BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

«Ανοίγουμε την αγκαλιά μας να έρθουν κοντά μας», η θέση Κοντού στο ΣΑΣΟΕΕ

Με φειδωλή την ενημέρωση για τα θέματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και ζωηρό το πολιτικό παρασκήνιο που συνοδεύει την πρωτοβουλία για το πρώτο Συνέδριο του ΣΑΣΟΕΕ στην Αθήνα, ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα της Τρίτης 27 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Κάραβελ οι εργασίες της εκδήλωσης.

«Ανοίγουμε την αγκαλιά μας να έρθουν κοντά μας», η θέση Κοντού στο ΣΑΣΟΕΕ

6
0

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δεν κατάφερε να καθησυχάσει τις ανησυχίες για την πιθανολογούμενη μείωση πόρων και τις ανακατατάξεις που επιφέρει η νέα ΚΑΠ, ενώ ο πρώην υπουργός Δημήτρης Μελάς κατέστησε σαφές ότι όποια κι αν είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, ένα 20% μείον στους πόρους για τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής γεωργίας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Στο ότι δεν πέρασε η παράγραφος 19 για την πλήρη εξωτερική σύγκλιση των άμεσων – στρεμματικών ενισχύσεων, παρά τη διαφορετική γνώμη 5 κρατών-μελών της ΕΕ στάθηκε για πολύ ώρα ο υπουργός Αποστόλου, αρνούμενος να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις ελληνικές θέσεις και τη βούληση της κυβέρνησης να επανεξετάσει άμεσα τις «ουρές» των ιστορικών  δικαιωμάτων.

Σ’ αυτά που θα πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας ανεξάρτητα από το ποια θα είναι τελικά η νέα ΚΑΠ, αναφέρθηκε με παραδείγματα ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Μόσχος Κορασίδης, επιμένοντας στην ενδυνάμωση της συλλογικότητας, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Βόλου Νικήτας Πρίντζος μίλησε για τις λίγες συνεταιριστικές οργανώσεις που έχουν απομείνει και προσφέρουν έργο στον τόπο τους, αντίθετα με τις πολλές που έχουν χρεοκοπήσει.

Ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση του προέδρου του ΣΑΣΟΕΕ και πρώην υπουργού Αλέξανδρου Κοντού, ο οποίος αφού περιέγραψε το εγχείρημα που επιχειρεί να φέρει εις πέρας η οργάνωση, αναφερόμενος στους προέδρους των συνεταιρισμών που δεν συμμετέχουν στο δίκτυο του ΣΑΣΟΕΕ είπε χαρακτηριστικά «…ανοίγουμε την αγκαλιά μας για  να έρθουν κοντά μας».

Είναι σαφές ότι από την ημέρα που συντελέστηκε η διάσπαση του συνεταιριστικού κινήματος, το καλοκαίρι το 2016, έχει κυλίσει πολύ νερό στο μύλο των οργανώσεων του αγροτικού χώρο, ενώ ο χρόνος δείχνει να δρα ευεργετικά ακόμα και για τον τρόπο με τον οποίο πολλοί από τους πρωτεργάτες του εγχειρήματος αντιλαμβάνονταν τα πράγματα.

Παρ’ ότι όλοι μίλησαν για ανεξάρτητες οργανώσεις, μακριά από πολιτικές ταυτότητες, εμφανής ήταν η προσπάθεια, των μεν συνεταιριστών να αντλήσουν νομιμοποίηση από το υπάρχον πολιτικό φάσμα, των πολιτικών εκπροσώπων να διατηρήσουν γέφυρες με οργανώσεις που κινούνται στην κορυφή της συλλογικής πυραμίδας και ως εκ τούτου μπορούν, αν μπορούν, να επηρεάσουν την πολιτική έκφραση του αγροτικού κόσμου  στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Η αγωνία πάντως ήταν διάχυτη, όπως διάχυτη ήταν και προσπάθεια συγκερασμού απόψεων, έτσι ώστε, κανείς να μην περισσεύει στην προσπάθεια ανοικοδόμησης του αγροτικού χώρου στην μεταμνημονιακή εποχή.  

Κάλεσμα Αποστόλου για κοινή πορεία των συνεταιριστών

Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι συνεταιρισμοί δεν είναι η συμμόρφωση με το νόμο πλαίσιο. Είναι η πολύ μικρή συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του αγροτικού ΑΕΠ στη χώρα. Όταν στην ΕΕ είναι 40% στην Ελλάδα δεν ξεπερνάει το 10%. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στο πρώτο μέρος της ομιλίας κατά την έναρξη του 1Ου συνέδριο του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ).

Μάλιστα ο υπουργός απηύθυνε έκκληση για κοινή πορεία στις δύο οντότητες που έχουν διαμορφωθεί στο συνεταιριστικό χώρο λέγοντας χαρακτηριστικά «κάνω έκκληση σε σας αλλά και στην άλλη οντότητα του χώρου να κάτσουμε σε ένα τραπέζι να συνεννοηθούμε. Όχι γιατί το λέει ο νόμος αλλά γιατί το επιβάλει η αναγκαιότητα».

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας τους ο υπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις που αφορούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη ΚΑΠ μετά το 2020, αναφέροντας τα στοιχεία που παρουσίασε και στην χθεσινή Συνέντευξη Τύπου.


Επιπλέον ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα μετά από 22 μήνες - όπως ανέφερε - του νόμου για τους συνεταιρισμούς. Ειδικότερα, σημείωσε ότι συνολικά 1.100 οργανώσεις προσάρμοσαν τα καταστατικά τους στο νέο νόμο. Επίσης, 848 υπέβαλαν στο Μητρώο οικονομικές καταστάσεις. 429 είναι πλήρως ενήμεροι στο Μητρώο, αρκετοί με τα σημερινά δεδομένα. Το 2015 – σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Αποστόλου – υπήρχαν μόνο 159 συνεταιρισμοί χωρίς εκκρεμότητα στο Μητρώο. Όσον αφορά τις Ομάδες Παραγωγών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε πως υπάρχει  μια διαρκώς αυξανόμενη τάση δημιουργίας ομάδων μέσω των συνεταιρισμών. Συνολικά λειτουργούν πλέον 230 Ομάδες Παραγωγών.

Επιπλέον, ο υπουργός τόνισε ότι οι συνεταιρισμοί δημιουργούνται από μία ανάγκη. Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να κάτσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι με σκοπό την κοινή εκπροσώπηση του αγροτοσυνεταιριστικού. «Κάνω έκκληση σε σας αλλά και στην άλλη οντότητα του χώρου να κάτσουμε σε ένα τραπέζι να συνεννοηθούμε. Όχι γιατί το λέει ο νόμος αλλά γιατί το επιβάλει η αναγκαιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βρείτε εδώ ολόκληρη την Ομιλία Αποστόλου στο συνέδριο του ΣΑΣΟΕΕ.pdf

Διαβάστε εδώ το δελτίο τύπου σχεστικά με την Ομιλία υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου στο συνέδριο του ΣΑΣΟΕΕ.pdf


Αλέξανδρος Κοντός

Στους λόγους δημιουργίας του ΣΑΣΟΕΕ αλλά και στις προκλήσεις που διαμορφώνονται στα πλαίσια του συνεταιριστικού χώρου αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλέξανδρος Κοντός.  Ο πρώην υπουργός Γεωργίας τόνισε ότι σήμερα ο ΣΑΣΟΕΕ έχει μέλη πάνω από 100 οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη έως τον Έβρο. Ο τζίρος που πραγματοποιούν τα μέλη του αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που διακινούν έχουν σαν προορισμό τις αγορές του εξωτερικού.


«Ο ΣΑΣΟΕΕ γεννήθηκε σε συνθήκες  πίεσης για τον αγροτικό τομέα. Από τη μία οι δύσκολες γενικότερες οικονομικές συνθήκες και οι άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στους αγρότες και στις οργανώσεις τους και από την άλλη η απουσία κεντρικής εκπροσώπησής τους, είχαν ως αποτέλεσμα ο αγροτικός κόσμος της χώρας να μη μπορεί να διαμορφώσει και να διατυπώσει ενιαία θέση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντός.

Και πρόσθεσε: «o ΣΑΣΟEΕ αποτελεί μια  συμμαχία, μια «ομπρέλα» κάτω από την οποία να στρατευθούν οι συλλογικές δράσεις των αγροτών και οι οργανώσεις που τις εκπροσωπούν, να συντονίσουμε τον βηματισμό τους, να δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση στις δραστηριότητές τους. Φυσικά, έπρεπε πάση θυσία να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, αυτά που απαξίωσαν το παλιό σύστημα εκπροσώπησης του συνεταιριστικού χώρου και απομάκρυναν τους αγρότες από την σημαία του συνεργατισμού.

Η προσπάθεια ήταν επίπονη διότι έπρεπε να συγκεραστούν διαφορετικές ιδέες, νοοτροπίες, και συμπεριφορές και να μπουν όλα σε μία νέα ενιαία κατεύθυνση, σ’ ένα νέο στόχο».

Επιπλέον ο κ. Κοντός αναφέρθηκε και στα χαρακτηριστικά του συνδέσμου σημειώνοντας ότι:

- «Ο ΣΑΣΟΕΕ στηρίζεται καθαρά σε εισφορές των μελών του και δεν έχει καμία κρατική επιχορήγηση.

-Αποτελεί απαρέγκλιτη αρχή - και μάλιστα με ποινή αποβολής – ότι οι κομματικές ταυτότητες μένουν έξω από τον Σύνδεσμό μας.

-Προκειμένου να γίνει μέλος μία οργάνωση στο Σύνδεσμο πρέπει να έχει τζίρο που υπερβαίνει συγκεκριμένο πλαφόν.

-Με τον τρόπο αυτό αποκλείστηκαν οι συνεταιρισμοί που δεν έχουν δραστηριότητα, συνεταιρισμοί «μαϊμούδες».

- Θέσαμε όριο στη θητεία του Προέδρου τις δύο θητείες και ξεκαθαρίστηκε ότι ο Πρόεδρος δεν μπορεί να έχει παράλληλα το αξίωμα του Βουλευτή και του Ευρωβουλευτή.

Τα Διοικητικά μας Συμβούλια γίνονται στην Ελληνική Περιφέρεια, στην «άλλη» Ελλάδα έτσι ώστε να είμαστε δίπλα στα προβλήματα των συνεταιρισμένων αγροτών και των συλλογικών τους δράσεων και να παλεύουμε για την επίλυσή τους».

Θέσεις του ΣΑΣΟΕΕ

Αναφερόμενος στις θέσεις του συνδέσμου ο Κοντός ανέφερε ότι «η περιστολή της φοροδιαφυγής στη διακίνηση των προϊόντων μπορεί να δώσει σημαντικά ισοδύναμα για την μείωση της φορολογίας των αγροτών και επίσης η μη μείωση του συνολικού επίσημα καταγεγραμμένου ακαθάριστου εισοδήματος των αγροτών, μπορεί να αποτρέψει περιπέτειες κατά τις διαπραγματεύσεις των νέων κονδυλίων της ΚΑΠ.

Επίσης, οι ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων και κυρίως προϊόντων της κτηνοτροφίας πλήττουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα αλλά και τον Έλληνα καταναλωτή.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν οι έλεγχοι, να γίνουν ισοζύγια από τον ΕΛΟΓ – ΔΗΜΗΤΡΑ σε όλο το κύκλωμα διακίνησης προϊόντων κτηνοτροφίας, στο γάλα και στην φέτα προκειμένου να προστατευθούν τα ελληνικά προϊόντα και το εισόδημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων και των Ελλήνων αγροτών και να γίνει μία περαιτέρω προσπάθεια προώθησής τους στην αγορά.


Πέραν αυτών, η  επιτάχυνση στην προκήρυξη και στην υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης μπορούν να δώσουν ώθηση στην αγροτική ανάπτυξη και παράλληλα ουσιαστική ενίσχυση της προσπάθειας της χώρας για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων πόρων από το επόμενο πρόγραμμα.

Ο ΕΛΓΑ να τρέχει πιο γρήγορα την καταβολή των αποζημιώσεων και στο Διοικητικό του Συμβούλιο να συμπεριληφθούν εκπρόσωποι των αγροτών και να εφαρμοσθεί ο Νόμος, σύμφωνα με τον οποίο τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας του να καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και όχι από τις εισφορές των αγροτών».


Λεβέντης

Μετά τον κ. Αποστόλου τον λόγο στο βήμα πήρε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ο οποίος αν και  αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις αναφέρθηκε και στα αγροτικά. Ειδικότερα μίλησε για τα κακώς κείμενα του συνεταιριστικού κινήματος στο παρελθόν αλλά και την ανάγκη να ξαναστηθεί προς όφελος των παραγωγών. Πρόσθεσε πάντως ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί παρά τα όσα θετικά αναφέρει ο υπουργός. «Η άνοδος του συνεταιριστικού κινήματος εξαρτάται από εσάς. Υπάρχουν δυνάμεις που θα σας στηρίξουν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Β. Λεβέντης.


Επιπλέον ο ίδιος ανέφερε τα εξής: «Χαίρομαι που δια στόματος του κ. Υπουργού επιχειρήθηκε να φανεί μια στήριξη προς το Συνεταιριστικό Κίνημα και μια αλλαγή πλεύσης με προοπτική επιβίωσης, ανόδου και ενδυνάμωσης.

Αυτό όμως χρειάζεται τη στήριξη όλων. Το Συνεταιριστικό Κίνημα στο παρελθόν έχει δυσφημιστεί και πληγώθηκε από παράνομες χρηματοδοτήσεις, από κυβερνητικές μεσολαβήσεις, από ατασθαλίες μέχρι φτάσαμε σε ένα σημείο να εγκαταλειφθεί πλήρως και να νεκρώσει. Ο τρόπος λειτουργίας των αγροτών έφτασε στο σημείο να νεκρώσει επί μακρόν βαρυνόμενος με σκάνδαλα, στα οποία σκάνδαλα ήταν όλη η κοινωνία συμμέτοχη, όλοι γνώριζαν. Ψευδείς αναγραφές στρεμμάτων, παραβιάσεις των νόμων, καταδίκες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα σωρό ζητήματα τα οποία εξέθεσαν τη  χώρα μας.

Δεν ξέρω τώρα εάν μπορούμε εύκολα να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Εγώ το θεωρώ πολύ δύσκολο, ο κ. Υπουργός πρέπει να είναι αισιόδοξος, αφού ανέλαβε Υπουργός, εμείς όμως τα υπόλοιπα Κόμματα και ιδιαίτερα το Κόμμα που ηγούμαι η Ένωση Κεντρώων, είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί να πιστεύουμε αισιόδοξες κουβέντες».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την Ομιλία Βασίλη Λεβέντη στο συνέδριο του ΣΑΣΟΕΕ.pdf


Αραμπατζή

Στο πρώτο μέρος των ομιλιών τον λόγο πήραν επίσης η βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. Φωτεινή Αραμπατζή. Η κα. Αραμπατζή ζήτησε να παραμείνει ο προϋπολογισμός της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ως έχει και μετά το 2020,  και να μην υπάρξει επανεθνικοποίηση ή εξωτερική σύγκλιση. Η ίδια αναφέρθηκε στα διαρθρωτικά, διαχρονικά προβλήματα της Ελληνικής Γεωργίας (μικρός και πολυτεμαχισμένος κλήρος, υψηλό κόστος παραγωγής) αλλά και στις υφεσιακές πολιτικές (φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή, εκτίναξη του κόστους παραγωγής) που, όπως υποστήριξε, εφαρμόζονται δυστυχώς, τα τρία τελευταία χρόνια στη χώρα. 


Υποστήριξε πως η διατήρηση του Προϋπολογισμού για την Ευρωπαϊκή Γεωργία στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μόνο μια ισχυρή οικονομικά ΚΑΠ θα εξασφάλιζε βιώσιμες και ανταγωνιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, όπως τόνισε. Η κ. Αραμπατζή θέτοντας το πολιτικό πλαίσιο για τη ΝΔ, υποστήριξε ότι οι κυρίαρχοι άξονες  αυτής της μεταρρύθμισης αφορούν, αφενός τις πολιτικές φορολογικής ελάφρυνσης και μείωσης του κόστους παραγωγής αφετέρου  τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας, με ισχυρούς, ανταγωνιστικούς επαγγελματίες – αγρότες, ισχυρές Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών και Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, με ωφέλειες στις οικονομίες κλίμακας για προϊόντα, που έχουν μεγαλύτερη βιωσιμότητα, μεγαλύτερη κερδοφορία, λιγότερη εξάρτηση από το κράτος.


Τζελέπης

«Υποστηρίζουμε την οργάνωση των παραγωγών σε συλλογικότητες και τη συνέχιση της στήριξης τους μέσα από το Π.Α.Α. και όχι μόνο» ανέφερε ο υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Σερρών, Μιχάλης Τζελέπης.

«Το πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής, δίνει  προτεραιότητα στις συλλογικές προσπάθειες των αγροτών, που θα στηριχτούν με κάθε τρόπο μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων με στόχους, (α) την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οργάνωση των ελλήνων αγροτών και (β) την σταδιακή μεγέθυνση των συλλογικών οργανώσεων» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «Η τεχνολογική ανάπτυξη και η ψηφιοποίηση μπορούν να φέρουν μεγάλες βελτιώσεις στην αποτελεσματικότητα της ΚΑΠ, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον αντίκτυπο της γεωργίας σε σχέση με το περιβάλλον και το κλίμα και να μειώσουν το κόστος για τους γεωργούς. Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στη γεωργία εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής και άνισα διαδεδομένη σε ολόκληρη την ΕΕ και υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη να αντιμετωπιστεί η πρόσβαση των μικρών και μεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην τεχνολογία. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας η υποστήριξη της γνώσης, της καινοτομίας και της τεχνολογίας να διασφαλιστεί για όλους τους αγρότες της χώρας. Εμείς εργαζόμαστε για αυτό τον σκοπό και δεν αποδεχόμαστε κανένα αποκλεισμό».

Βρείτε εδώ ολόκληρη την Ομιλία Μιχάλη Τζελέπη στο συνέδριο του ΣΑΣΟΕΕ.doc
Διαβάστε αναλυτικά το (τελικό) δελτίο Τύπου το ΣΑΣΟΕΕ από συνέδριο:

Εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της χώρας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι των συνεταιριστικών φορέων από την Ελλάδα και την Copa-Cogeca, εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκοί και ανώτερα στελέχη οργανισμών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα συμμετείχαν στο 1ο Συνέδριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) στις 27 Μαρτίου 2018.

Το συνέδριο που είχε ως θέμα «Ο αγροτικός τομέας της Ελλάδας μετά το 2020 και η νέα κοινή αγροτική πολιτική της Ε.Ε» άνοιξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του στην προσπάθεια ενδυνάμωσης του συνεταιριστικού κινήματος με «οργανώσεις και ομάδες παραγωγών αποτελεσματικές, οργανώσεις που θα προσφέρουν υπηρεσίες στα μέλη τους και όχι χρέη και κακοδιαχείριση» υπογραμμίζοντας ότι ο αγροτικός χώρος «έχει γίνει πλέον αποδεκτό από όλους ότι είναι ο υπ’ αριθμόν ένα χώρος, το εργαλείο αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει».  Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις εξελίξεις που αφορούν στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ μετά το 2020.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα των ενισχύσεων ο κ. Αποστόλου υποστήριξε πως «αυτό που φαίνεται να υιοθετεί το Συμβούλιο Υπουργών είναι ότι συμφωνεί με την αναγκαιότητα, τουλάχιστον σταθερότητας της ΚΑΠ στα σημερινά επίπεδα», προσθέτοντας ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί στο Συμβούλιο Κορυφής στις 2 Μαϊου.

Ο πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. κ. Αλέξανδρος Κοντός αναφέρθηκε στους στόχους του ΣΑΣΟΕΕ, στην ανάγκη στήριξης και ενδυνάμωσης του συνεταιριστικού κινήματος και στα βασικά θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο και απαιτούν άμεσης αντιμετώπισης.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. συγκροτήθηκε για να καλύψει το κενό της κεντρικής εκπροσώπησης των αγροτών και των Οργανώσεών τους, για να υποστηρίξει τις συλλογικές δράσεις των παραγωγών και να διατυπώσει ενιαία θέση για τα μείζονα θέματα που αφορούν στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία και για τα οποία «λαμβάνονται αποφάσεις καθοριστικές για το μέλλον τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του Συνδέσμου υπογράμμισε πως «στηρίζεται καθαρά σε εισφορές των μελών του και  δεν έχει καμία μα καμία κρατική επιχορήγηση. Αποτελεί απαρέγκλιτη αρχή και μάλιστα με ποινή αποβολής, ότι οι κομματικές ταυτότητες που όλοι έχουμε και είναι φυσιολογικό όλοι να έχουμε, μένουν έξω από το Σύνδεσμό μας» καθώς επίσης και ότι «προκειμένου να γίνει μέλος μια οργάνωση στο Σύνδεσμο, πρέπει να έχει τζίρο, κύκλο εργασιών που να υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο πλαφόν. Με τον τρόπο αυτό αποκλείσαμε τους Συνεταιρισμούς που δεν έχουν δραστηριότητα, Συνεταιρισμούς όπως τους έλεγαν «μαϊμούδες» οι οποίες στο παρελθόν ήταν σε μεγάλο ποσοστό οι εκφραστές του συνεταιριστικού χώρου».

Επίσης, επισήμανε ότι μέλη του Συνδέσμου είναι περισσότερες από 100 υγιείς συνεταιριστικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη έως τον Έβρο, οι οποίες πραγματοποιούν τζίρο που υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ότι αφορά στα βασικότερα θέματα που απασχολούν στον αγροτικό τομέα, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών που πλήττουν τους αγρότες και έχουν ως αποτέλεσμα «σημαντικό μέρος της αγροτικής παραγωγής να διακινείται χωρίς παραστατικά, με άμεση συνέπεια στα δημόσια έσοδα, στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, στις εξαγωγές αλλά και μεγάλο αντίκτυπο στον κύκλο εργασιών των δικών μας επιχειρήσεων, των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και επιχειρήσεων οι οποίες ακόμα και το τελευταίο κιλό αγροτικού προϊόντος που διακινούν, το κάνουν με απόλυτα νόμιμο και ξεκάθαρο τρόπο».

Επίσης, αναφέρθηκε στις ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων τονίζοντας πως «είναι επιτακτική η ανάγκη να ενισχυθούν οι έλεγχοι, να γίνουν ισοζύγια από τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε όλο το κύκλωμα διακίνησης των προϊόντων της κτηνοτροφίας, στο γάλα και στη φέτα, προκειμένου να προστατευθούν τα ελληνικά προϊόντα και το εισόδημα των Ελλήνων  κτηνοτρόφων και των Ελλήνων αγροτών και να γίνει μια περαιτέρω, πιο δυναμική προσπάθεια προώθησής τους στην αγορά».

Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, πρέπει επίσης να επιταχυνθεί η προκήρυξη και η υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις «να αποτελέσουν έναν αποτελεσματικό πυρήνα Αγροτικής Ανάπτυξης».

Στο συνέδριο του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα. Φωτεινή Αραμπατζή, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Τζελέπης, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης και το στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς και πρόεδρος της GAIA Επιχειρείν κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης.

Στην πρώτη ενότητα η οποία είχε ως θέμα «Η νέα ΚΑΠ ως «εργαλείο» ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου και στήριξης του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών – Προκλήσεις και προοπτικές για την γεωργία και την κτηνοτροφία μετά το 2020» και συντονιστή τον εκδότη της Agrenda Γιάννη Πανάγο, ομιλητές ήταν ο Γεώργιος Μαθιουδάκης, συντονιστής Πολιτικής Αγροτικής Ανάπτυξης στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Δημήτρης Μελάς, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Μόσχος Κορασίδης, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Αικατερίνη Σαββαίδου, επίκουρη καθηγήτρια στη νομική σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρώην ΓΓ Δημοσίων Εσόδων και ο Βασίλης Παρόλας, γενικός διευθυντής του αγροτικού συνεταιρισμού Θεσπρωτίας-Πρέβεζας.

Στην δεύτερη ενότητα η οποία είχε ως θέμα «Η συμμετοχή των συλλογικών δράσεων των αγροτών στην ανάπτυξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας - Ισχυροί συνεταιρισμοί (οργανώσεις & επιχειρήσεις) στο έντονα ανταγωνιστικό ελληνικό και διεθνές περιβάλλον», και συντονιστή τον  υπεύθυνο επικοινωνίας του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. Μάκη Αποστόλου, ομιλητές ήταν ο Paulo Gouveia, chief policy advisor της Copa-Cogeca, ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της κοινοπραξίας συνεταιρισμών του νομού Ημαθίας, ο Λάζαρος Μάμαλης, διευθυντής επικοινωνίας του συνεταιριστικού ομίλου ΕΑΣ Τρικάλων, ο Γιάννης Μανδάλας, διευθύνων σύμβουλος της Mediterra Α.Ε και θυγατρική εταιρεία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ο Γεώργιος Κατσούλης, εκπρόσωπος της ΕΑΣ Μεσσηνίας στο Δ.Σ. του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και ο Ευθύμιος Φωτεινός, πρόεδρος του ΑΣ Αδένδρου και αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης.

Στην τρίτη ενότητα η οποία είχε ως θέμα «Φορολογία - ασφαλιστικές εισφορές - ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής. Νέα «εργαλεία» ανάπτυξης: χρηματοδότηση, συμβολαιακή γεωργία, ασφάλιση παραγωγής, ασφάλιση πιστώσεων στην υπηρεσία του σύγχρονου αγρότη – επιχειρηματία», με συντονιστή τον δημοσιογράφο της εφημερίδας “Η Καθημερινή” Τάσο Τέλλογλου, ομιλητές ήταν ο Δημήτριος Ζορμπάς, διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, ο Αλέξιος Πολυτάκης, επικεφαλής της ανάπτυξης εργασιών του αγροτικού τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, ο Νίκος Κουτλιάμπας, πρόεδρος του Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π. Βελβεντού, ο Ευθύμιος Σαίτης, γενικός διευθυντής φορολογικής διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ),  ο Παναγιώτης Πέτρου συντονιστής του Αγροδιατροφικού Φόρουμ εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, ο Κώστας Σκιαδάς, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Δημήτρης Χρήστου, director, market development της GSI Association Greece και ο Γρηγόρης Μουτάφης, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ).

Τέλος, στην τέταρτη ενότητα, η οποία είχε ως θέμα «Εισροές, αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας και καινοτομίας ως αποτελεσματικοί παράγοντες για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας» και συντονιστή τον δημοσιογράφο της “agrotypos.gr” Σταύρο Παϊσιάδη, ομιλητές ήταν ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο Παναγιώτης Ηλίας, μάνατζερ έρευνας-μηχανικός της Neuropublic, η Έλλη Τσιφόρου, υπεύθυνη γραφείου Βρυξελλών της GAIA Επιχειρείν, ο Ευθύμιος Ευθυμιάδης, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Redestos-Efthymiadis Agrotechnology Group, ο Μάρκος Λέγγας, πρόεδρος της Πήγασος Αγροδιατροφή (7Grapes) και ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ).

Η ΚΑΠ μετά το 2020 στο πρώτο αγροτικό συνέδριο του ΣΑΣΟΕΕ

Το πρώτο αγροτικό συνέδριο, με θέμα Ο Αγροτικός Τομέας της Ελλάδας μετά το 2020 και η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, διοργανώνει Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, την Τρίτη 27 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στην Αθήνα.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να αποτελέσει πλατφόρμα εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων μερών για τα θέματα που απασχολούν τον αγροκτηνοτροφικό τομέα της χώρας.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθούν ζητήματα που έχουν σχέση με τις συλλογικές δράσεις στη γεωργία και την κτηνοτροφία, την επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα στον αγροτικό τομέα, την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και τον καταλυτικό ρόλο της καινοτομίας και των σύγχρονων επιχειρηματικών «εργαλείων» στην προσπάθεια για ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου.

Παράλληλα, σκοπός του Συνεδρίου είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης πρότασης για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που θα εφαρμοστεί μετά το 2020.

Διαβάστε αναλυτικά το Πρόγραμμα συνεδρίου ΣΑΣΟΕΕ.pdf

Για να μάθετε περισσότερα κάντε κλικ εδώ.

Για να δείτε τους Ομιλητές του συνεδρίου κάντε κλικ εδώ.

Για να δηλώσετε συμμετοχή κάντε κλικ εδώ.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία