BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Τα ισχυρά λόμπι επωφελούνται από τη νέα ΚΑΠ

Για τη σηµασία των συνεταιρισµών στην οικονοµική ανάπτυξη της Ευρώπης, τα αδιέξοδα της νέας ΚΑΠ και τη σχεδιαζόµενη εµπορική συµφωνία ελευθέρων συναλλαγών µεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωµένων Πολιτειών µίλησε στην Agrenda ο γνωστός για τους αγώνες του για τα δικαιώµατα των µικροµεσαίων αγροτών και για την απαγόρευση των γενετικά τροποποιηµένων προϊόντων, Ζοζέ Μποβέ.

Τα ισχυρά λόμπι επωφελούνται από τη νέα ΚΑΠ

1
0
Ο πρώην Γάλλος αγροτοσυνδικαλιστής και νυν ευρωβουλευτής βρέθηκε στην Αθήνα στα πλαίσια του τριηµέρου κοινωνικής οικονοµίας που συνδιοργάνωσαν ο Έλληνας Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, το ελληνικό Πράσινο Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Χάινριχ Μπελ και κοινωνικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις

Κύριε Μποβέ, µπορείτε να µας πείτε λίγα λόγια για το λόγο της επίσκεψής σας στην Αθήνα;Ήρθα στην Αθήνα για να συµµετάσχω σε αυτό το φόρουµ για τους συνεταιρισµούς και για το πως οι άνθρωποι µπορούν να έχουν τη δική τους οικονοµία και να ξαναχτίσουν µια νέα οικονοµία, βασισµένη στο συνεταιριστικό κίνηµα.
Όχι µια οικονοµία που στρέφει τον ένα εναντίον του άλλου αλλά (µια οικονοµία) µε αλληλεγγύη. Πιστεύω, ότι το συνεταιριστικό κίνηµα στη βιοµηχανία, τη γεωργία και τις υπηρεσίες είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναδιοργανώσουµε την οικονοµία της Ευρώπης
Πώς βλέπετε τη µεταρρύθµιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, σαν αγρότης και σαν οικολόγος;Για µένα είναι µια κακή µεταρρύθµιση. Πάλευα για τέσσερα χρόνια ενάντια στα µεγάλα λόµπι που ήθελαν να κρατήσουν τα λεφτά δικά τους. Τα περισσότερα χρήµατα (της ΚΑΠ) θα πάνε στους µεγάλους αγρότες.
Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι σχεδιασµένη, έτσι ώστε να στηρίζει την ανταγωνιστικότητα των µεγάλων αγροτικών βιοµηχανιών στις παγκόσµιες αγορές και όχι τις οικογενειακές µικρές αγροτικές επιχειρήσεις. Επίσης, δεν θα υπάρξει στην πραγµατικότητα «πρασίνισµα» στη γεωργία.
Κατά τη γνώµη µου, οι µεγάλες βιοµηχανίες των γενετικών τροποποιηµένων οργανισµών (ΓΤΟ) και των φυτοπροστατευτικών θα συνεχίσουν να πιέζουν για µια γεωργία που δεν θα είναι προς όφελος των αγροτών και θα είναι ενάντια και στο συµφέρον των καταναλωτών. Επίσης, θα καταστρέφει το έδαφος και το νερό
Οι Ηνωµένες Πολιτείες καταργούν τα τρανς λιπαρά.

Το γνωρίζετε; Η Ευρώπη τι σκέφτεται να κάνει γι’ αυτό;Στην Ευρώπη, όπως γνωρίζετε, έχουµε καλύτερα διατροφικά πρότυπα απ’ ό,τι στις ΗΠΑ. Για παράδειγµα απαγορεύουµε τις ορµόνες στο βόειο κρέας.
Οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη απαγορεύουν τα Γενετικά Τροποποηµένα Τρόφιµα. Άρα, η Ευρώπη έχει καλύτερα πρότυπα σε σχέση µε τις ΗΠΑ.
Το πρόβληµα, αυτή τη στιγµή, φοβάµαι ότι είναι η σχεδιαζόµενη εµπορική συµφωνία ελευθέρων συναλλαγών ΕΕ και ΗΠΑ, καθώς µπορεί να καταλύσει ολοκληρωτικά τα υψηλά ευρωπαϊκά διατροφικά πρότυπα. Άρα, ξεκάθαρα πρέπει να εναντιωθούµε κατά της εµπορικής συµφωνίας ΕΕ και ΗΠΑ και οι πολίτες πρέπει να κινητοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.  
Είµαι έτοιµος να ξαναβγώ στους δρόµους και να παλέψω κατά των γενετικά τροποποιηµένων προϊόντων σε περίπτωση που µέσω της Συµφωνίας Ελεύθερου Εµπορίου µεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ γίνει εισαγωγή σε ευρωπαϊκό έδαφος τέτοιων προϊόντων.

Τι γνωρίζετε για την οικονοµική κατάσταση των Ευρωπαίων αγροτών σήµερα; Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τι είναι διατεθειµένο να κάνει για να τους στηρίξει;Ξέρουµε ότι στην Ευρώπη αυτή τη στιγµή πάνω από το 40% των αγροτών έχουν ένα εισόδηµα πολύ χαµηλότερο από τον µέσο όρο των υπόλοιπων Ευρωπαίων πολιτών.
Οι αγρότες είναι σε πολύ άσχηµη θέση, πιέζονται οικονοµικά. ∆υστυχώς η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν θα τους βοηθήσει πάρα πολύ. Αλλά κάθε κράτος µέλος της ΕΕ θα µπορεί να εφαρµόσει συγκεκριµένους κανόνες για να αλλάξει κάποια πράγµατα.
Εξαρτάται από την κάθε χώρα. Άρα, η ευθύνη είναι κυρίως στις χώρες τώρα. Σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και φυσικά το ίδιο ισχύει και για την ελληνική κυβέρνηση

Χιλιάδες Γάλλοι αγρότες απέκλεισαν το Παρίσι στις 21 Νοεµβρίου. Πώς κρίνετε αυτή την κινητοποίηση; Ήταν δικαιολογηµένη;  Ήταν µια κακή διαµαρτυρία. Μια βλακώδης κίνηση. ∆εν ήταν δικαιολογηµένη. Αυτοί που διαδήλωναν ήταν µόνο οι πιο µεγάλοι αγρότες της Γαλλίας και αυτοί οι άνθρωποι θέλουν µόνο να κρατήσουν τα λεφτά τους.
∆εν θέλουν να µοιραστούν τα λεφτά της ΚΑΠ µε τους µικρούς αγρότες. Ήταν µια κακή κινητοποίηση και οι άνθρωποι στο Παρίσι ήταν ενάντια σ’ αυτή την κινητοποίηση που συνολικά δίνει προς τα έξω µια πολύ κακή εικόνα των αγροτών

BIOΓΡΑΦΙΚΟΟ Ζοζέ Μποβέ γεννήθηκε στην κωµόπολη Ταλάνς κοντά στο Μπορντό στις 11 Ιουνίου 1953.  Είναι αγρότης και συνδικαλιστής. Ως αγρότης το διάστηµα 1971-1981 αντιτίθεται στην επέκταση του στρατοπέδου στο Larzac που θα οδηγούσε στον εκτοπισµό των προβατοτρόφων της περιοχής. Το 2007 ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Το 1987 ίδρυσε το συνδικάτο Confederation Paysanne. Το 2009 εκλέγεται µέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου µε την οµάδα των «Πράσινων», Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης και αναπληρωµατικό µέλος της Επιτροπής ∆ιεθνούς Εµπορίου

Από το 420ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda
Παρακολουθήστε το βίντεο εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία