BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Αθανάσιος Σωτηρόπουλος: Τυφλά πιστός στη σταφίδα

∆εν ανήκει στην κατηγορία των προέδρων που κάθεται σε µια καρέκλα δίνοντας εντολές για το πώς θα λειτουργήσει η οργάνωση την οποία διοικεί, αλλά παλεύει για να στηρίξει τόσο τους καλλιεργητές όσο και το προϊόν που εµπορεύονται.

Αθανάσιος Σωτηρόπουλος: Τυφλά πιστός στη σταφίδα

0
0
Ο Θανάσης Σωτηρόπουλος, πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισµών από το 2003 και µέσα στο συµβούλιο της Οργάνωσης από το 1990, αµπελουργός και ο ίδιος κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για τη µαύρη κορινθιακή σταφίδα.

Πρόκειται, άλλωστε, για ένα προϊόν από τα πρώτα που βοήθησαν το ελληνικό κράτος να σταθεί στα πόδια του και 100% εξαγώγιµο που πιστεύει ότι µπορεί ακόµα να δίνει «αίµα» στην οικονοµία της χώρας, παρά το ότι έχει χάσει πλέον την παλιά του αίγλη. Ο ίδιος φαίνεται να έχει «διακρίνει» την αξία της µαύρης κορινθιακής σταφίδας, καθώς και το πεδίο που ανοίγεται στο προϊόν διεθνώς, δεδοµένου ότι οι εξαγωγές της αυξάνονται κάθε χρόνο και παλεύει να στηρίξει την καλλιέργεια και τους παραγωγούς, αλλά και το «σπίτι του», την Ένωση, αφού από αυτή «πορεύονται» όλοι!  ∆εν είναι τυχαίο, πάντως, πως η ΠΕΣ παραµένει µια υγιής αγροτική επιχείρηση, που συγκεντρώνει το 60% του συνόλου της παραγωγής κορινθιακής σταφίδας πανελλαδικά, ενώ αποτελεί και τον µεγαλύτερο εξαγωγέα του προϊόντος σε Αγγλία, Ολλανδία και Γαλλία.



Φέτος, ιδιαίτερα, που η παραγωγή είναι µειωµένη, την ίδια ώρα που ανοίγονται καινούργιες αγορές -όπως αυτή της Αυστραλίας- για την ελληνική µαύρη κορινθιακή σταφίδα, βγήκε από νωρίς εις άγραν πρώτης ύλης, δηλώνοντας διατεθειµένος να δώσει σηµαντικά καλύτερη τιµή από αυτή που ανακοινώνουν προφορικά αυτές τις µέρες κάποιοι έµποροι. Οι αµπελουργοί δείχνουν να σέβονται την εµπειρία του και να ακούν τις συµβουλές του, καθώς άλλωστε το ανάγλυφο της Αιγιάλειας, µε τις πλαγιές, τα ανισόπεδα και ξερικά εδάφη, σε αντίθεση µε τις πεδιάδες της Νεµέας και Μεσσηνίας, δεν αφήνει περιθώρια για µεγάλες προσδοκίες στην παραγωγή, η οποία ούτως ή άλλως είναι συγκριτικά µικρότερη.  

Στα θεσµικά, πάντως, της Οργάνωσης, τον χαρακτηρίζουν τυπικό, αφού η Παναιγιάλειος ήταν η πρώτη ένωση που έγινε ΑΕΣ, βάσει των επιταγών του νόµου Σκανδαλίδη, παρά το ότι ο ίδιος και η διοίκηση ήταν αντίθετοι µε το πνεύµα του εν λόγω νοµοθετήµατος. Ο Σωτηρόπουλος, βέβαια, γνήσιος συνεταιριστής, και «καθαρός» όπως ο ίδιος αποκαλεί τον εαυτό του, δραστηριοποιείται σοβαρά πολλά χρόνια στα συνεταιριστικά δρώµενα, µε σκοπό να υπάρχει µια συνοµοσπονδία που θα «διοικείται» από αγρότες και δεν θα οδηγείται από ιδιωτικές εταιρείες, ενώ δεν θα φέρει εξαρτήσεις ούτε από το υπουργείο. Αυτοί ήταν και οι λόγοι που τον έστρεψαν στο να επιλέξει να ενταχθεί µε τη Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ, στην οποία είναι και αντιπρόεδρος. Μπορεί να ανήκει στο άρµα του παλιού ΠΑΣΟΚ και να ήταν στο τελευταίο διοικητικό συµβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ, ωστόσο στόχος των συνεταιριστών –όπως ο ίδιος λέει- είναι η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ να παραµείνει αχρωµάτιστη και ακοµµάτιστη.
Στις προσπάθειες της Παναιγιαλείου Ένωσης και το αίτημα για συνδεδεμένη στη μαύρη κορινθιακή σταφίδα, το οποίο φέτος υλοποιείται για πρώτη χρονιά, αν και με χαμηλότερο μπάτζετ (στα 5 εκατ. ευρώ) από την πρόταση των Αιγιωτών αμπελουργών. Επόμενη προσπάθειά του Σωτηρόπουλου να μεταφέρει στους αρμόδιους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όλα εκείνα τα δεδομένα που καθιστούν αναγκαία την επανένταξη της κορινθιακής σταφίδας στο πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης, προκειμένου να γίνουν νέες φυτείες και να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή. «Καταφέραμε από πλεονασματικό προϊόν που ήταν πριν από 10 χρόνια τώρα να μην μας φτάνει» λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, τονίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος.

 

To βιογραφικό του
Ο Αθανάσιος Σωτηρόπουλος είναι παραγωγός σταφίδας, ελαιολάδου και εσπεριδοειδών. Ανήκει στους πρωτοπόρους της βιολογικής παραγωγής στη χώρα µας από το 1980. Συµµετέχει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για πολλά χρόνια, είναι πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισµών (ΠΕΣ) από το 2003 και µέλος του διοικητικού συµβουλίου από το 1990. ∆ιετέλεσε  διευθύνων σύµβουλος της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας (Σ.ΚΟ.Σ. Α.Σ.Ε.) από το 2008 και αντιπρόεδρος του Συνδέσµου Εξαγωγέων Κορινθιακής Σταφίδας και µέλος στο τελευταίο ∆Σ της ΠΑΣΕΓΕΣ. Σήµερα είναι αντιπρόεδρος στη Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία