BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Η μελισσοκομία είναι έρωτας για κάθε εποχή, λέει ο Δημήτρης Ασημακόπουλος

Στο 4ο Φεστιβάλ μελιού συναντήσαμε ένα νέο μελισσοκόμο που εγκατέλειψε την πρωτεύουσα και δεν ασχολήθηκε με το επάγγελμα του χημικού που είχε σπουδάσει αλλά έκανε δουλειά του αυτό που είχε μάθει και αγαπούσε από μικρός τη μελισσοκομία.

Η μελισσοκομία είναι έρωτας για κάθε εποχή, λέει ο Δημήτρης Ασημακόπουλος

2
2

Ο Δημήτρης Ασημακόπουλος μιλάει στην Agrenda για το πώς εξελίχθηκε η φετινή χρόνια για το μέλι, τις περιοχές όπου μετακινεί τα μελίσσια του για να έχει παραγωγή τους περισσότερους μήνες του χρόνου και τις προοπτικές του επαγγέλματος στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η Ελλάδα. Η μεγάλη του αγάπη για τη φύση και τη μέλισσα τον οδήγησαν στο να θέλει να προσφέρει ένα άριστο προϊόν στον καταναλωτή και η επιβράβευση του κόσμου κάνει το νεαρό μελισσοκόμο μας να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Πως εξελίχθηκε η φετινή χρονιά για το μέλι. Ήταν μια καλή χρονιά από άποψη παραγωγής;
Λόγω του ότι μετακινούμε τα μελίσσια μας σε όλη την Ελλάδα και έχουμε δίκτυο και με άλλους μελισσοκόμους συνήθως έχουμε ένα σταθερό τονάζ παραγωγής και φέτος τα καταφέραμε και πιάσαμε αυτή την ποσότητα. Ήταν μια ικανοποιητική χρονιά, φτάσαμε τους 25 με 30 τόνους. Σ΄ αυτό το σημείο να πω ότι δεν είναι όλες οι κυψέλες μελιτοφόρες, 300 χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γύρης και 150 για βασιλικό πολτό.

Πείτε μας σε ποιες περιοχές μετακινείτε τα μελίσσια σας και τι είδη μελιού παίρνετε από την κάθε περιοχή;
Ας ξεκινήσουμε από τον Δεκέμβριο που μεταφέρουμε τα μελίσσια μας στο νομό Μεσσηνίας όπου παραμένουν μέχρι τον Μάρτιο. Το ζεστό κλίμα της περιοχής βοηθά στην προετοιμασία και την ταχύτερη ανάπτυξη των μελισσών. Μέσα στον Απρίλιο με αρχές Μάιου μεταφερόμαστε στην έδρα μας, στην περιοχή της Βοιωτίας, για παραγωγή γύρης, βασιλικού πολτού και αναπαραγωγή μελισσιών. Τέλη Μάιου με μέσα Ιουνίου τοποθετούμε τα μισά μελίσσια μας σε ελατοδάση και τα υπόλοιπα στην περιοχή της Μακεδονίας για ανάπτυξη του πληθυσμού και κάποιες μικρές ποσότητες ανθόμελων. Τέλη Ιουνίου μεταφερόμαστε στο νομό Φωκίδας για την παραγωγή μελιού από θυμαρι. Στα μέσα Ιουλίου τρυγάμε τα θυμάρια και τα έλατα. Μετά τον τρύγο τα μελίσσια ανεβαίνουν στη Μακεδονία για να γίνει η προετοιμασία ώστε τον Σεπτέμβριο να μεταφερθούν στη Θάσο για την παραγωγή πευκόμελου. Τον Οκτώβρη στην περιοχή της Χαλκιδικής προετοιμάζουμε τα μελίσσια για το ξεχειμώνιασμα, ανανέωση του πληθυσμού και ενδυνάμωση των μελισσιών. Όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές έχουμε κάποιες ποσότητες από μέλι ερείκης και κουμαριάς. Σ΄αυτό το σημείο να σας πω ότι από αρχές Μαρτίου έως και τέλη Ιουλίου απαιτείται σχεδόν καθημερινή παρουσία και ενασχόληση με τα μελίσσια ενώ τους χειμερινούς μήνες 1 με 2 φόρες το μήνα είναι αρκετές για να ελέγξουμε αν οι κυψέλες έχουν διαθέσιμα αποθέματα τροφών.

Που κυμάνθηκαν οι τιμές παραγωγού, είναι ικανοποιητικές;
Οι τιμές για τα έξοδα δεν είναι ικανοποιητικές, ιδίως όταν πρόκειται για χονδρική. Γενικά, οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται για το βασιλικό πολτό κοντά στο 1,5ευρώ/gr ενώ για τη γύρη 13 με 14 ευρώ/κιλό. Στα μέλια οι τιμές κινούνται στα 2,80 με 3,10 ευρώ/κιλό για τα ανθόμελα, περίπου 3,50 ευρώ/κιλό για τα ευγενή ανθόμελα (πορτοκαλιάς), 3,20 ευρώ/κιλό για τα πευκόμελα, 4ευρώ/κιλό για το μέλι ελάτης και 5 με 6,5 ευρώ/κιλό το θυμαρίσιο μέλι. Οι τιμές που αναφέρω είναι ενδεικτικές και μπορεί να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με τις διαθέσιμες ποσότητες αλλά και την ποσότητα πώλησης.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η Ελλάδα έχει επηρεάσει την επιχείρησή σας;
Μέσα από την κρίση βρήκα μια ευκαιρία για εξέλιξη, γιατί δίναμε τα μέλια μας σε εμπόρους με τις τιμές χονδρικής να είναι αρκετά χαμηλές για τον παραγωγό, όποτε όταν λόγω κρίσης οι έμποροι άρχισαν να πιέζουν για ακόμη χαμηλότερες τιμές αποφάσισα να τυποποιώ και να εμπορεύομαι μόνος μου τα προϊόντα που παράγω. Πριν τρία χρόνια αρχίσαμε να τυποποιούμε τα προϊόντα μας, με αποτέλεσμα να έχουμε ικανοποιητικές απολαβές και να τα διαθέτουμε άμεσα στον καταναλωτή σε χαμηλότερες τιμές από τη στιγμή που δεν υπάρχουν μεσάζοντες.

Υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης του επαγγέλματος. Θα συμβουλεύατε κάποιον να ασχοληθεί με τη μελισσοκομία;
Ναι, εάν αγαπάει τη φύση και τη μέλισσα κι έχει τη διάθεση να αφιερώσει όλη του τη ζωή στα μελίσσια του. Να ξέρει όμως ότι τα πρώτα χρόνια δεν θα είναι ρόδινα, θέλει πολλή δουλειά. Αν έχει τη θέληση και τις αντοχές βεβαίως και να ασχοληθεί. Έχοντας αγάπη για τη δουλειά του ο μελισσοκόμος δημιουργεί προϊόντα άριστης ποιότητας κι ο καταναλωτής αυτό το επιβραβεύει. Αυτή η ικανοποίηση, ηθική και οικονομική, είναι που σου δίνει τη δύναμη να προσπεράσεις τις δυσκολίες.

Τι θα λέγατε στους καταναλωτές που είναι επιφυλακτικοί, λόγω διαφόρων περιστατικών νοθείας που έχουν συμβεί.
Οι καταναλωτές να γνωρίζουν πως οι περισσότεροι παραγωγοί κάνουν υπεύθυνα τη δουλειά τους, θέλοντας να τους προσφέρουν ένα άριστο προϊόν. Με μια έρευνα πριν την αγορά μελιού σίγουρα θα βρουν μέλι αρίστης ποιότητας σε προσιτές τιμές. Συνιστώ πάντως να προτιμούν το ελληνικό μέλι γιατί υπερτερεί λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών χαρακτηριστικών της χώρας μας, αφού οι μεγάλες περίοδοι ηλιοφάνειας, βοηθούν όχι μόνο στην ποιότητα αλλά και στην μεγάλη ποικιλία γεύσεων.

WHO IS WHO
Ο Δημήτρης Ασημακόπουλος γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα όπου τελείωσε το Λύκειο και στη συνέχεια αποφοίτησε από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Από μικρό παιδί είχε επαφή με τη μέλισσα καθώς ο πατέρας του ασχολούταν με τη μελισσοκομία. Μάλιστα παράλληλα με τις σπουδές του φρόντιζε και για την επέκταση της επιχείρησής του. Από το 2009 έχει μετακομίσει μόνιμα στο Μουρίκι Βοιωτίας έχει 1400 μελίσσια τυποποιεί και εμπορεύεται μέλι.



Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

16-04-2015 11:26Γιάννης

Οι καλές προσπάθειες πρέπει να επιβραβεύονται και να προβάλλονται. Δοκίμασα στο Φεστιβάλ Μελιού 2014 το μέλι ερείκης του κ. Ασημακόπουλου. Είναι εξαιρετικό. Ένα μέλι με πολύ ιδιαίτερη γεύση - άρωμα. Έκτοτε, εξ αυτού ορμώμενος, δοκίμασα αντίστοιχα μέλια ερείκης άλλων μελισσοκόμων, αλλά κανένα σαν αυτό. Μπράβο στον κ. Ασημακόπουλο. Αναζητήστε το, δοκιμάστε το, θα με θυμηθήτε...

Απάντηση

05-08-2013 12:51χρηστος

paidia to meli toy dimitraki einai to kati ALLO . H poiotita den pezetai kai apo geysi teiko. Se ayto poy kanei to kanei pragmatika me agapi. egw toy dino 10 me deka tonoys. BRAVO STON DHMHTRH!!!!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία