BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Τελευταία προσφορά των Θεσσαλών για κοινή λύση με δύο επιπλέον θέσεις στη Διεπαγγελματική Φέτας

Από λίγο - λίγο αρχίζουν να γίνονται βουνό τα προβλήµατα στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, γεγονός το οποίο καταγράφεται τον τελευταίο καιρό σε όλες τις τοποθετήσεις των συντελεστών του κλάδου. Με αφετηρία το ζήτηµα της φέτας και τη χαλάρωση της προστασίας που της παρείχαν µέχρι σήµερα οι ευρωπαϊκοί κανονισµοί, έχει αρχίσει µια πίεση στις τιµές παραλαβής του γάλακτος από τους παραγωγούς, η οποία φέρνει ήδη προ αδιεξόδου πολλές εκµεταλλεύσεις.

Τελευταία προσφορά των Θεσσαλών για κοινή λύση με δύο επιπλέον θέσεις στη Διεπαγγελματική Φέτας

1
0

Χωρίς να είναι βέβαιο ότι η ζήτηση για τη φέτα διεθνώς ή και στην εσωτερική αγορά έχει µειωθεί, αυτό που θεωρείται βέβαιο από πολλές πλευρές, είναι ότι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις προορίζεται και για φέτα (ΠΟΠ). Προφανώς κι αυτό κινείται εκτός των ορίων της νοµιµότητας, τουλάχιστον όταν οδουγούµαστε σε παραγωγή πιστοποιηµένου προϊόντος, είναι όµως κάτι που γίνεται και για το οποίο θα πρέπει να µεριµνήσουν µε κάθε τρόπο οι αρµόδιες υπηρεσίες (ΕΛΟΓΑΚ και ΕΦΕΤ).

Η χαλάρωση στα ισοζύγια γάλακτος που υποχρεούται να τηρεί ο ΕΛΟΓΑΚ σε συνδυασµό µε τις δυνατότητες εισαγωγής φθηνής πρώτης ύλης από τις γαλακτοβιοµηχανίες, µεταφέρουν για µια ακόµη φορά µεγάλο βάρος στους παραγωγούς. Την ίδια στιγµή οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σηµαντικά προβλήµατα, εξαιτίας όλων αυτών, αντιµετωπίζουν τον τελευταίο καιρό και τα µικρότερα τυροκοµοµεία, τα οποία λειτουργούν τοπικά, αδυνατούν να υποστηρίξουν τη διαδικασία των εισαγωγών και την ίδια στιγµή, είναι δύσκολο να πετύχουν παραγωγή σε τιµές ανταγωνιστικές.



Το τελευταίο διάστηµα οι παραγωγοί γίνονται αποδέκτες «γκρίνιας» και από τους τυροκόµους, αρχίζουν δε να ανησυχούν, ότι αν η πορεία αυτή συνεχισθεί, σύντοµα θα βρεθούν εκτός παραγωγικής διαδικασίας, όχι µόνο οι µικρές τυροκοµικές αλλά και οι περισσότερες κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις. Σηµειωτέον ότι από τα 80 ευρώ που πουλιόταν παλιότερα το δοχείο (16κιλο) φέτας, σήµερα η τιµή δείχνει να έχει κατρακυλίσει, όπως λένε, στα 60 ευρώ. Αυτή η τιµή για τη φέτα δεν µπορεί να δώσει µια βιώσιµη τιµή παραγωγού για το πρόβειο γάλα, πράγµα που σηµαίνει ότι οι µονάδες θα βρεθούν αντιµέτωπες µε το φάσµα της χρεοκοπίας. Όλα αυτά τέθηκαν µετ’ επιτάσεως σε συνέντευξη κτηνοτρόφων - µελών στο ∆.Σ. της ∆ιεπαγγελµατικής Φέτας στη Λάρισα και αναµένεται να ζυµωθούν τις επόµενες µέρες σε πολλά επίπεδα.

Οι πληροφορίες θέλουν τους Θεσσαλούς να κάνουν µια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης µε την άλλη πλευρά για συµµετοχή όλων στην κοινή προσπάθεια της ∆ιεπαγγελµατικής και σ’ αυτή την κατεύθυνση αναµένεται να αυξήσουν κατά δύο (από 7 σε 9) τις θέσεις στο ∆.Σ. της οργάνωσης, έτσι ώστε να χωρέσουν και κάποια από τα µέλη της «άλλης πλευράς», όπως π.χ. ο Παύλος Σατολιάς των Καλαβρύτων. Κάτι τέτοιο εκτιµάται ότι θα ικανοποιούσε και την πολιτική ηγεσία της πλατείας Βάθη, καθώς εδώ και καιρό ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου επιµένει σε κοινή πορεία, προκειµένου να βάλει την υπογραφή του (αναγνώριση) σε µια ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση για τη Φέτα. 

Η αλήθεια είναι ότι τα προβλήµατα του κλάδου υποχρεώνουν τους εκπροσώπους όλων των πλευρών να είναι πιο υπεύθυνοι, αφήνοντας για λίγο στην άκρη τις προσωπικές στρατηγικές και τα ιδιαίτερα συµφέροντα. Λέγεται µάλιστα ότι οι Θεσσαλοί πρόκειται να κατηφορίσουν το επόµενο διάστηµα µέχρι το Μαξίµου για συνάντηση µε τον Αλέκο Φλαµπουράρη.   


Έκκληση σε όλους τους κτηνοτρόφους για συμμετοχή

Τον κατήφορο των τιμών της φέτας και του γάλακτος προσπαθεί μεταξύ άλλων να σταματήσει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, αφυπνίζοντας όλους και τους μικρούς κτηνοτρόφους και τυροκόμους. Ζητά να την πλαισιώσουν και να την καταστήσουν ισχυρή, καθώς για να εγκριθεί από το ΥΠ.Α.Α.Τ.  πρέπει τα μέλη της να ξεπερνούν το 33% της παραγόμενης ποσότητας γάλακτος.

Λύση για την νοθεία στην φέτα αποτελεί μόνο η Διεπαγγελματική Φέτας, τόνισε στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Μαρτίου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, ο αντιπρόεδρος της Διεπαγγελματικής και κτηνοτρόφος Μιχάλης Τζιότζιος, υπογραμμίζοντας ότι:

«Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο για το καλό όλων μας, γι’ αυτό κάνουμε έκκληση σε όλους, μικρούς και μεγάλους κτηνοτρόφους και τυροκόμους να συμμετέχουν και να δυναμώσουν τη Διεπαγγελματική. Ήδη το 70% των μεταποιητών που παράγουν φέτα είναι μαζί μας και περιμένουμε αύξηση των μελών τις επόμενες μέρες, καθώς τα πράγματα μέρα την μέρα δυστυχώς χειροτερεύουν στον κλάδο μας, που απειλείται με αφανισμό».

Κατά 10% δηλαδή κάτω από 90 λεπτά του ευρώ έπεσε η τιμή του γάλακτος, ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Αν το υπουργείο δεν μπορεί να ελέγξει τις αθρόες εισαγωγές στο γάλα, ας το αφήσει σε μάς να το κάνουμε με την Διεπαγγελματική Φέτας».

Στα ίδια πλαίσια κυμάνθηκε η ομιλία του αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και μέλους του Δ.Σ. της Δ.Ο.Φ.  Γιάννη Γκρίνια, με τα παραπάνω να τα υποστηρίζει και το αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ο.Φ. και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Τόπας, ενώ ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λαδόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Διεπαγγελματική αποτελεί μοχλό ελέγχου και προτάσεων για την επίλυση του προβλήματος.

Τις προθέσεις των εκπροσώπων της Εθνικής  Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας να συναντήσουν μετά το Πάσχα τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργό Αλέκο Φλαμπουράρη,  για εύρεση λύσεων, ανακοίνωσε στο Agronews ο αντιπρόεδρός της Μιχάλης Τζιότζιος, ο οποίος με τον πρόεδρο του Δ.Σ. Ιωάννη Βιτάλη καλούν τα μέλη να προσέλθουν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσης τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 και ώρα 12:00 στο Δημαρχείο Αλμυρού Βόλου για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:

-Συμπλήρωση κατανομής αξιωμάτων του Δ.Σ. Και

-Προγραμματισμός δράσης του Δ.Σ και της Οργάνωσης.

Το κάθε Μέλος του Δ.Σ μπορεί να αναπληρωθεί όπως προβλέπεται στο καταστατικό της Οργάνωσης.

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες

Βασιλική Πασχάλη Τσαντοπούλου



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία