Αχιλλέας Λιούτας: Τρίκκη, τρίκκη μάνα μου

Πανάγος Γιάννης |  19/06/2017 - 09:02 πμ

Η αλήθεια είναι ότι ο Αχιλλέας Λιούτας δεν έχει και την καλύτερη φήµη ως συνεταιριστής. Βρίσκεται πολλά χρόνια στο τιµόνι της ΕΑΣ Τρικάλων, θα µπορούσε να πει κανείς ότι εφαρµόζει καθεστωτική αντίληψη στα διοικητικά της Ένωσης, ενώ η… φαµίλια µάλλον έχει προτεραιότητα στο «µαγαζί» µε το συµφέρον των συνεταίρων-µελών της οργάνωσης να έπεται.

Τους γλυκαίνει με το γάλα, τους κρατάει με το ξίδι, τους σφάζει με το βαμβάκι
Παρ’ όλα αυτά, επί των ηµερών του έχουν γίνει και καλά πράγµατα. Η τοπική γαλακτοβιοµηχανία ΤΡΙΚΚΗ Α.Ε. που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ένωσης, αποδείχθηκε ανθεκτική, κυρίως στη σχέση της µε την τοπική κατανάλωση, στηρίζεται και στηρίζει τους κτηνοτρόφους, παραµένοντας σε θετική οικονοµική τροχιά. Ενδιαφέρουσα είναι και η δραστηριότητα της οξοποιίας ΜΕΤΕΩΡΑ, που λειτουργεί υπό τη σκέπη της ΕΑΣ. Οι γνωρίζοντες λένε πως έχει «ξελασπώσει» σε αρκετές περιπτώσεις τη «µαµά» οργάνωση, µε ζεστό χρήµα το οποίο εξασφαλίζει κυρίως από παραγγελίες για παραγωγή φασόν, προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, κάποιων µεγάλων αλυσίδων λιανικής.

Το µεγάλο «αγκάθι» για την Ένωση και την πέριξ του Λιούτα ηγετική οµάδα, αν και µάλλον πρόκειται για την ενός ανδρός αρχή, προέκυψε την εκκοκκιστική περίοδο 2009-2010. Ήταν τότε που η παραγωγή σύσπορου βάµβακος µειώθηκε θεαµατικά (εδώ έπαιξε ρόλο και το πράσινο σκουλήκι), οι τιµές του προϊόντος διεθνώς άρχισαν να ανεβαίνουν πέραν κάθε προσδοκίας και ο «τζαµπάζης» (από την τουρκική λέξη cambaz που σηµαίνει τον ζωέµπορο αλλά και τον ακροβάτη) πρόεδρος µπήκε στον πειρασµό να αθετήσει τα συµβόλαια (προπωλήσεις) που είχε µε τους αγοραστές (σύσπορου) και να αναζητήσει αλλού, καλύτερες τιµές.

Η επιλογή αυτή, πέραν της ηθικής της διάστασης, αποδείχθηκε υψηλού ρίσκου. Οι συµβληθέντες (ΒΙΟΛΑΡ Α.Ε. και ΜΑΜΒΟ) προσέφυγαν στα δικαστήρια, στα οποία µε τον καιρό δικαιώθηκαν για ένα ποσό της τάξεως των 6.976.000 ευρώ. Το ποσό αυτό, το οποίο, όπως υποστηρίζει αρµοδίως, µετά από εκ νέου διαπραγµάτευση µειώθηκε σε 6.200.000 ευρώ, ο δαιµόνιος κατά τα λοιπά πρόεδρος, το κάλυψε, µε επιταγές, όχι της Ένωσης (που το όφειλε) αλλά της ΤΡΙΚΚΗ Α.Ε., σε διαταγή της ΕΑΣ Τρικάλων (οπισθογράφηση).

Αν το πρώτο, δηλαδή η αφερέγγυα στάση έναντι των αγοραστών βάµβακος συνιστά ολέθριο εµπορικό ατόπηµα, το τελευταίο, δηλαδή οι επιταγές, είναι µια… απλή παρασπονδία, τουλάχιστον όσο η Ένωση καλύπτει (κι αυτό χρήζει διερεύνησης) τις επιταγές που έχουν κοπεί και µε την τελευταία  να λήγει στις 10/11/2023.

Σηµειωτέον ότι πέραν όλων των άλλων, εκκρεµεί στα διοικητικά δικαστήρια και µια διαδικασία πτώχευσης που έχει καταθέσει η ΕΑΣ Τρικάλων και η οποία κάνει πολλούς να αναρωτιούνται προς τι η σπουδή, όταν… όλα βαίνουν καλώς. Στο κάτω κάτω, η προσέγγιση του τύπου «ο σκοπός αγιάζει τα µέσα», όσο κι αν αποτελεί στοιχείο της εποχής άκρατου καπιταλισµού την οποία βιώνουµε, συνεχίζει να υπονοµεύει τη συλλογικότητα και να βλάπτει σοβαρά το συνεργατισµό.

BIOΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Αχιλλέας Λιούτας είναι πρόεδρος εδώ και 10 περίπου χρόνια της Ένωσης-Αγροτικός Συνεταιρισµός Μεταποίησης και Εµπορίας Αγροτικών Προϊόντων Τρικάλων, που δραστηριοποιείται σε µια ευρεία γκάµα προϊόντων. Ταυτόχρονα έχει αρµοδιότητες διευθύνοντα συµβούλου της γαλακτοβιοµηχανίας ΤΡΙΚΚΗ Α.Ε. και είναι µέλος του Συνδέσµου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος. Ο γιος του Θανάσης Λιούτας, ήταν υποψήφιος της Ν∆, στις προηγούµενες ευρω-εκλογές.


ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ