BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Νέα προκήρυξη από το Ανάκαμψης για αγρότες εντός της άνοιξης

Στα 126 εκατ. ευρώ ανέρχεται, μέχρι στιγμής, το συνολικό ποσό που έχει εκταμιευτεί, μέσω προκαταβολών και αιτημάτων πληρωμής, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 590 εκατ. ευρώ, που προορίζονται για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, στο πλαίσιο των 6 δράσεων αγροδιατροφής, που έχει σε εξέλιξη το ΥπΑΑΤ.

hmerida-giannitsa

Λεωνίδας Λιάμης

1090
1

Το πράσινο φως έχουν εξασφαλίσει, για την ώρα, 248 αιτήματα, με μια δημόσια δαπάνη που προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ κι οι αξιολογήσεις συνεχίζονται, ενώ συνολικά στις προσκλήσεις που «τρέχουν» μέσω των 6 δράσεων, έχουν υποβληθεί 851 αιτήματα που ζητούν 764 εκατ. ευρώ.

Από αυτά, τα 272 εκατ. ευρώ αφορούν σε αιτήματα που υποβλήθηκαν από δυνάμει δικαιούχους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (σ. σ. 8 από το νομό Πέλλας, ύψους επενδύσεων 83 εκατ. ευρώ και δημόσια δαπάνη 40 εκατ. ευρώ), η οποία διεκδικεί περίπου το 1/3 των πόρων κι ως εκ τούτου τη «μερίδα του Λέοντος».

Τα στοιχεία αυτά, για τη μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης των δράσεων αγροδιατροφής του του ΥπΑΑΤ, παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, απευθυνόμενους σε πλήθος παραγωγών από την περιοχή του νομού Πέλλας.

Μιλώντας σε ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα μέσω του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027», που πραγματοποιήθηκε στα Γιαννιτσά την περασμένη Παρασκευή 1η Μαρτίου 2024, ο κ. Μπαγινέτας υπογράμμισε πως γίνεται συντονισμένη προσπάθεια καθημερινά από την αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ, ώστε να προχωρούν τα αιτήματα και να υπάρχουν αποφάσεις έγκρισης, για να αξιοποιηθεί αυτό το πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο.

Εντός Μαρτίου «κλείνει» η αξιολόγηση των πρώτων προσκλήσεων

«Έχουν ξεκινήσει όλες οι αξιολογήσεις των προσκλήσεων του πρώτου κύκλου, καθώς και η πρώτη αξιολόγηση για τη δεύτερη πρόσκληση της μεταποίησης», επισήμανε και πρόσθεσε πως «στόχος είναι μέσα στο Μάρτιο, όλοι οι πρώτοι κύκλοι προσκλήσεων, γιατί είναι και η γενετική βελτίωση και η υδατοκαλλιέργεια, να ολοκληρωθούν και να ξεκινήσει η αξιολόγηση και των δεύτερων προσκλήσεων. Και καλώς εχόντων των πραγμάτων να βγούμε και σε μια 3η πρόσκληση, ανάλογα και με τη διαθεσιμότητα της χρηματοδότησης από το αρμόδιο υπουργείο».

Αναφερόμενος στις ιδιαιτερότητες των συγκεκριμένων δράσεων, που έχουν στοχεύσει ως προς τους δικαιούχους στα συλλογικά σχήματα και στις ιδιωτικές εταιρείες που κάνουν συμβολαιακή γεωργία, ο Γ.Γ. του ΥπΑΑΤ σημείωσε πως «είναι οι πρώτες προσκλήσεις όπου μπορείτε να πάρετε με ισόποση εγγυητική όλη τη δημόσια δαπάνη, είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν τόσο μεγάλα ύψη επενδύσεων, έως 12,5 εκατ. ευρώ δεν έχει ξανά υπάρξει κι επίσης είναι η πρώτη φορά, με εξαίρεση κάποια μέτρα του υπουργείου Περιβάλλοντος, που εφαρμόζεται άμεση αξιολόγηση, ήτοι αν έχεις ώριμο φάκελο, τον καταθέτεις αξιολογείσαι και προχωράς». Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και το πολύ στενό χρονικό περιθώριο υλοποίησης του Ταμείου ανάκαμψης, θυμίζοντας πως όλες αυτές οι δράσεις θα πρέπει -με τη μικρή εξάμηνη παράταση που προβλέπεται- να έχουν κλείσει έως τον Ιούνιο του 2026.

Προ των πυλών η χρηματοδότηση του φράγματος Αλμωπαίου

Νωρίτερα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης αφού αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες του ΥπΑΑΤ σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τη Νέα ΚΑΠ, γνωστοποίησε πως επίκειται έγκριση, εντός του Μαΐου, του έργου που αφορά στην κατασκευή του φράγματος του Αλμωπαίου.

«Είναι ένα έργο, το οποίο έχει ολοκληρωμένες περιβαλλοντικές και άλλες μελέτες και έφτασε η στιγμή να πάρει χρηματοδότηση και να γίνει η δημοπράτηση κατασκευής του», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «σε αυτό συμπληρώνεται και το αρδευτικό του Αλμωπαίου, που αφορά συνολικά 135.000 στρέμματα γης στο δήμο Σκύδρας και στο Δήμο Πέλλας, το οποίο θα προχωρήσει μέσω ΣΔΙΤ, στο το πρόγραμμα Ύδωρ 2.0. Ένα μέρος του θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και υπολογίζουμε τέλος Οκτωβρίου του 2024, να έχουμε υπογράψει σύμβαση με τον ανάδοχο για το έργο που θα έχει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της κατασκευής 18 μήνες, στις 30 Ιουνίου του 2026».

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ακόμη πως στο νομό Πέλλας εντάχθηκαν επιπλέον 77 νέοι αγρότες στο πρόγραμμα των νέων αγροτών, ενώ στις ήδη 134 εγκεκριμένες προτάσεις Σχεδίων Βελτίωσης σε λίγο θα ανακοινωθεί και η ένταξη ενός επιπλέον μεγάλου αριθμού.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Σταμενίτης αναφέρθηκε και στο εγχείρημα που αφορά στην αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, επαναλαμβάνοντας πως πρόθεση του ΥπΑΑΤ είναι να έχει υλοποιήσει αυτό το έργο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία