BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Ντίνος Μπλιάτσιος: Ο πατέρας των Ομάδων

Αν θέλαμε να πούμε κάτι για έναν γεωπόνο, σύμβουλο των αγροτών, σαν τον Ντίνο Μπλιάτσιο είναι ότι από το χέρι του πέρασαν 84 Οργανώσεις Παραγωγών. Κάποιες τις ξεκίνησε μόνος του, κάποιοι ζήτησαν τη βοήθειά του, αλλά όλες σήμερα στηρίζουν την υγιή και εύρωστη λειτουργία τους σε αυτόν. Δέκα χρόνια γράφει η συμμετοχή του στο αγροτικό κίνημα και την αγροτική οικονομία, με την πορεία του να ξεκινά από την ΚΥΔΕΠ. Δεν πέρασε αδιάφορη και η συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΒΖ, ιδιαίτερα τις χρονιές με τις μεγάλες ανακατατάξεις στη Βιομηχανία. Ωστόσο όπως φάνηκε περισσότερο τον τράβηξε ο χώρος της παροχής σύγχρονων ολοκληρωμένων υπηρεσιών στον αγρότη. Προερχόμενος από τον θεσσαλικό κάμπο, όπου χτυπάει η καρδιά της αγροτικής παραγωγής, οι προσλαμβάνουσες ήταν έντονες και οι ανάγκες των Ελλήνων παραγωγών έγιναν προτεραιότητά του.

Ντίνος Μπλιάτσιος: Ο πατέρας των Ομάδων

3
0
Έτσι με μια ομάδα συνεργατών δημιούργησαν τη «ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε.», μία επιχείρηση αμιγώς παροχής υπηρεσιών στον αγρότη και τους φορείς του, με κυρίαρχο στόχο την ολοκληρωμένη κάλυψη των αγροτών από πλευράς υπηρεσιών. Οι δραστηριότητές του αφορούν την ίδρυση 77 Ομάδων Παραγωγών, εκ των οποίων οι 58 είναι συνεργαζόμενες με τις τοπικές Ενώσεις και οι 19 είναι προαναγνωρισμένες Ομάδες Παραγωγών.

Στον Ντίνο Μπλιάτσιο «χρεώνεται» και η ίδρυση 7 νέων συνεταιρισμών κτηνοτρόφων, του ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς στη Θεσσαλία, το Ρουμελιώτικο Γάλα στη Φθιώτιδα, τα Κρητικά Μιτάτα στην Κρήτη, ο Αμνός Θρακών στον βόρειο Έβρο, ο συνεταιρισμός αιγοπροβατοτρόφων στην Ελασσόνα, ο Ρήγας Φεραίος σε Λάρισα και Μαγνησία και ο Κίσσαβος στην Αγιά.

Το καταστατικό των συνεταιρισμών αυτών είναι προσαρμοσμένο στις επιταγές του νόμου 4015/2011 για τους συνεταιρισμούς, του οποίου ο Ντίνος Μπλιάτσιος είναι υπέρμαχος, ενώ βασικοί τομείς τους που και ο ίδιος προσπαθεί να προωθήσει μέσω αυτών είναι η κοινή πώληση του γάλακτος με στόχο υψηλότερες τιμές και η κοινή προμήθεια ζωοτροφών και κτηνιατρικών φαρμάκων σε χαμηλότερες τιμές

Στις δραστηριότητές του συγκαταλέγεται και η συνεργασία με τις ΕΑΣ Πατρών, Καλαμπάκας, Γρεβενών, Καστοριάς, Αλμωπίας και με 50 πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς για την προσαρμογή στο νόμο 4015/2011. Και παρά τις προφανείς αντιθέσεις που θα έχει επ’ αυτού με την τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση, απορίες εγείρει η πρόσφατη προσκόλλησή του στον κ. Καραμίχα, με τον οποίο γυρίζει την Ελλάδα, στα πλαίσια ενημέρωσης αγροτών και συνεταιριστών σχετικά με τη νέα ΚΑΠ. Ελπίζουμε η σταδιοδρομία του στο αγροτικό και συνεταιριστικό κίνημα και η προσφορά του μέσα από τις Ομάδες που δημιούργησε να μην ήταν απλά το εισιτήριο για μια «καλή θέση» στα ανώτατα κλιμάκια του συνδικαλιστικού χώρου.

ΒιογραφικόΟ Ντίνος Μπλιάτσιος γεννήθηκε στη Νίκαια Λάρισας και είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. του 1980. Διετέλεσε στέλεχος της ΚΥΔΕΠ και από το 1993 είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας «Γεωργική Ανάπτυξη Α.Ε.». Είναι Σύμβουλος στις περισσότερες Ομάδες Παραγωγών της χώρας, ιδρυτής πολλών νέων συλλογικών οργανώσεων, Τεχνικός σύμβουλος συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης Καλλιεργειών, επιβλέπων γεωπόνος Συστημάτων Ποιότητας. Από το 1995 είναι Πρόεδρος και Διευθυντής του «Κ.Ε.Κ. Γεωργικής Ανάπτυξης», ενώ το 2009 – 2010 ήταν στο ΔΣ της ΕΒΖ.

Eπιμέλεια: Δούσκα Ελένη
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία