BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Η ανάγκη πιστοποίησης της ποιότητας υπερβαίνει τις οικονομικές συγκυρίες

Η ανάγκη για πιστοποίηση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων ξεπερνά τις εκάστοτε οικονομικές συγκυρίες και καθίσταται αδήριτη ανάγκη για την διάθεση της παραγωγής στις αναπτυγμένες αγορές, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Global G.A.P Guy Callebaut κατά τη διάρκεια του Food Safety Forum που διεξάγεται από το πρωί της Τρίτης 31 Οκτωβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η ανάγκη πιστοποίησης της ποιότητας υπερβαίνει τις οικονομικές συγκυρίες

4
0

Την ευθύνη διοργάνωσης του forum έχει η TUV HELLAS (TUV NORD) και ανάμεσα στα θέματα τα οποία τίθενται είναι η συστηματοποίηση του θεσμικού πλαισίου, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία της αγοράς στα θέματα που σχετίζονται με την πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων, να ενισχυθεί ο προσανατολισμός με βάση τις καταναλωτικές ανάγκες και απαιτήσεις και να απεγκλωβισθεί ο τομέας της πιστοποίησης από την «στρεβλή» εικόνα που διαμορφώνουν στον συγκεκριμένο τομέα οι επιδοτήσεις.

Στο forum συμμετέχουν με ενδιαφέρον στελέχη πιστοποιητικών οργανισμών και συμβούλων πιστοποίησης ποιότητας απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ την εμπειρία τους καταθέτουν και εκπρόσωποι αντίστοιχων φορέων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως π.χ. η Ισπανία

Παρασκηνιακά αναμένεται να τεθεί και το θέμα του benchmarked schemes (συγκριτικά συστήματα), δηλαδή της συνεργασίας κατά κάποιο τρόπο των προτύπων πιστοποίησης της Global  G.A.P. με τα αντίστοιχα AGRO που «τρέχει» τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην Agrocert), με τα τελευταία να βρίσκονται εδώ και καιρό σε φθίνουσα πορεία.     


Ανάπτυξη 22% στην χώρα μας

Όπως ανέφερε ο Σάββας Πελτέκης, Διευθύνων Σύμβουλος της TÜV HELLAS: «Το 2000 καταλάβαμε ότι ο κλάδος των τροφίμων είχε ανάγκη επιβεβαίωσης και έτσι στραφήκαμε σε αυτόν. Ο τζίρος μας φτάνει αυτή τη στιγμή  τα 12,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,5 εκατ. προέρχονται από τον τομέα των τροφίμων. Και αυτό ενώ το ποσοστό της αγροτικής παραγωγής επί του ΑΕΠ βαίνει συνεχώς μειούμενο».

Προς επίρρωση των παραπάνω αναφερθέντων ο πρόεδρος του GLOBAL G.A.P. Guy Callebaut , που παρευρέθηκε ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση,  τόνισε ότι στη χώρα μας η ανάπτυξη την περασμένη χρονιά έφτασε το 22% κυρίως στα εξαγωγικά φρούτα όπως τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα ακτινίδια και τα σταφύλια αλλά και για την πιστοποίηση  GRASP. Σε αυτό ρόλο έπαιξε και η απαίτηση των σουπερ μάρκετ για πιστοποίηση των προϊόντων. Στην Ελλάδα  καταγράφονταν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017 14.565 πιστοποιημένοι φορείς. Όλοι αυτοί οι φορείς διαθέτουν ένα κωδικό 13 ψηφιών με τον οποίο κάθε πελάτης  μπορεί να βρει τα χαρακτηριστικά του προϊόντος στη διαδικτυακή βάση της TUV Hellas.  Στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο παραγωγός ο κ. Guy ανέφερε την καλύτερη πρόσβαση στην αγορά, την ασφάλεια του προϊόντος, την αποτελεσματική διαχείριση της επιχείρησης αλλά και τη συμβατότητα του συστήματος με άλλα συστήματα πιστοποίησης, ώστε να ελαχιστοποιείται ο αριθμός των ελέγχων στο χωράφι.

Μονόδρομος για την επιβεβαίωση ποιότητας 

Τις εργασίες του Φόρουμ  χαιρέτισε ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος ανέφερε ότι η πιστοποίηση ουσιαστικά επενδύει σε μία από τις βασικές επιδίωξης της οικολογίας, που είναι η ποιότητα. Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στα οποία μπορεί να συμβάλλει ο κλάδος της πιστοποίησης, καθώς σήμερα οι 30 εκατ. επισκέπτες της χώρας μας καταναλώνουν ελληνικά προϊόντα σε ποσοστό μόνο 17%, ενώ αντιθέτως σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία το ποσοστό αυτό είναι συντριπτικά πιο μεγάλο (70%). Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη διαβατήριο για τα ελληνικά προϊόντα στα ξενοδοχεία είναι η πιστοποίηση. Περαιτέρω η πιστοποίηση θα μπορέσει να στηρίξει ακόμη και την επιστροφή των νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή, καθώς θα εξασφαλίζει ότι τα προϊόντα που θα παράγουν θα έχουν μία προστιθέμενη αξία για να βρουν τον δρόμο τους στην αγορά.

Από την μεριά του ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρος Μάμαλης αναφέρθηκε στην σημασία της ανάπτυξης μίας κοινής γλώσσας μεταξύ όλων των κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και στον κρίσιμο ρόλο των μελών του ΓΕΩΤΕΕ στην υλοποίηση των ελέγχων αλλά και την ανάγκη να τεθούν ενιαία κριτήρια και να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των φορέων στο κομμάτι της συμβατότητας των συστημάτων ποιότητας.

Μονόδρομο στην πιστοποίηση αποτελεί το GLOBAL G.A.P, σύμφωνα με τον πρόεδρο της HELLA CERT, Ιωάννη Καραγιάννη. Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή το σύστημα Agro έχει ατονήσει και περιοριστεί στα προϊόντα όπου υπάρχουν επιδοτήσεις.


Όπως έγραφε η Agrenda στο φύλλο 624:
Αναθεωρούν οι αρνητές των benchmarked schemes για να μην μείνουν απ’ έξω
Σε τροχιά «χαµηλών πτήσεων» έχει ευθυγραµµιστεί τα τελευταία χρόνια ο τοµέας της πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα, εξέλιξη η οποία συνδέεται µε τις αδυναµίες των εθνικών προτύπων ποιότητας του ΕΛΓΟ (πρώην Agrocert), τις δυσκολίες που συνάντησε η διαδικασία του benchmarked schemes (συγκριτικά συστήµατα) µε τα αντίστοιχα πρότυπα του GLOBALG.A.P.  και την αυτόνοµη πολιτική την οποία επέλεξαν να υιοθετήσουν οι µεγάλες εγχώριες αλυσίδες σούπερ µάρκετ


Μια 20ετία περίπου µετά την πρώτη συστηµατική προσπάθεια αναδιοργάνωσης του τοµέα της πιστοποίησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (Καν. 1760 /17.07.2000), εξέλιξη η οποία συνοδεύτηκε, λίγο καιρό αργότερα, από τη δηµιουργία του Agrocert στην Ελλάδα και το πρώτο θεσµικό πλαίσιο για τις πιστοποιήσεις στην αγροτική παραγωγή, η εγχώρια αγορά δυσκολεύεται να βρει έναν σταθερό βηµατισµό σ’ αυτά τα θέµατα.

Η οικονοµική δυσπραγία των νοικοκυριών ελέω κρίσης και η µετατόπιση της καταναλωτικής ζήτησης σε φθηνότερα προϊόντα µη εγνωσµένης ταυτότητας δεν εξηγεί επαρκώς την «υστέρηση» που καταγράφεται στην ανάπτυξη του τοµέα. Αντίθετα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι αδυναµίες των εγχώριων προτύπων, οι ακριβές διαδικασίες πιστοποίησης και ο ελλιπής έλεγχος από την πλευρά των επίσηµων αρχών, ήταν οι κύριες αιτίες που κράτησαν την όλη διαδικασία σε υπολανθάνουσα µορφή. Επί της ουσίας, η πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων περιορίσθηκε κυρίως εκεί όπου υπήρχαν επιδοτήσεις (π.χ. βιολογικά, ΠΟΠ, Ολοκληρωµένη ∆ιαχείριση κ.α.), που σε αρκετές περιπτώσεις «έτρεξε» µόνο για να απορροφηθούν οι αντίστοιχες ενισχύσεις πιστοποίησης. Λίγοι δε, ήταν οι συντελεστές της αγοράς που πίστεψαν σ’ αυτή τη διαδικασία και την υποστήριξαν µε εξαγωγικό κυρίως προσανατολισµό και ενδιαφέρον για την κατάκτηση νέων δύσκολων διεθνών αγορών. Αντίθετα µε τα λεγόµενα εθνικά σήµατα ποιότητας (AGRO) στα χρόνια που µεσολάβησαν και κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία, το σύστηµα πιστοποίησης GLOBALG.A.P. διεύρυνε την παρουσία του διεθνώς και καθιερώθηκε ως ένα ασφαλές σήµα πιστοποίησης, το οποίο βασίζεται σε συστηµατικούς ελέγχους στα αντίστοιχα στάδια παραγωγής.
Μάλιστα, µε τον καιρό το GLOBALG.A.P.  εξελίχθηκε σε ένα δυναµικό πιστοποιητικό µε ειδικότερους βραχίονες για όλα τα στάδια της παραγωγής.




Business to Business πιστοποιητικό από το χωράφι μέχρι το ράφι


Παγκόσμια πρόκλησ
Επιχειρηματική απόδοση για τους παραγωγούς φέρνουν τα εξελιγμένα πρότυπα ποιότητας στα τρόφιμα
Οι τελευταίες καινοτοµίες των µελών και εταίρων που βρίσκονται στο άρµα του διεθνούς οργανισµού πιστοποίησης GLOBALG.A.P γύρω από την ασφάλεια των τροφίµων και τις ορθές γεωργικές πρακτικές, θα βρεθούν στο επίκεντρο του Φόρουµ που διοργανώνεται από κοινού µε τον Φορέα Επιθεώρησης, Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης TÜV HELLAS (TÜV NORD) στις 31 Οκτωβρίου στην Αθήνα
Η διοργάνωση της Αθήνας, αποτελεί µέρος του GLOBALG.A.P. TOUR 2017, που ξεκίνησε το ταξίδι του στις 24 Φεβρουαρίου µε πρώτο σταθµό την Ρουµανία και αναµένεται να ολοκληρωθεί στις 6 ∆εκεµβρίου στην Αίγυπτο.
Στο Food Safety Forum «Ασφαλείς και Βιώσιµες Γεωργικές Πρακτικές», θα παραβρεθεί ο Πρόεδρος του GLOBALG.A.P., Guy Callebaut, για να παρουσιάσει τις παγκόσµιες προκλήσεις, τις λύσεις αλλά και τη διεθνή εµπειρία στον τοµέα της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής. Ο Dr. Friedrich Luedeke, Senior Expert/Training, του GLOBALG.A.P θα αναπτύξει τα νέα πρότυπα (CFP, CoC & GRASP) και τις θέσεις του Οργανισµού για τη βιωσιµότητα και την αειφορία, σε συνδυασµό µε ένα αναλυτικό στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης. 

Ο Θωµάς Αραπογιάννης, ∆ιευθυντής του Αγρο-∆ιατροφικού Τοµέα Νοτίου Ελλάδας της TÜV HELLAS (TÜV NORD) θα µοιραστεί µε το ακροατήριο τα συµπεράσµατα για την Ελληνική πραγµατικότητα µέσα από τη σπουδαία και ευρεία εµπειρία του Φορέα στον τοµέα των πιστοποιήσεων κατά GLOBAG.A.P, ενώ ο Γιώργος Κράββας, Scheme Manager και Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της GlobalG.A.P. στην Ελλάδα & Agrisystems Manager της TÜV HELLAS (TÜV NORD), θα αναφερθεί στα πεπραγµένα της Επιτροπής και τους Ελληνικούς στόχους.
Εκπρόσωποι των µεγαλύτερων Ελληνικών επιχειρήσεων στον τοµέα των τροφίµων θα αναπτύξουν τα ελληνικά δεδοµένα, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για το µέλλον, ενώ εκπρόσωποι supermarket από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν τις απαιτήσεις της αγοράς για ασφαλή τρόφιµα

Το GLOBALG.A.P. αποτελεί κοινή προσπάθεια επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού λιανεµπορίου τροφίµων και αγροτικών προϊόντων Euro Retail Produce Working Group, µε στόχο τη θέσπιση κανόνων κοινής αποδοχής σε παγκόσµιο επίπεδο, την ανάπτυξη πλαισίου Ορθής Αγροτικής Πρακτικής (G.A.P.), τη συνεχή βελτίωση και κατανόηση της ορθής πρακτικής και την ανοιχτή επικοινωνία καταναλωτών και παραγωγικών κλάδων συµπεριλαµβανοµένων των παραγωγών και των εξαγωγέων - εισαγωγέων. Το Πλαίσιο Ορθής Γεωργικής Πρακτικής περιλαµβάνει την εφαρµογή ολοκληρωµένων συστηµάτων καταπολέµησης εχθρών (IPM) και ολοκληρωµένων συστηµάτων διαχείρισης καλλιεργειών (ICM) µε στόχο τη βραχυπρόθεσµη βελτίωση-αειφορία και τη χρήση των αρχών HACCP σε συνδυασµό µε την τήρηση Εθνικής και ∆ιεθνούς Νοµοθεσίας.
Αλυσίδα τροφίμω
Πάνω από 10.000 Συστήµατα Ποιότητας TÜV HELLAS

Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) είναι Οργανισµός Επιθεώρησης, Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης, µέλος του Γερµανικού Οργανισµού TÜV NORD GROUP. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 1987 παρέχοντας ανεξάρτητες υπηρεσίες Επιθεώρησης και Πιστοποίησης (Third Party Inspection-Certification), σε όλο το φάσµα των επιχειρήσεων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δηµόσιο τοµέα στους τοµείς της Τεχνολογίας, της Ποιότητας, της Ασφάλειας, της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος.

Μέχρι σήµερα έχει πιστοποιήσει περισσότερα από 10.000 Συστήµατα Ποιότητας παρέχοντας πιστοποιητικά µε διεθνή αναγνώριση που αποτελούν διαβατήριο εγκυρότητας στις διεθνείς αγορές. Στον τοµέα των Επιθεωρήσεων συµµετέχει και καθορίζει αποφασιστικά το παρόν και µέλλον της Ποιότητας των Τεχνικών Έργων έχοντας αναλάβει την επιθεώρηση και πιστοποίηση των µεγαλύτερων έργων υποδοµής της χώρας µας. Η ∆ιεύθυνση Εκπαίδευσης του Φορέα µε περισσότερα από 1.500 σεµινάρια και 20.000 συµµετέχοντες πρωτοπορεί στην ενδυνάµωση του σύγχρονου στελέχους µε εξειδικευµένη γνώση και ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα.

Τρία νέα «Πρότυπα» για πρόσθετη διαφάνεια στην αλυσίδα τροφίμων

Παρουσίαση στο Φόρουμ
Διαχωρισμός προϊόντων πιστοποιημένων και μη στις μονάδες επεξεργασία

Το διεθνές πρωτόκολλο για την πιστοποίηση προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής GLOBALG.A.P. ανακοίνωσε τρία νέα πρότυπα, το Πρότυπο Επεξεργασίας Καλλιεργειών (CfP), το Πρότυπο Chain of Custody και το GRASP, τα οποία θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο Φόρουµ της Αθήνας

Πρότυπο Επεξεργασίας Καλλιεργειών (CfP): Έίναι παρόµοιο µε το καθιερωµένο πρότυπο ολοκληρωµένης γεωργικής ασφάλειας (IFA) της GLOBALG.A.P., αλλά θα ισχύει για όλες τις καλλιέργειες που παράγουν προϊόντα για περαιτέρω επεξεργασία (µεταποίηση) αντί για καλλιέργειες που διακινούνται ως ολόκληρα και φρέσκα προϊόντα. Το CfP θα καλύπτει καλλιέργειες που πρόκειται να καταψυχθούν, να αποξηρανθούν, να χρησιµοποιηθούν για την παρασκευή προψηµένων γευµάτων και να χρησιµοποιηθούν για ζωοτροφές, µεταξύ άλλων τύπων επεξεργασίας. Οι καλλιέργειες αυτές θα διατηρηθούν στο ίδιο επίπεδο µε τις καλλιέργειες IFA, µε δύο διαφορές
  •   Πρώτον την προσέγγιση που βασίζεται στον κίνδυνο για την ασφάλεια των τροφίµων και
  •   ∆εύτερον τους κανόνες ελέγχου.
Η παραγωγή προϊόντων που προορίζονται για µεταποίηση συνεπάγεται διαφορετικούς κινδύνους σε επίπεδο αγροτικής εκµετάλλευσης και ως εκ τούτου το πρότυπο CfP προσεγγίζει την εκτίµηση κινδύνου για την ασφάλεια των τροφίµων σε επίπεδο εκµετάλλευσης διαφορετικά. Το CfP διαφέρει επίσης ως προς το ότι είναι µη διαπιστευµένο πρότυπο. Οι παραγωγοί πραγµατοποιούν είτε αυτοαξιολογήσεις είτε εσωτερικές επιθεωρήσεις ή δέχονται επιθεωρήσεις / ελέγχους από εγκεκριµένο φορέα πιστοποίησης

Πρότυπο Chain of Custody  GLOBALG.A.P (CoC): Αποτελεί µία βασική πιστοποίηση  για όλους τους παραγωγούς και τους λιανοπωλητές που χειρίζονται τα πιστοποιηµένα προϊόντα του GLOBALG.A.P. Η διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα εφοδιασµού εγγυάται την ακεραιότητα του προϊόντος των παραγωγών και καθησυχάζει τους καταναλωτές. Το νέο αυτό πρότυπο, λοιπόν, ήρθε για να εξασφαλίσει ότι οποιοδήποτε προϊόν φέρει ετικέτα του GLOBALG.A.P ή πωλείται ως GLOBALG.A.P. πιστοποιηµένο προϊόν προέρχεται από πιστοποιηµένες από το πρωτόκολλο γεωργικές εκµεταλλεύσεις. Το Πρότυπο CoC ταυτοποιεί την κατάσταση του γεωργικού προϊόντος σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, από το αγρόκτηµα στο λιανοπωλητή. Καθορίζει αυστηρές απαιτήσεις για τη διαχείριση των πιστοποιηµένων προϊόντων και τον κατάλληλο διαχωρισµό των πιστοποιηµένων και µη πιστοποιηµένων προϊόντων στις µονάδες επεξεργασίας

Πρότυπο GRASP: Αναπτύχθηκε από τα µέλη του GLOBALG.A.P ως πρόσθετο προϊόν για την Αξιολόγηση Κινδύνου Κοινωνικών Πρακτικών (Risk Assessment on Social Practice). Η ορθή γεωργική πρακτική δεν αφορά µόνο τα προϊόντα, αλλά και τους ανθρώπους οπότε το συγκεκριµένο Πρότυπο έρχεται ως εθελοντική ενότητα έτοιµη προς χρήση για την αξιολόγηση των κοινωνικών πρακτικών στο αγρόκτηµα, την αντιµετώπιση συγκεκριµένων πτυχών της υγείας, της ασφάλειας και της ευηµερίας των εργαζοµένων. Σχεδιάστηκε για να συµπληρώσει τον Οργανισµό Πιστοποίησης του GLOBALG.A.P για κοινωνικά ζητήµατα. Ο Οργανισµός Πιστοποίησης που έχει εγκριθεί για το GRASP διεξάγει την αξιολόγηση των παραγωγικών εγκαταστάσεων των παραγωγών. Στη συνέχεια, τα αποτελέσµατα της αξιολόγησης µεταφορτώνονται στη Βάση ∆εδοµένων του GLOBALG.A.P., που δείχνει το επίπεδο συµµόρφωσης και είναι ορατά στους εταίρους της αλυσίδας εφοδιασµού της βιοµηχανίας και στους αγοραστές στους οποίους έχει χορηγηθεί πρόσβαση. Οι αξιολογήσεις αυτές διεξάγονται ετησίως και ισχύουν για ένα χρόνο

Η πιστοποίηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων είναι στοιχείο πολιτισµού


H πιστοποίηση αποτελεί διαχρονικά ένα από τα σηµαντικότερα κεφάλαια στην παγκόσµια αγορά καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών. Ιδίως στον αγροδιατροφικό τοµέα συνιστά, αναγνωρισµένο διεθνή κώδικα για την αξιόπιστη µεταφορά σηµαντικών πληροφοριών από τον παραγωγό, προς τον επόµενο κρίκο της αλυσίδας, έως και τον καταναλωτή ολοένα και περισσότερο. Άλλωστε οι πληροφορίες που συνοδεύουν ένα προϊόν συνθέτουν την επίσηµη ταυτότητά του, στην οποία θεµελιώνεται και η εµπορική του επιτυχία στις αγορές που απευθύνεται
Παράλληλα, ο επιχειρηµατικός κόσµος, σε διεθνή κλίµακα, είναι ήδη ευαισθητοποιηµένος σχετικά µε τη διερεύνηση και την επιβεβαίωση της ποιότητας ενός αγροτικού προϊόντος (για παράδειγµα Βιολογική Γεωργία, Ολοκληρωµένη ∆ιασφάλιση Agro 2.1-2.2, GLOBALG.A.P., Μη Γενετικώς Τροποποιηµένο-VLOG). Έτσι εµβαθύνει διαρκώς σε θέµατα περιβαλλοντικής, κοινωνικής, αλλά και οικονοµικής αειφορίας σε όλα τα στάδια της αγροδιατροφικής αλυσίδας.  
Αυτοί ακριβώς οι άξονες αξιολογούνται και αναδεικνύονται  µέσα από τη διαδικασία της πιστοποίησης µε πιο εξειδικευµένα διεθνή πρότυπα (όπως τα GRASP, FSC, IFS, BRC, FSSC2200), αλλά και ιδιωτικές προδιαγραφές πιστοποίησης, οι οποίες συνειδητά υιοθετούνται από επιχειρηµατικά σχήµατα, µεγάλων µεγεθών, στον αγροδιατροφικό χώρο.

Στο πλαίσιο µάλιστα της διασφάλισης και ενίσχυσης ηθικών αξιών και κωδίκων δεοντολογίας στην αλυσίδα αγροδιατροφής, διεθνή συστήµατα πλήρως εξειδικευµένων ελέγχων, αξιοποιούν όλα τα κανάλια επικοινωνίας για τα αγροτικά προϊόντα, ενηµερώνοντας σχετικά ολοένα και περισσότερους. Η TÜV AUSTRIA HELLAS, µε στόχο να αναδείξει τα πιστοποιηµένα ελληνικά προϊόντα που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του σύγχρονου πολιτισµού της χώρας µας, επενδύει υπεύθυνα στο portfolio των υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες της και ανεβάζει τον πήχη στον ελληνικό αγροδιατροφικό τοµέα.

Κείμενο του Κωνσταντίνου Μαυρόπουλου, ∆ιευθυντή Ανάπτυξης της Δ/νσης Πιστοποίησης Συστημάτων Διαχείρισης & Προϊόντων TÜV AUSTRIA HELLAS
Συνέντευξη του Guy Callebaut στον Γιάννη Πανάγο
Ξεπερνά οικονομικές  συγκυρίες η ανάγκη για πιστοποίηση  
Ανοιχτός σε ένα νέο κύκλο συζητήσεων µε τις ελληνικές αρχές, ώστε να προχωρήσει η συγκριτική αξιολόγηση (benchmarked schemes) µε τα εγχώρια σήµατα Agro, δηλώνει ο πρόεδρος του διοικητικού συµβουλίου της GLOBALG.A.P,  Guy Callebaut. Παράλληλα προβλέπει ότι τα δεδοµένα που συλλέγονται από αισθητήρες, επεξεργασµένα µε τεχνητή νοηµοσύνη, θέτουν σε νέα βάση τις πιστοποιήσεις. Με συνέντευξή του στην Agrenda εν όψει του Food Safety Forum που διοργανώνει ο Φορέας Πιστοποίησης TÜV HELLAS (TÜV NORD) στις 31 Οκτωβρίου, στην Αθήνα, και στην οποία θα είναι βασικός οµιλητής, ο κ. Callebaut τονίζει το αυξανόµενο ενδιαφέρον από
εθνικούς λιανοπωλητές να υιοθετήσουν διεθνή επίπεδα διασφάλισης ποιότητας, µε τη χώρα µας να κατέχει την τρίτη θέση στην Ευρώπη σε σχέση µε τον αριθµό των παραγωγών πιστοποιηµένων µε GLOBALG.A.P σε φρούτα και λαχανικά.

Πόσο ευχαριστηµένος είσαστε από την πρόοδο του συστήµατος πιστοποίησης GLOBALG.A.P τα τελευταία χρόνια και τι καινούργιο κοµίζει στην πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων;
Είµαστε ικανοποιηµένοι. Η ανάπτυξη, διατήρηση και εξασφάλιση της ασφάλειας τροφίµων και τώρα η αειφορία συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα κύρια «κλειδιά» που οδηγούν το ευρωπαϊκό λιανεµπόριο, µε τα ζητήµατα της διαχείρισης υδάτων και της κοινωνικής συµµόρφωσης να άγουν τη λίστα των προτεραιοτήτων. Οι βελτιωµένες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων έχουν οδηγήσει σε µια πιο έντονη παρακολούθηση του τρόπου µε τον οποίο εφαρµόζονται οι πιστοποιήσεις
Εργαλεία ζωτικής σηµασίας για τη βιοµηχανία, όπως το «εργαλείο δηµιουργίας σελιδοδεικτών» της GLOBALG.A.P. το οποίο επιτρέπει στους προµηθευτές να µοιράζονται τους καταλόγους των πιστοποιηµένων παραγωγών µε τους πελάτες τους, επιτρέπει την ορθή και αξιόπιστη αναφορά σχετικά µε την υπεύθυνη διακίνηση προϊόντων. Μια αύξηση κατά 66% στον αριθµό των εταιρειών που είναι πιστοποιηµένες µε το GLOBALG.A.P. Chain of Custody Certification (CoC-Αλυσίδα Επιµέλειας) το 2016 αποτελεί σαφή ένδειξη της δέσµευσης της βιοµηχανίας για µεγαλύτερη διαφάνεια στις παγκόσµιες αλυσίδες εφοδιασµού
Στα χρόνια της οικονοµικής κρίσης θα µπορούσαµε να πούµε ότι υπήρξε γενικότερα µια καθυστέρηση στην ανάπτυξη των συστηµάτων ελέγχου της ποιότητας;

Όσο οι εταιρείες µπορούν να συνεχίσουν να παράγουν για µια αγορά στην ποσότητα και την ποιότητα που απαιτούνται, δεν έχουµε καθυστερήσεις. Όσον αφορά τις πληρωµές, προσφέραµε γενναιόδωρα χρονοδιαγράµµατα και µεθόδους που επιτρέπουν στους ελληνικούς φορείς ελέγχου να αντιµετωπίσουν το σφιχτότερο χρηµατοπιστωτικό πλαίσιο. ∆οκιµάσαµε ό,τι µπορούσαµε για να βοηθήσουµε την ελληνική αγορά να µη χάσει δυναµική σε αυτόν τον µεταβαλλόµενο κόσµο.

Πώς φαντάζεστε την υπόθεση της πιστοποίησης µετά από 10 χρόνια

Η πιστοποίηση είναι εδώ για να µείνει. Θα είναι το ίδιο σαν σήµερα, µε έναν ελεγκτή τον χρόνο σε κάθε αγρόκτηµα; ∆εν νοµίζω. Τα Big Data (ορισµός για τα δεδοµένα στο χωράφι) που συλλέγονται από αισθητήρες, επεξεργασµένα µε τεχνητή νοηµοσύνη, πιθανότατα θα διαδραµατίσουν σηµαντικό ρόλο και στον τοµέα της πιστοποίησης. Ωστόσο, η εταιρική σχέση και η συνεργασία συνεχίζουν να διαµορφώνουν τη βιοµηχανία, όπως αποδεικνύεται από τις πολυάριθµες εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και εργαστήρια που πραγµατοποιήσαµε σε συνεργασία µε τα µέλη µας κατά τη διάρκεια του 2016 και του 2017 στην Ευρώπη. Αυτό περιελάµβανε ένα εξαιρετικό και επιτυχηµένο συνέδριο το 2016 στο Άµστερνταµ, το οποίο συγκέντρωσε περισσότερους από 400 εµπειρογνώµονες της βιοµηχανίας από περισσότερες από 50 χώρες για να διερευνήσει και να συζητήσει το µέλλον της πιστοποίησης των αγροκτηµάτων. Αυτό και όλα τα στάδια του οδοιπορικού µας απέδειξαν για άλλη µια φορά την ισχυρή δέσµευση των Ευρωπαίων παραγωγών και εµπόρων λιανικής να συνεργαστούν για να προσφέρουν στους καταναλωτές ασφαλή και διατηρήσιµα τρόφιµα. Ένα µεγάλο µέρος αυτής της δέσµευσης προέρχεται από τις Εθνικές Τεχνικές Οµάδες Εργασίας, οι οποίες επικαιροποίησαν όλες τις Οδηγίες και τις µεταφράσεις τους για το νέο Πρότυπο Ολοκληρωµένης ∆ιασφάλισης Ποιότητας της Γεωργίας, Έκδοση Στάνταρ 5.1 (Integrated Farm Assurance Standard Version 5.1)
Τι ξέρετε για την πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά

Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στην Ευρώπη σε σχέση µε τον αριθµό των παραγωγών πιστοποιηµένων µε GLOBALG.A.P σε φρούτα και λαχανικά. Σήµερα υπολογίζουµε 12.617 παραγωγούς στη βάση δεδοµένων µας από τις 31 Ιουλίου 2017. Βλέπουµε επίσης κάποιες δυνατότητες για το πεδίο εφαρµογής στην υδατοκαλλιέργεια: από 5 παραγωγούς το 2016 φτάσαµε τους 8 παραγωγούς υπό πιστοποίηση το 2017
Σας ενδιαφέρει ακόµα το benchmarked schemes µε τα εγχώρια συστήµατα Agro ή µήπως αυτό είναι µια συζήτηση που ανήκει στο παρελθόν

Η συγκριτική αξιολόγηση συνεχίζει να αποτελεί µία από τις προτάσεις µας για να συνεργαστούµε µε εθνικά προγράµµατα. Ενδιαφερόµαστε πάντα για καινοτόµες προσεγγίσεις, και ανυποµονούµε να ξεκινήσουµε µια συζήτηση οποιαδήποτε στιγµή.
Βλέπουµε τις εξαγωγικές κυρίως επιχειρήσεις να επιλέγουν το GLOBALG.A.P ως σήµα στα προϊόντα που διακινούν. Ποια είναι τα οφέλη τους απ’ αυτό

Η πιστοποίηση GLOBALG.A.P. έχει χρησιµεύσει ως µια ισχυρή και αξιόπιστη υπηρεσία για τους αγοραστές ώστε αυτοί να εξασφαλίσουν τις αλυσίδες εφοδιασµού τους, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε οικονοµική αποδιοργάνωση. Ο έλεγχος του ιδιωτικού τοµέα χρησίµευσε ως ένα αξιόπιστο «καταφύγιο» σε περιόδους όπου ο έλεγχος του δηµόσιου τοµέα έπρεπε να περάσει µέσα από ανασχηµατισµό. Αυτό είναι ένα µάθηµα που πήραµε από πολλές χώρες

Αντίθετα, οι εγχώριες αλυσίδες λιανικής δεν δείχνουν ιδιαίτερη σπουδή επ’ αυτού, τι φταίει;

Τα εθνικά προγράµµατα έχουν συχνά στενότερες σχέσεις µε τους τοπικούς λιανοπωλητές και χτίζουν την εµπιστοσύνη τους µε αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, παρατηρούµε ένα αυξανόµενο ενδιαφέρον από εθνικούς λιανοπωλητές να υιοθετήσουν διεθνή επίπεδα διασφάλισης ποιότητας, ιδίως όταν αυξάνεται η διαθεσιµότητα και γίνονται πιο προσιτά οικονοµικά
Πόση σηµασία µπορεί να έχει για την GLOBALG.A.P µια µικρή σχετικά αγορά, όπως είναι η ελληνική

Η ποιότητα και η ποσότητα των φρέσκων φρούτων και λαχανικών ενδιαφέρει πολύ τους Eυρωπαίους εµπόρους λιανικής και θα κάνουµε ό, τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουµε τους προµηθευτές τους, κάτι που σηµαίνει ότι υποστηρίζουµε τους τοπικούς παραγωγούς στην Ελλάδα. Ο αριθµός των πιστοποιηµένων παραγωγών, είναι ένα σηµάδι για αυτό
Πόσο συµµερίζεστε την άποψη που λέει ότι το GLOBALG.A.P είναι ένα σύστηµα απαιτητικό, αποτελεσµατικό αλλά αρκετά ακριβό;
Το ίδιο το σύστηµα είναι απαιτητικό, αλλά και άκρως αποδοτικό σίγουρα ενώ παρέχει τεράστια οφέλη. Πολλοί παραγωγοί είναι αρκετά περήφανοι που έχουν καταφέρει να πιστοποιηθούν και πολύ συχνά αναφέρουν ότι η διαδικασία πιστοποίησης τους βοήθησε να αναθεωρήσουν και να βελτιώσουν τις εσωτερικές τους λειτουργίες. Όµως το κόστος ενσωµάτωσης των Προτύπων, διαφέρει αρκετά. Κάθε αγροτική εκµετάλλευση είναι µοναδική, οπότε εξαρτάται από την κάθε περίπτωση. Μερικές εκµεταλλεύσεις µπορεί να θέλουν να ακολουθήσουν νέες πολιτικές, διαδικασίες και να προσθέσουν νέο εξοπλισµό για να πληρούν τις προδιαγραφές.
Για παραγωγούς φυτικής, το τέλος εγγραφής παραγωγού στο GLOBALG.A.P. χρεώνεται ανά εκτάριο. Το GLOBALG.A.P. διακρίνει ανάµεσα σε καλλιέργειες υπό κάλυψη (θερµοκήπιο) και χωρίς κάλυψη. Έχουµε δηµοσιεύσει έναν πίνακα όπου ο κάθε παραγωγός µπορεί να υπολογίσει τα κόστη.
Για κτηνοτρόφους και υδατοκαλλιεργητές, το κόστος εξαρτάται από το µέγεθος της παραγωγής υπολογιζόµενο σε τόνους κρέατος/προϊόντος στο σηµείο της σφαγής.
Εκτός από το κόστος προστίθενται τα τέλη εξυπηρέτησης (Service Fees) στον οργανισµό πιστοποίησης. Αυτά τα κόστη χρεώνονται ανεξάρτητα από εµάς: Τα έξοδα για τους ελέγχους (χρόνος, έξοδα ταξιδίου) και οι υπηρεσίες που παρέχει ο ανεξάρτητος οργανισµός πιστοποίησης διαπραγµατεύονται απευθείας µεταξύ του παραγωγού και του οργανισµού και εξαρτώνται από τις ατοµικές πολιτικές τιµών, τη διάρκεια του ελέγχου, τα οδοιπορικά κόστη, το χρόνο που απαιτείται για την προετοιµασία και την παρακολούθηση

Τι περιµένετε από το µεγάλο event που έχει προγραµµατιστεί για τις 31 Οκτωβρίου στην Ελλάδα και τι σκοπεύετε να δώσετε ως στίγµα στους συνεργάτες σας εδώ

Οι εκδηλώσεις αυτές λειτουργούν εκπαιδευτικά για όσους θέλουν να µάθουν για µας και να εξετάσουν την πιστοποίηση, αλλά και να ενισχύσουν την εταιρική σχέση, να συζητήσουν την καινοτοµία και να χτίσουν νέες συνεργασίες. Βλέπουµε µια µεγάλη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της φήµης των ελληνικών προϊόντων
Η συζήτηση θα κινηθεί γύρω από την ενίσχυση της ακεραιότητας του προϊόντος µέσω της διαφάνειας στην οµαδική πιστοποίηση, την παρακολούθηση των MRL και την αλυσίδα επιτήρησης / ιχνηλασιµότητας ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασµού. Θέλουµε επίσης να συζητήσουµε τις ευκαιρίες που έχουν οι Έλληνες παραγωγοί να υιοθετήσουν το GRASP και το νέο µας πρόσθετο (add-on) βιωσιµότητας που αναπτύξαµε µε την Πλατφόρµα Πρωτοβουλίας Βιώσιµης Γεωργίας (SAI Platform)
Who is who
Γεννήθηκε στο Βέλγιο και είναι κάτοχος µεταπτυχιακού διπλώµατος στα Οικονοµικά από το Πανεπιστήµιο του Leuven. Η επαγγελµατική του σταδιοδροµία στο µάρκετινγκ µετρά περισσότερα από 30 χρόνια. Συµµετέχει ενεργά στον τοµέα των οπωροκηπευτικών - τόσο στην παραγωγή όσο και στην εµπορική εκµετάλλευση. Ο κ. Callebaut προσχώρησε στο διοικητικό συµβούλιο της GLOBALG.A.P. το 2012 και έγινε ο πρώτος εσωτερικά εκλεγµένος πρόεδρος του διοικητικού συµβουλίου της GLOBALG.A.P. το 2013





Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία