19/06/2017 - 09:53 πμ

Σε αναζήτηση νέων νοικοκυραίων αγροτικά βιομηχανικά συγκροτήματα

Σε δηµοπρασίες µε συνοπτικές διαδικασίες οδηγούνται αυτό τον καιρό εκατοντάδες επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου. Οι νοµοθετικές ρυθµίσεις για τα κόκκινα δάνεια έχουν λύσει τα χέρια των τραπεζών που κινούν αποφασιστικά τις διαδικασίες αναζήτησης νέων µετόχων και υποψήφιων επενδυτών προκειµένου να διασώσουν ό,τι διασώζεται. Οι αλλαγές θα διαµορφώσουν σύντοµα νέα κατάσταση αγοράς για τα αγροτικά προϊόντα.


Σε διαδικασία εκποίησης η ΑΓΝΟ
Θέμα χρόνου να βγουν στο σφυρί τα ασημικά της

Τούρκοι και Τσέχοι επισκέφθηκαν το εργοστάσιο για αυτοψία μετά το Πάσχα

Από την αναδιάταξη του τοπίου, που έχει αρχίσει να συντελείται το τελευταίο διάστηµα στο χώρο της οικονοµίας, µε επιταχυνόµενο ρυθµό και «φόντο» τον έλεγχο υποδοµών υπερχρεωµένων βιοµηχανιών του αγροδιατροφικού τοµέα, δεν θα µπορούσε να λείπει η «Αγνό» για την οποία φέρονται να υπάρχουν 2-3 πιθανοί ενδιαφερόµενοι.
Ανενεργή από το Μάρτιο του 2013 και σε καθεστώς πτώχευσης, µε δικαστική απόφαση, από τον Οκτώβριο του 2014, η άλλοτε κραταιά γαλακτοβιοµηχανία από τη Β. Ελλάδα είναι θέµα χρόνου να βγει στο «σφυρί».Εν αναµονή της απόφασης του δικαστηρίου για το ύψος του τιµήµατος

Πληροφορίες της Agrenda αναφέρουν πως η νοµικός Αιµιλία Ζιώγα, σύνδικος στην περίπτωση της «Αγνό» αναµένει να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου µε την οποία θα προσδιορίζεται ποιο είναι το ύψος του κατώτατου αποδεκτού τιµήµατος, για το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης, ώστε να θέσει στη γραµµή εκκίνησης τη σχετική διαδικασία.
Η υπόθεση συζητήθηκε ενώπιων της έδρας το  Φεβρουάριο και µε δεδοµένο ότι συνήθως τα πτωχευτικά δικαστήρια δεν καθυστερούν πάνω από 2-3 µήνες, µέχρι να αποφανθούν, εικάζεται πως πλησιάζει η ώρα που το τοπίο θα ξεκαθαρίσει.

Και το σήµα της Αγνό
Σε πρώτη φάση το προς πώληση «πακέτο» θα είναι πλήρες, που σηµαίνει ότι θα περιλαµβάνει το σύνολο των υποδοµών –κτήρια και γήπεδα και άλλα- το µηχανολογικό εξοπλισµό, καθώς, επίσης, και το σήµα της «Αγνό», το οποίο επανέκτησε η σύνδικος από την Κολιός ΑΕ.
Σε περίπτωση που δεν εµφανιστεί κανείς ενδιαφερόµενος, τότε η σύνδικος θα προχωρήσει σε δεύτερο πλειστηριασµό, µετά από 2-3 µήνες, και πάλι για το σύνολο των ασηµικών της «Αγνό».
Αυτή τη φορά ωστόσο, ο πήχης, σε σχέση µε το τίµηµα θα χρειαστεί να κατέβει και ενδεχοµένως να συνδυαστεί και µε την προσφορά πιο ευνοϊκών ρυθµίσεων, ως προς τον τρόπο καταβολής του τιµήµατος, µήπως και δελεαστεί κάποιος επενδυτής.Ζεστό παραμένει το ενδιαφέρον Σαββίδη, που το 2013 υπαναχώρησε λίγο πριν την αγορά

Με δεδοµένο ότι λίγο µετά το φετινό Πάσχα, τις εγκαταστάσεις της Αγνό στο Λαγκαδά, τις επισκέφθηκαν Τούρκοι, όσο και Τσέχοι επενδυτές, δεν είναι απίθανο να υπάρξουν προσφορές για την Αγνό. Πέραν αυτών, όµως, φηµολογείται πως παραµένει «ζεστός» και ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος το 2013 έφτασε πολύ κοντά στο να την αγοράσει.
Το τρίτο σενάριο προβλέπει τη «σαλαµοποίηση» των περιουσιακών στοιχείων, µε σκοπό τα επιµέρους κοµµάτια, στα οποία θα σπάσει η γαλακτοβιοµηχανία, να πουληθούν ένα – ένα ξεχωριστά.Όποια από τις τρεις εναλλακτικές επιβεβαιωθεί, το ποσό που θα προσφέρει ο επενδυτής θα χρησιµοποιηθεί για την αποπληρωµή, κατά προτεραιότητα, της εφορίας, του ΙΚΑ και των 350 πρώην εργαζοµένων, στους οποίους οφείλονται -σύµφωνα µε πληροφορίες από τους συνδικαλιστές- πάνω από 20 εκατ. ευρώ, από δεδουλευµένα και αποζηµιώσεις απολύσεων. Αν περισσέψει κάποιο ποσό, θα ικανοποιηθούν απαιτήσεις των προµηθευτών µεταξύ των οποίων και των αγελαδοτρόφων που συνεργαζόταν µέχρι και την άνοιξη του 2017 µε τη γαλακτοβιοµηχανία.Διαβάστε εδώ τον 4σέλιδο φάκελο από το φύλλο 605 της Agrenda.


ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ