BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Η υπεραξία της ελληνικής αγροτικής παραγωγής στο 5ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων

Η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προϊόντων αγροδιατροφής βρέθηκαν στο επίκεντρο του 5ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων που πραγματοποιήθηκε στις 24-25 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων στη Λαμία.

Η υπεραξία της ελληνικής  αγροτικής παραγωγής στο 5ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων

1
2

Το Φόρουμ πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 40 ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, καθώς και αγροτικών συνεταιρισμών, και με B2B συναντήσεις με γερμανικές χονδρεμπορικές και λιανεμπορικές εταιρίες.

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και μέλος του Δ.Σ. Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, αφού ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές του Φόρουμ, BASF Ελλάς ΑΒΕΕ και Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, καθώς και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Δήμο Λαμιέων για την υποστήριξη της διοργάνωσης, υπογράμμισε ότι: «Ο στόχος του Φόρουμ είναι να ενισχύσουμε τις ελληνικές εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων και να βάλουμε όλοι εμείς ένα λιθαράκι για να βγει η χώρα από τη μεγάλη περιπέτεια των δέκα τελευταίων ετών». «Τι πρέπει  όμως να γίνει για να αυξήσουμε τις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων», έθεσε το ερώτημα ο κ. Κελέμης, για να δώσει ο ίδιος την απάντηση: «Έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε αυτή την χώρα που η γη της μας δίνει απλόχερα τους καρπούς της. Εδώ στη Στερεά Ελλάδα παράγονται σχεδόν όλα τα αγαθά. Μάλιστα πολλά από αυτά είναι εξαιρετικής ποιότητας, και πολλά από αυτά είναι Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Άρα έχουμε τα προϊόντα. Αν εκσυγχρονίσουμε την παραγωγή με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον και στο οικοσύστημα έχουμε κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα. Και σε αυτό το βήμα, αρωγός μεγάλος είναι η BASF με τη πολύχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία της. Το δεύτερο μεγάλο βήμα, είναι να γνωρίσουμε τα ελληνικά προϊόντα στη γερμανική αγορά και στις διεθνείς αγορές. Και εδώ έρχεται το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, με το Φόρουμ και τις άλλες πολύπλευρες δράσεις του».

Ο κ. Κελέμης σημείωσε ότι: «Γερμανοί επιχειρηματίες και εισαγωγείς  στον αγροδιατροφικό τομέα είναι εδώ μαζί μας για να γνωρίσουν από κοντά τα προϊόντα και τους παραγωγούς της Στερεάς Ελλάδας και να διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας σε στοχευμένες επιχειρηματικές  συναντήσεις. Και είμαι βέβαιος ότι οι μεν Έλληνες θα αναδείξουν με πειστικό τρόπο την υπεραξία των ελληνικών προϊόντων, ενώ οι Γερμανοί επιχειρηματίες δεν θα χάσουν την ευκαιρία να προωθήσουν στη Γερμανία αγαθά αυξημένης διατροφικής αξίας. Όπως αντιλαμβάνεστε στήνουμε γέφυρες επιχειρηματικής συνεργασίας, όχι επί χάρτου αλλά στην πράξη».

Κλείνοντας την εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Κελέμης εξέφρασε την πεποίθηση ότι: «ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ένα από τα μεγάλα ατού της ελληνικής οικονομίας. Όσο πιο δυναμικά βήματα κάνει στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να γυρίσουμε σελίδα. Να τονωθεί η οικονομία, να μειωθεί σημαντικά η ανεργία, να προσελκυστούν επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της μεταποίησης και της τυποποίησης».

Στον χαιρετισμό του ο Α’ Αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, Αθανάσιος Συριανός, υπογράμμισε ότι: «το Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων είναι πια ένας θεσμός που κάθε χρόνο μας δίνει την ικανοποίηση ότι τα αποτελέσματά του είναι απτά και καλύτερα από τον προηγούμενο. Πελοπόννησος (Costa Navarino), Λιτόχωρο Πιερίας, Ηράκλειο, Καβάλα ήταν οι 4 προηγούμενες διοργανώσεις, στις οποίες Έλληνες παραγωγοί, συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις γνωρίστηκαν στο πλαίσιο επιχειρηματικών συναντήσεων με γερμανικές εταιρίες που ενδιαφέρονται τόσο για εισαγωγές ελληνικών προϊόντων όσο και για επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα. Και είχαμε τη χαρά να δούμε πολλές από αυτές τις συναντήσεις να είναι η αρχή της σύναψης συμβολαίων. Δεν θα μπορούσε όμως να έχει την τεραστία επιτυχία χωρίς να έχει αγκαλιασθεί από τις τοπικές κοινωνίες, τους παραγωγούς και τις ελληνικές και γερμανικές επιχειρήσεις και φυσικά χωρίς την καθοριστική συμβολή των Περιφερειών και των Δήμων που φιλοξένησαν τις διοργανώσεις».

«Αλλά η δράση μας, συνέχισε ο κ. Συριανός, για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων δεν περιορίζεται μόνο στο Φόρουμ. Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο αντιπροσωπεύει εδώ και πάνω από 60 χρόνια στην Ελλάδα και την Κύπρο τους μεγαλύτερους Γερμανικούς Εκθεσιακούς Οργανισμούς με Διεθνείς Εκθέσεις στη Γερμανία και ανά τον κόσμο, μεταξύ αυτών και την Anuga, όπου τον περασμένο Οκτώβριο η ελληνική συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και ήταν η πέμπτη πολυπληθέστερη παρουσία σε προϊόντα και επιχειρήσεις. Παράλληλα, διοργανώνουμε επιχειρηματικές αποστολές στη Γερμανία, αλλά και σε όλες τις χώρες όπου τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να βρουν καταναλωτές».

«Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ως ένας one stop shop φορέας για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να προβάλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία. Για τον αγροδιατροφικό τομέα συγκεκριμένα, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο ανέλαβε την περασμένη χρονιά την πρωτοβουλία να διοργανώσει το Πρώτο Ελληνικό Ομαδικό Περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Φρούτων και Λαχανικών, ASIA FRUIT LOGISTICA, στο Χονγκ Κονγκ με τη συμμετοχή 8 δυναμικών ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου. Την πρωτοβουλία αυτή πρόκειται να επαναλάβουμε και για την επόμενη ASIA FRUIT LOGISTICA τον ερχόμενο Σεπτέμβριο».

«Στην ατζέντα των δράσεων μας είναι να προσκαλούμε και Γερμανούς επιχειρηματίες για να δουν από πρώτο χέρι τη δυνατότητα επενδύσεων και διμερών συνεργασιών. Όλες αυτές οι δράσεις ευνοούνται και από το γεγονός ότι η Γερμανία βρίσκεται στη 2η θέση των ελληνικών εξαγωγών και στην 1η θέση στις ελληνικές εισαγωγές, άρα η επιχειρηματική συνεργασία είναι ήδη στενή».

Καταλήγοντας, ο Αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου επισήμανε: «Τα ελληνικά προϊόντα έχουν καλή φήμη στη Γερμανία και η αξιοπιστία της ελληνικής επιχειρηματικότητας έχει ανέβει πολλά σκαλοπάτια σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Αυτά τα δύο στοιχεία καθιστούν το έδαφος των εξαγωγών και της συνεργασίας εξαιρετικά γόνιμο».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, Βασίλης Γούναρης, κατά την ομιλία του, τόνισε ότι: «η Ελλάδα έχει ανάγκη τον επαναπροσδιορισμό της γεωργίας σε κάθε περιοχή της χώρας. Η πρόταση μου είναι να γίνει ένα συνολικό σκανάρισμα της γεωργίας από αξιόπιστο φορέα, σε συνεργασία  με έγκριτο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να καταγραφεί και να αξιολογηθεί τι καλλιεργείται και τι πρέπει να βελτιωθεί ή να αλλαχθεί ώστε να αυξηθεί η μέση ακαθάριστη πρόσοδος, που σήμερα κυμαίνεται στα 150 ευρώ/στρέμμα».

O υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στο Φόρουμ, χαρακτήρισε τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας ως έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα μας μπορεί να προσφέρει «μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών και υγιεινών προϊόντων με οργανοληπτικές ιδιότητες, σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή για τον Γερμανό και γενικότερα τον διεθνή καταναλωτή» όπως η φέτα το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το κρασί, τα οπωροκηπευτικά, οι φυσικοί χυμοί και τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας, τα οποία αποτελούν τα βασικά ελληνικά εξαγωγικά προϊόντα.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός αναφέρθηκε στις στοχευμένες προωθητικές ενέργειες που υλοποιούνται στη Γερμανία και σε άλλες χώρες όπου έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με «τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών γεωργικών προϊόντων καθώς και για τις φιλικές προς το περιβάλλον, μεθόδους παραγωγή τους».

Ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Marc Bogdahn, επεσήμανε τη σημασία των εξαγωγών για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. «Μαζί με τον τουρισμό συνιστούν τους δυο πιο σημαντικούς πυλώνες που θα επιτρέψουν την έξοδο από την κρίση», τόνισε και πρόσθεσε ότι «η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος διάσωσης είναι βεβαίως η απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου Γερμανοί επενδυτές κι επιχειρηματίες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα, προχωρώντας σε νέες συνεργασίες». Ο κ. Βogdahn αναφέρθηκε στην εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών τροφίμων και ποτών και ευχήθηκε οι Γερμανοί επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να βρίσκουν όλο και περισσότερα ελληνικά προϊόντα στα ράφια των γερμανικών καταστημάτων.

Ο κ. Bogdahn τόνισε ακόμη ότι το Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για να προάγουμε τις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων στην Γερμανία. Επίσης, έκανε αναφορά στην προηγούμενη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Anuga που πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία, όπου η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα, γεγονός που έστρεψε την προσοχή των αγορών στα ελληνικά προϊόντα.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι ο αγροδιατροφικός τομέας έχει καταλυτική σημασία για την ελληνική οικονομία. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι μια αγροτική περιφέρεια που παράγει το 10% του αγροτικού ΑΕΠ. Αν και όλοι μιλάμε για τη σημασία του πρωτογενή τομέα, συνεχίζουμε να συντηρούμε ένα ξεπερασμένο και απαρχαιομένο σύστημα, σημείωσε και υπογράμμισε ότι: «η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κινείται ενάντια στο ρεύμα και επιχειρούμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα των  προϊόντων μας. Το 2018 η Περιφέρεια συμμετέχει σε 15 εκθέσεις με 250 επιχειρήσεις. Όπου και αν πηγαίνουμε συναντάμε ανταπόκριση και ενδιαφέρον για τα προϊόντα μας στις αγορές του εξωτερικού».

«Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, «αναλαμβάνει σημαντικές δράσεις στην προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων. Δημιουργήσαμε από το μηδέν εξειδικευμένες δομές. Είναι τα Κέντρα Υποστήριξης Επιχειρήσεων (ΚΥΕ) που προφέρουν έμπρακτη βοήθεια σε κάθε υφιστάμενο ή εν δυνάμει επιχειρηματία. ΚΥΕ λειτουργούν σε κάθε πρωτεύουσα της Περιφέρειας και είμαστε η μόνη Περιφέρεια όπου λειτουργούν. Επίσης τον ερχόμενο μήνα θα παρουσιάσουμε και τον Χάρτη Επενδύσεων της Περιφέρειας που θα είναι και ο πρώτος στην Ελλάδα».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι μακροπρόθεσμα στόχος θα πρέπει να είναι να «συνδυάσουμε την αγροδιατροφή με τον τουρισμό και τον πολιτισμό και πάνω σε αυτό να βασίσουμε την βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο Δήμαρχος Λαμιέων, Νικόλαος Σταυρογιάννης, κατά την ομιλία του τόνισε ότι: «το νέο παραγωγικό μοντέλο της μεταμνημονιακής ελληνικής οικονομίας πρέπει να εστιάζει πιο εντατικά στον πρωτογενή τομέα» και υπογράμμισε πως η αγροτική ανάπτυξη αποτελεί «το σημείο-κλειδί που μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά στην ενίσχυση των εξαγωγών».

Τέλος,  ευχαρίστησε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο τόσο «για τις ισχυρές πρωτοβουλίες» που όπως είπε «αναλαμβάνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό», που έχουν ως στόχο τη «σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της στην ανάπτυξη», που πρέπει να είναι «εξωστρεφής και να βασίζεται στην αύξηση των εξαγωγών με προοπτική να φτάσουν τα ποσοστά των άλλων μεσογειακών χωρών». Σημειώνεται ότι το Φόρουμ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Δήμου Λαμιέων.

Να σημειωθεί ότι  χορηγοί του 5ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων ήταν οι εταιρίες: Γ. Κ. ΡΙΖΑΚΟΣ και WIN Σύμβουλοι Ανάπτυξης, ενώ στους χορηγούνς επικοινωνίας και η Agrenda και το agronews.gr.

 

Στο δεύτερο μέρος

Στο δεύτερο μέρος του 5ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων συμμετείχαν εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, ειδικοί εμπειρογνώμονες και στελέχη επιχειρήσεων.

Η κα Ελένη Κολιοπούλου, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, μιλώντας για την υποστήριξη της ανάπτυξης των επιχειρήσεων και την προώθηση της εξωστρέφειας τους, ανέφερε ότι  ο Σύνδεσμος έχει αναπτύξει  εποικοδομητική συνεργασία με τις Περιφερειακές Αρχές, καθώς και σημαντικούς Φορείς της Επιχειρηματικότητας της χώρας.

Η κα Κολιοπούλου παρουσίασε, μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων, την Ελληνική Κοινοπραξία, Enterprise Europe Network-Hellas, μέλος του ομώνυμου παγκόσμιου Δικτύου, η οποία παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες επιχειρηματικής υποστήριξης σε επιχειρήσεις με εξωστρεφή και καινοτόμο προσανατολισμό, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. «Αποτελείται», είπε, «από 12 οργανισμούς, (ερευνητικούς και τεχνολογικούς οργανισμούς, συνδέσμους επιχειρήσεων, επιμελητήρια, κτλ.) κατανεμημένους σε όλη την χώρα. Οι οργανισμοί αυτοί συνεργαζόμαστε στενά, προκειμένου να επιτύχουν τους βασικούς στόχους του Δικτύου, μεταξύ των οποίων είναι και η διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε νέες αγορές».

Η κα Μιχαέλα Μπαλή, εκπρόσωπος του Germany Trade and Invest, υπεύθυνη για την Ελλάδα και την Κύπρο, στην ομιλία της τόνισε τη σημασία των ελληνογερμανικών εμπορικών σχέσεων για την Ελλάδα, για την οποία η Γερμανία είναι διαχρονικά ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος. Σχεδόν ένα τρίτο των ελληνικών εξαγωγών στη Γερμανία αφορά στον κλάδο των τροφίμων με ανοδική τάση. Πρόκειται για έναν ανερχόμενο κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας που συμβάλλει με 3,7% στο ελληνικό ΑΕΠ και με περίπου 25% στην μεταποίηση, ενώ απασχολεί το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της μεταποίησης, ανέφερε η κα Μπαλή. Οι δυνατότητες συνεργασίας που ανακύπτουν μεταξύ γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων εκτείνονται από τις εξαγωγές προϊόντων μέχρι τη δημιουργία joint ventures. Ωστόσο, όπως εξήγησε η κα Μπαλή, πρέπει και οι ελληνικές επιχειρήσεις να είναι έτοιμες να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις που προκύπτουν από διεθνείς συνεργασίες. Ανέλυσε διεξοδικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι Έλληνες παραγωγοί, προκειμένου να τοποθετήσουν επιτυχώς τα προϊόντα τους στις γερμανικές αγορές.

Η κα Ελίνα Ριζάκου, Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνη Marketing της εταιρίας Γ.Κ. ΡΙΖΑΚΟΣ, με έδρα την ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας παρουσίασε τα προϊόντα της εταιρίας της που δραστηριοποιείται στην παραγωγή EPS για χρήσεις συσκευασίας μόνωσης, δόμησης και διακόσμησης, καθώς επίσης και στην παραγωγή ισοθερμικών προϊόντων και ισοθερμικών και προστατευτικών προϊόντων για αγροτικά προϊόντα.

Ο κ. Αλέξανδρος Αραμπατζής, Γενικός Διευθυντής WIN Σύμβουλοι Ανάπτυξης, αναφέρθηκε στην προώθηση αγροτικών προϊόντων στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών και παρουσίασε μια σειρά από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία με γενικό στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα της Ε.Ε.

Ο κ. Νίκος Κατσαρός, τέως πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Επιστημονικός Συνεργάτης του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και Διευθυντής Τμήματος ∆ιατροφολογίας του New York College, στην ομιλία του ανέφερε ότι «η πρωτογενής αγροτική παραγωγή μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με προϊόντα προστιθέμενης αξίας που χαρακτηρίζονται ως καινοτόμα ή και υψηλής ποιότητας». Πρόσθεσε, ότι «στην τεχνολογική περίοδο επιβιώνουν προϊόντα που ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες και καινοτομία» φέρνοντας ως παράδειγμα την γεωργία της Ολλανδίας που καλλιεργεί μια έκταση 45 εκατ. στρέμματα με την προστιθέμενη αξία να ανέρχεται στα 74 δισ. ευρώ ή 1.700 ευρώ ανά στρέμμα, όταν η αξία παραγωγής των 37 εκατ. στρεμμάτων της Ελλάδας ανέρχεται στα 7 δισ. ευρώ ή 190 ευρώ ανά στρέμμα.

Ο Δρ. Αντώνης Περδικάρης, Project Manager, ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ, Συντονιστής Κλαδικής Ομάδας Εργασίας Μελών του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου με θέμα τα Τρόφιμα, αναφέρθηκε στις Κλαδικές Ομάδες Εργασίας Μελών του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. «Στόχος τους», όπως είπε, «είναι, μεταξύ άλλων η ανταλλαγή απόψεων με επαγγελματίες από τον εκάστοτε κλάδο, η μεταφορά τεχνογνωσίας και η δημιουργία νέων ευκαιριών για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, καθώς και η εκπροσώπηση των θέσεων των ελληνικών και γερμανικών εταιριών όπως και η προώθηση  προτάσεων με στόχο την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας του εκάστοτε κλάδου σε Ελλάδα και Γερμανία».

«Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτών των ομάδων» σημείωσε, «είναι η βελτίωση της πληροφόρησης για τις εταιρίες και τους θεσμούς του κλάδου, η δυνατότητα επικοινωνίας, ενώ το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στηρίζει θεσμικά τον σκοπό της συγκεκριμένης ομάδας εργασίας τόσο μέσω των μελών, εταίρων και επαφών του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όσο και προς τους κυβερνητικούς φορείς».

Ο κ. Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος, Διαχειριστής Εναλλακτικών Επενδύσεων, Attica Finance, παρουσίασε το Fund της Attica Bank. Το κεφάλαιο του Fund ανέρχεται στα 30 εκατ. Ευρώ, όπως σημείωσε, και «στρατηγική του είναι η επένδυση σε μικρές και μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων και ποτών, καθώς και η στόχευση σε εταιρίες με εξαγωγικό πρόσημο». Παράλληλα ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε μερικά από τα πλεονεκτήματα συμμετοχής στο Fund, όπως η αύξηση ρευστότητας και δυνατότητας υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων, η άμεση βελτίωση κεφαλαιακής διάρθρωσης, η πρόσβαση των εταιριών σε πρόσθετη χρηματοδότηση, καθώς και η υποβοήθηση συμμετοχής σε ΕΣΠΑ και άλλα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

O κ. Αριστοτέλης Καρβέλας, Πρόεδρος Συνδέσμου Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού (Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε.) τόνισε ότι ο Σύνδεσμος είναι ένα μεγάλο δίκτυο ελληνικών τροφίμων και ποτών με εμπειρία πλέον των 40 χρόνων. Προμηθεύει τη βαριά βιομηχανία της γαστρονομίας κατά 68% έχοντας πλέον των 5.500 εστιατορίων πελάτες. «Ο άμεσος στόχος», είπε, «είναι η κατάρτιση του μητρώου ελληνικής γαστρονομίας σε συνεργασία με τους εθνικούς φορείς και η δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας στην Ελλάδα με την Attica Finance, που θα λειτουργήσει ως χρηματοπιστωτικό εργαλείο στήριξης των Ελλήνων παραγωγών». 


Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

06-06-2018 17:02ZOI

τι σημαίνει 100% ελληνικές μπύρες; Αφού οι περισσότερες πρώτες ύλες είναι εισαγόμενες.

Απάντηση

29-05-2018 13:52ΑΝΕΣΤΗΣ

Δεν θα εμπαινα να σχολιασω ..αν δεν διαβαζα για τον ιδιοκτήτη της ΕΖΑ. Ο οποίος αλλα έλεγε πριν δυο χρονια, για την Ελλάδα ειδικα, θαυμαζοντας τον Σοιμπλε και υποστηριζοντας οτι η Ελληνική αγορα για την εταιρεια του δεν τον ενδιαφερει ..τι αλλαξε ομως και τα λεει τοσο αναποδα ; δειτε το βιντεο https://www.youtube.com/watch?v=ZnKN1EH78uI&app=desktop

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία