BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία, ανησυχία ότι η λάβα θα χυθεί στον Βόρειο Ατλαντικό

Καπνός και λάβα, σε έντονο πορτοκαλί χρώμα, εξακολουθούν να βγαίνουν από το ηφαίστειο που εξερράγη το Σάββατο στην Ισλανδία, για τέταρτη φορά από τον Δεκέμβριο, ωστόσο οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι οι υποδομές και ένα κοντινό ψαροχώρι είναι προς το παρόν ασφαλή.

iceland_volcano_xr

32
0

Η έκρηξη του ηφαιστείου που σημειώθηκε το Σάββατο χωρίς καμία προειδοποίηση, έχει φτάσει στο σημείο να αναγκάσει τις τοπικές αρχές να κηρύξουν όλη την βόρεια Ισλανδία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς απειλεί υποδομές. 

Αυτή τη στιγμή ανησυχία προκαλεί στις αρχές το γεγονός ότι σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε η Hjordis Gudmundsdottir, εκπρόσωπος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης, η λάβα μπορεί να απειλήσει δύο σωλήνες που μεταφέρουν ζεστό νερό σε σπίτια στην περιοχή. Οι σωλήνες ξεκινάνε από το γεωθερμικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Σβαρτσένγκι και πράγματι λίγο μετά τα μεσάνυχτα η λάβα κύλησε προς ένα σωλήνα διανομής νερού. Την πληροφορία μετέδωσε  Μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας. 

Ακόμη, υπάρχει και το ενδεχόμενο να φτάσει η λάβα στον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό. Στην περίπτωση επαφής της λάβας με το νερό υπάρχει περίπτωση δημιουργίας περιορισμένων εκρήξεων αλλά και απελευθέρωσης επικίνδυνων αερίων στην ατμόσφαιρα.

Από την άλλη πλευρά, η λάβα κινείται σταθερά αλλά αργά καθώς δεν έχει προχωρήσει πολύ από το πρωί της Κυριακής, όποτε είχε απόσταση 200 μέτρων από το σωλήνα.

Σημειώνεται ότι αυτή η έκρηξη είναι η έβδομη και ισχυρότερη που πραγματοποιείται από το 2021 στο ηφαίστειο της χερσονήσου του Ρέικιανες σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας. Πριν από το 2021 το ηφαίστειο ήταν ανενεργό για 800 χρόνια. 

Τα ποτάμια λάβας του ηφαιστείου που ξεχύνονται στη χερσόνησο Ρέικιανες.

Σημειώνεται ότι η πόλη λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας που σημειώνεται τον τελευταίο καιρό έχει εκκενωθεί, ενώ οι αρχές έχουν προχωρήσει σε οχυρωματικά έργα στα οποία είναι και που έχει φτάσει η λάβα μέσα από το ηφαιστειακό ρήγμα. 

Η ηφαιστειακή έκρηξη προκάλεσε ακόμα και την εκκένωση του Blue Lagoon της γεωθερμικής πηγής που είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα. Συναγερμός ήχησε και στον εν λόγω τουριστικό προορισμό στις 8 το πρωί με αποτέλεσμα να χρειαστεί να απομακρυνθούν περίπου 500 άνθρωποι. 

Όσον αφορά τον εναέριο χώρο της Ισλανδίας, αυτός παραμένει ανοιχτός με τα αεροδρόμια τόσο της πρωτεύουσας όσο και της περιφέρειας της νησιωτικής χώρας να λειτουργούν κανονικά αλλά με τις αρχές να παραμένουν σε επιφυλακή. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία