Πανάγος Γιάννης |  12/06/2017 - 06:28 μμ
  • Οικονοµική κρίση και κόκκινα δάνεια οδηγούν σε µια πρωτοφανή αναδιανοµή περιουσιακών στοιχείων.
  • Οικονοµική κρίση και κόκκινα δάνεια οδηγούν σε µια πρωτοφανή αναδιανοµή περιουσιακών στοιχείων.

Σε ξένα χέρια εκκοκκιστήρια Σκλαπάνη, Σελόντα και συσκευαστήριο Κατσιαμάκα

Ιστορικές διαστάσεις δείχνει να παίρνει η αναδιανοµή πλουτοπαραγωγικών πόρων µε αφορµή την πρωτοφανή οικονοµική κρίση που διέρχεται η χώρα και τις διαδικασίες για τα «κόκκινα δάνεια» τις οποίες προωθούν µε συνοπτικές διαδικασίες οι τράπεζες.

Το θέµα αφορά πρωτίστως επιχειρήσεις και υποδοµές στον ευρύτερο αγροδιατροφικό τοµέα, όπου εντάσσεται ένα µεγάλο µέρος των «υπό διαχείριση» περιουσιακών στοιχείων, µε  «ασηµικά» που προέρχονται από «βαριά ονόµατα» να γίνονται αυτό τον καιρό αντικείµενο ενδιαφέροντος από τους εναποµείναντες εγχώριους, αλλά και από ξένους κεφαλαιούχους.

Όπως δείχνουν τα πράγµατα, η περίπτωση του ∆ΟΛ (∆ηµοσιογραφικός Οργανισµός Λαµπράκη) δεν ήταν παρά το παράδειγµα που έδειξε ή µάλλον άνοιξε το δρόµο, σε µια διαδικασία εκποιήσεων η οποία γενικεύεται, κάνοντας τεράστιες περιουσίες να αλλάζουν χέρια µέσα σε λίγες ώρες, χωρίς κανείς να µπορεί να αντιδράσει βάσιµα επ’ αυτού.
Στον ευρύτερο αγροτικό χώρο, αυτή η φάση εκποιήσεων, ξεκίνησε µε την πρώτη φάση δηµοπρασιών για εταιρείες, βιοµηχανικές εγκαταστάσεις και ακίνητα της Ελληνικής  Βιοµηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) και δείχνει να γενικεύεται σε όλο το φάσµα των υπερχρεωµένων µονάδων του χώρου.

Ένα παράδειγµα αποτέλεσε επίσης το βιοµηχανικό συγκρότηµα των ΕΝΚΛΩ (άλλοτε κλωστοϋφαντουργίες Λαναρά), µε τρία εργοστάσια αυτής της «παρέας» να περνούν τελικά, αν οι πληροφορίες αληθεύουν, σε fund που προέκυψε από κεφάλαια του εξωτερικού, τα οποία µάλλον έχουν αναφορά σε ντόπιους κεφαλαιούχους.
Πριν απ’ αυτό, µια άλλη κλωστοϋφαντουργία, τα «Κλωστήρια Κιλκίς» θυγατρική της Ελληνικής Υφαντουργίας, είχαν µπει στο δρόµο της εξυγίανσης µε τη διαµεσολάβηση του Lead Capital, η χρηµατοοικονοµική συµβολή του οποίου έπεισε τις τράπεζες (Alpha, Εθνική και Πειραιώς) να δώσουν τη συγκατάθεσή τους σε ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα αναδιάρθρωσης.Υποδοµές χρυσάφι

Τα καλύτερα όµως είναι αυτά που έρχονται. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την Τράπεζα Πειραιώς να βγάζει σε λίγες µέρες σε δηµοπρασία τις σύγχρονες εγκαταστάσεις της µονάδας συσκευασίας φρούτων και λαχανικών της Κατσιαµάκας ΑΒΕΕ. Η τελευταία φάση επέκτασης αυτών των εγκαταστάσεων µε κόστος 14 εκατ. ευρώ περίπου, ολοκληρώθηκε προ 10ετίας. ∆ιαθέτει 28 συνολικά θαλάµους χωρητικότητας 12.000 τόνων. Η τιµή εκκίνησης του διαγωνισµού υπολογίζεται περί τα 10 εκατ. ευρώ. Εικάζεται  ότι η άλλοτε κραταιά επιχείρηση, Κατσιαµάκας ΑΒΕΕ, έπεσε θύµα του εµπάργκο της Ρωσίας και της ξαφνικής αλλαγής των δεδοµένων στη συγκεκριµένη αγορά.


Από αλιεύµατα µέχρι υποδοµές συσκευασίας φιστικιών   


Ίσως το µεγαλύτερο ενδιαφέρον όλων, παρουσιάζουν αυτή τη στιγµή οι δύο µεγάλες επιχειρήσεις από το χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών, Νηρέας και Σελόντα, των οποίων τη διαγωνιστική διαδικασία έχει αναλάβει ήδη η Lazard. Η τελευταία µετείχε εδώ και καιρό στο σχήµα των συµβούλων που παρείχαν υπηρεσίες στις πιστώτριες τράπεζες στο πλαίσιο αναζήτησης του χάρτη για την καλύτερη αξιοποίηση των συµµετοχών τους.  Μόνο η νεότευκτη ηλεκτρονική βάση για τις δηµοπρασίες που έχει θέσει σε λειτουργία η Πειραιώς έχει γι’ αυτόν το µήνα (Ιούνιο) τρεις δηµοπρασίες αγροτικού ενδιαφέροντος. Μια εξ αυτών το βιοµηχανικό κτίριο που είχε ο ΑΣ Κελυφωτό Φιστίκι του Μώλου Θερµοπυλών, το οποίο δηµοπρατείται την Τρίτη 27 Ιουνίου µε τιµή εκκίνησης 250.000 ευρώ. Άλλη µια αποθήκη στη Θέρµη Θεσσαλονίκης της Ευρωτροφική διατίθεται την ίδια µέρα στην ίδια τιµή. Τέλος ένα αγροτεµάχιο 4 στρεµµάτων στον Ωρωπό Αττικής «φεύγει» εκείνες τις µέρες µε τιµή εκκίνησης 30.000 ευρώ.Χαρές με τα εκκοκκιστήρια των ΕΑΣ και του Σκλαπάνη

Τα όσα έχουν συµβεί τα τελευταία χρόνια στον κλάδο των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων βάµβακος, είναι αντιπροσωπευτικά των ανακατατάξεων που επιφέρει το οικονοµικό περιβάλλον. Αφήνοντας τις παλιότερες µεταβιβάσεις µονάδων στην περιοχή της Καρδίτσας (ΕΑΣ, Παλαιολόγος κ.α.) στη µετά κρίσης εποχή η αρχή έγινε από τα δύο µεγάλα εκκοκκιστήρια της άλλοτε κραταιάς ΕΑΣ Λάρισας, στο Μελισσοχώρι και στον Άγιο Γεώργιο. Ωφεληµένοι από την «πτώση» της ΕΑΣ βγήκαν οι γνωστοί οίκοι Μάρκου και Καραγιώργου, οι οποίοι νοίκιασαν αντίστοιχα και µε συνοπτικές διαδικασίες τις δύο σύγχρονες µονάδες και εξελίχθηκαν, όπως ήταν φυσικό, σε κυρίαρχους του παιχνιδιού στον Θεσσαλικό κάµπο. Ο µόνος που τους έµπαινε κάπως... στα πλευρά τα προηγούµενα χρόνια, ήταν ο όµιλος Σκλαπάνη, ο οποίος επέλεξε να επεκταθεί από τη Βοιωτία προς βορά, µε τις γνωστές σε όλους συνέπειες. ∆εν λέει κανείς οτι του έφταιξαν οι ανταγωνιστές του για την χρεοκοπία που ακολούθησε, όµως είναι βέβαιο, ότι στα εγχώρια «µεγάλα σπίτια» του κλάδου, άνοιξαν πολλές σαµπάνιες... όταν έπεσε! Τώρα, και αν του µένει κάποιος λόγος για τη συνέχεια, τα τρία εκκοκκιστήρια που διαχειρίζονταν η οικογένεια, σε Γάζαρο Σερρών, Πασχαλίτσα Καρδίτσας και Άγιο Ιωάννη Λιβαδιάς,  γίνονται συζητήσεις για να περάσουν αντίστοιχα στον Καραγιώργο, στον Αγγελούση και στον Πολύχρονο (Κλωστήρια Ναυπάκτου). Εκτός κι αν τελικά οι τράπεζες επιλέξουν άλλο δρόµο.

Μεγάλο «πανηγύρι» έχει γίνει γίνει και µε την τριπλή βάση εκκοκκιστηρίων που διέθετε η επίσης ζωηρή κάποτε ΕΑΣ Ροδόπης. Το πήγαν από δω, το πήγαν από κει οι πρώην πρόεδροι, τα µαγαζιά πέρασαν στην «ΑΥΓΗ ΕΠΕ». Η εταιρεία δεν έχει καµιά σχέση µε την εφηµερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, ανήκει στον ολίγον και εκκοκκιστή Αυγερινό, ο οποίος µετά από κάποια προβλήµατα διέκοψε τη λειτουργία της δικής του µονάδα στην Καβάλα, κρατάει νοικιασµένο αλλά κλειστό το εκκοκκιστήριο της ΕΑΣ Ξάνθης και «παίζει» πλέον µε τις υποδοµές της ΕΑΣ Ροδόπης.      


ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ