BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Αυτόνομη εμπορική υπόσταση χτίζουν οι οικοτέχνες αγρότες

∆ουλειές µέσω της απευθείας διάθεσης µεταποιηµένων προϊόντων από επαγγελµατίες αγρότες, φιλοδοξεί να στεριώσει η υπόθεση της οικοτεχνίας, που διεκδικεί πάγκο σε λαϊκές αγορές, και αγορές παραγωγών ενώ παράλληλα ανοίγει από τα Leader ειδικό υποµέτρο ενίσχυσης αυτών, που επιδοτεί µέχρι και... αγορά αλόγων εφόσον η εκµετάλλευση είναι επισκέψιµη.

Αυτόνομη εμπορική υπόσταση χτίζουν οι οικοτέχνες αγρότες

1
0
Το καθεστώς της οικοτεχνίας µπορεί να µετράει ήδη δύο χρόνια από την ηµέρα που πήρε θεσµικό χαρακτήρα, ωστόσο µόλις τώρα φαίνεται να έγιναν τα απαραίτητα βήµατα ώστε να αποκτήσουν οι αγρότες µία ρεαλιστική εµπορική διέξοδο για τα προϊόντα που µεταποιούν.

Πρώτα, µε το νοµοσχέδιο για τη διακίνηση των νωπών προϊόντων (ΦΕΚ 156/Α’/18.10.2017) που δίνει το δικαίωµα στους οικοτέχνες να διακινούν την παραγωγή τους µέσω των αγορών παραγωγού, ή εφόσον παράγουν βιολογικά προϊόντα, να δραστηριοποιούνται στις βιολογικές αγορές.


∆εύτερον, µε το κατατεθέν νοµοσχέδιο για το υπαίθριο εµπόριο, που περιλαµβάνει τα προϊόντα οικοτεχνίας, δίνοντας την άδεια να πωλούνται στις λαϊκές αγορές επισήµως προϊόντα που µεταποιούνται µε πρώτη ύλη που προέρχεται κατά 100% από το χωράφι ή το στάβλο του παραγωγού-πωλητή. Εδώ περιλαµβάνονται για παράδειγµα το γάλα, το γιαούρτι, τα γλυκά, προϊόντα µε έξτρα παρθένα και παρθένα ελαιόλαδα που έχουν προστεθεί αρωµατικά φυτά, µπαχαρικά, αιθέρια έλαια, κ.α. σε συσκευασία έως δύο λίτρων, σαπούνια ελαιολάδου κ.λπ

Παράλληλα, το σχέδιο για τα πολυλειτουργικά αγροκτήµατα ενοποιεί τις δραστηριότητες τουρισµού και µεταποίησης, µε τους αγρότες οικοτέχνες να µπορούν να πάρουν το σήµα επισκεψιµότητας λόγω της µεταποιητικής τους δραστηριότητάς (ΦΕΚ 1145/Β΄/2017).
Με τα συντριβάνια ανταγωνίζεται η προοπτική ενίσχυσηςΑναφορικά µε τις ενισχύσεις για την ίδρυση ή τον εκσυγχρονισµό µίας µονάδας οικοτεχνίας, αυτό που προβλέπεται είναι κάλυψη των δαπανών µέσω των Leader και της δράσης 19.2.2.6 «Ενίσχυση επενδύσεων οικοτεχνίας και πολυλειτουργικών αγροκτηµάτων». Ωστόσο, η παραπάνω δράση δεν έχει κάποιο σταθερό µπάτζετ, άρα ίσως χαθεί µπροστά σε άλλες ανάγκες που θέλουν να καλύψουν οι Αναπτυξιακές- όπως δηµόσια έργα- που τα διαχειρίζονται. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι παρότι το µέγιστο ποσό προϋπολογισµού που καλύπτει η δράση µπορεί να ανέλθει στα 300.000 ευρώ, κάποιες αναπτυξιακές έχουν «ρίξει» στο Μέτρο λιγότερα από 200.000, σύµφωνα µε τα εγκριθέντα σχέδια προκηρύξεων τους.

Τέλος, σηµειώνεται ότι o Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίµων (ΕΦΕΤ), έχει προχωρήσει στην έκδοση αναλυτικού οδηγού σχετικά µε τον τρόπο µε τον οποίο πρέπει να οργανώσουν τις υποδοµές τους και τους κανόνες που οφείλουν να ακολουθούν οι αγρότες που δραστηριοποιούνται στην Οικοτεχνία


Διαβάστε εδώ τον 4σέλιδο φάκελο από το φύλλο 624 της Agrenda.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία