργικό τοµέα στη χώρα, τόνισε στην παρέµβασή του ο οµότιµος καθηγητής Ζιζανιολογίας του ΑΠΘ Ηλίας Ελευθεροχωρινός, γιατί όπως είπε «έχουµε µόνο 82 ζιζανιοκτόνα και δεν ξέρουµε πόσα θα µας µείνουν, αφού νέα δεν περιµένουµε. Από το 1984 έχουµε να δούµε νέο µηχανισµό δράσης». Μάλιστα ο έµπειρος καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το µέλλον του πρωτογενή τοµέα, τονίζοντας πως, ήδη, υπάρχουν 19 ζιζάνια, στο στάρι, το ρύζι και σε δενδρώδεις καλλιέργειες, που ανέπτυξαν ανθεκτικότητα και χωρίς ορθολογική χρήση τους ο αριθµός τους θα αυξηθεί. Επίσης ο ίδιος πρότεινε να βάλουµε την αµειψισπορά στη ζωή µας, γιατί παρέχει την δυνατότητα αποφυγής κάποιων ζιζανίων. Για µυκητοκτόνα και εντοµοκτόνα, µίλησαν οι κ.κ Καραογλανίδης, Βόντας και Χολέβα

Όσον αφορά τα συμπεράσματα της ομιλίας του Δρ Γ. Καραογλανίδη Επικ. Καθηγητή του ΑΠΘ σχετικά με τα μυκητοκτόνα συνοψίζονται τα εξής: Είναι αναγκαία η συνδρομή της χημικής καταπολέμησης στο στόχο της επίτευξης  μεγαλύτερων αποδόσεων στη φυτική παραγωγή, γεγονός που καθιστά επιτακτικό τον  πλουραλισμό στη διαθεσιμότητα διαφορετικών τρόπων δράσης δραστικών ουσιών, ώστε να υπάρξει μείωση του κινδύνου εμφάνισης ανθεκτικότητας ή πλημμελούς αντιμετώπισης ασθενειών. Επιπλέον, κρίνεται αναγκαία η μείωση της πίεσης στη συμβατική χημική καταπολέμηση  με ενίσχυση άλλων μεθοδολογιών.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία