BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Απορροφούν 40 εκατ. από κονδύλι των 425 οι δικαιούχοι των eco-schemes και τα ΚΥΔ

Κριτική στα υψηλό κόστος δήλωσης eco-schemes ασκεί και η ΕΘΕΑΣ, η οποία κάνοντας την αναλογία του 8-10% επί των δυνητικών ενισχύσεων που χρεώνουν τα ΚΥΔ στους αγρότες, υπολογίζει ότι περίπου 35 με 40 εκατ. ευρώ εκ των 425 εκατ. στο σύνολο εξαϋλώνονται λόγω «ενός κλικ».

14-43_3

Λεωνίδας Λιάμης

3956
19

Στους δικαιούχους των eco-schemes και τα ΚΥΔ που απορροφούν 40 εκατ. από το κονδύλι των 425 εκατ. ευρώ

Απαράδεκτη αισχροκέρδεια εκ μέρους επιτήδειων ενδιάμεσων και απόσπαση ενισχύσεων από τους αγρότες, με πρόσχημα δήθεν βελτιστοποίηση των ενισχύσεων που θα λάμβαναν, καταγγέλλει η ΕΘΕΑΣ, επιβεβαιώνοντας, πλήρως, σχετικό δημοσίευμα του Agronews, για τα «μπιλιετάκια» που άρχισαν να φτάνουν, πριν ακόμη οι παραγωγοί πάρουν την επιδότηση.

Σε επιστολή καταπέλτη προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η διοίκηση της ΕΘΕΑΣ εντοπίζει τη ρίζα του κακού στις σοβαρές στρεβλώσεις και τα προβλήματα από την εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων για το 2023, που δημιούργησαν αβεβαιότητα στις τάξεις των αγροτών και άνοιξαν την όρεξη των επιτήδειων. Σε ένα σημείο της, μάλιστα, σημειώνεται πως το ύψος των οικολογικών σχημάτων υπερβαίνει κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ, τον προϋπολογισμό των 425 εκατ. ευρώ της δράσης και αφήνεται να εννοηθεί πως σε κάποιες περιπτώσεις οι αγρότες, με τις υπερβολικές αμοιβές που τους ζητούνται, θα κληθούν ν α πληρώσουν και από την τσέπη τους.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Οργάνωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ενόψει της διαχείρισης των οικολογικών σχημάτων για 2024, τονίζοντας πως δεν μπορεί να είναι αντιγραφή του 2023.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή που έχει περιέλθει στην κατοχή του Agronews και υπογράφει ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, αναφέρεται:

"Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Από την έναρξη της εφαρμογής των Οικολογικών Σχημάτων το 2023, όπως σας έχουμε αναφέρει, τόσο στις συναντήσεις μας, όσο και μέσω επιστολών, οι εγγενείς αδυναμίες σχεδιασμού και καθυστερήσεων προδιάγραφαν σοβαρές στρεβλώσεις στην καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς.

Οι εν λόγω αδυναμίες δημιούργησαν κλίμα αβεβαιότητας ανάμεσα στους παραγωγούς για τις ενισχύσεις τις οποίες τελικά, θα λάμβαναν από την εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων. Την αβεβαιότητα αυτή, εκμεταλλεύθηκαν διάφοροι επιτήδειοι και φορείς υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, ζητώντας υπερβολική αμοιβή ύψους 7-8% της ενίσχυσης για κάθε Οικολογικό Σχήμα, πέραν της χρέωσης των αγροτών για τη συμπλήρωση της δήλωσης ΟΣΔΕ, εκτινάσσοντας αδικαιολόγητα το κόστος των αγροτών, με το πρόσχημα μάλιστα, της δήθεν βελτιστοποίησης των ενισχύσεων που θα λάμβαναν.

Μάλιστα, με τις επιστολές μας (17.11.2023 & 12.03.2024) έχουμε επισημάνει τι δημιουργεί αυτή τη στρέβλωση, όπως ότι δεν μετείχαν όλες οι εκτάσεις και όλοι οι παραγωγοί στα Οικολογικά Σχήματα και πως το 8% των δικαιούχων του πρασινίσματος το 2022 ή το 15% των δικαιούχων των Οικολογικών Σχημάτων του 2023, θα λάβει το 50% των ενισχύσεων, που αφορούν τα Οικολογικά Σχήματα.

Όμως, το άνοιγμα του ΟΣΔΕ 2023 για έναν μήνα, από 15 Φεβρουαρίου μέχρι 15 Μαρτίου του 2024, μετέβαλε δραματικά τα δεδομένα, με βάση τις πληροφορίες που έχουν περιέλθει στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα:

  1. Το ύψος των αιτούμενων ενισχύσεων για τα Οικολογικά Σχήματα υπερβαίνει πάνω από 500 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό των 425 εκατ. ευρώ, δηλαδή έχουμε μια υπέρβαση 120%. Σε ορισμένα μάλιστα Οικολογικά Σχήματα, η υπέρβαση είναι 3 και 4 φορές μεγαλύτερη από τον ενδεικτικό προϋπολογισμό, πράγμα που συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση κατά 3 ή 4 φορές της ενίσχυσης που υπολόγιζαν ότι θα λάβουν.
  2. Δεν έχουν γίνει οι μεταφορές πιστώσεων προς τα δύο Οικολογικά Σχήματα της κτηνοτροφίας.

III. Οι καταχρηστικές πρακτικές αδικαιολόγητης χρέωσης των δικαιούχων με βάση τις ονομαστικές αξίες ενίσχυσης των αιτήσεων (950 εκατ. ευρώ περίπου) οδηγούν σε μια βίαιη μείωση των εισοδημάτων των αγροτών, πολύ μεγαλύτερη των 35 εκατ. ευρώ, που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Οι ενισχύσεις των Οικολογικών Σχημάτων περιλαμβάνονται στις άμεσες ενισχύσεις και το κόστος τους περιλαμβάνεται σε αυτό της υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ. Οι διάφοροι επιτήδειοι χρεώνουν τους αγρότες σαν να πρόκειται για φάκελο διαρθρωτικού μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

  1. Στο Οικολογικό Σχήμα 9 (βιολογικές καλλιέργειες και εκτροφές), πολλοί δικαιούχοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα τήρησης των ελάχιστων απαιτήσεων και του πλημμελούς τρόπου έκδοσης των πιστοποιητικών.

Η ίδια απογοητευτική και κοστοβόρα κατάσταση για τους αγρότες φαίνεται ότι πηγαίνει να επαναληφθεί και το 2024, αφού έχει ανακοινωθεί το άνοιγμα της δήλωσης ΟΣΔΕ 2024 μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024 και καμιά αλλαγή δεν έχει επέλθει στις αποφάσεις και εγκυκλίους των Οικολογικών Σχημάτων.

Για τους παραπάνω σοβαρούς λόγους, ζητάμε άμεση συνάντηση μαζί σας για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ώστε πριν από οποιαδήποτε απόφαση μεταφοράς πιστώσεων ή τρόπου πληρωμής να υπάρξει πλήρης καταγραφή της κατάστασης και εξέτασης εναλλακτικών λύσεων. Επίσης, τα Οικολογικά Σχήματα του 2024 δεν μπορεί να είναι αντιγραφή του 2023.

Για το θέμα της αισχροκέρδειας από την αδικαιολόγητη χρέωση των αγροτών για την απλή δήλωση - επιλογή των Οικολογικών Σχημάτων 2023, αναμένουμε τους ελέγχους σας, ώστε οι αγρότες να προστατευθούν και να μην καταβάλουν τις αδικαιολόγητες διπλές χρεώσεις, που μεταφέρουν τις ενισχύσεις, που δικαιούνται σε ενδιάμεσους, χωρίς κανέναν λόγο".



Σχόλια (19)
Προσθήκη σχολίου

22-03-2024 18:33PK

Μιλάνε οι ενώσεις που τα εισέπραξαν προκαταβολή κατά το ΟΣΔΕ2023 το καλοκαίρι είτε χωρίς τιμολόγιο μαύρα είτε με πάγια χωρίς να καταλάβουν τίποτα οι παραγωγοί τους.... Λίγη ντροπή δεν βλάπτει που χρόνια πριν έπαιρναν για ένα ΟΣΔΕ 500 και 600 ευρώ αν είχε ακριβά δικαιώματα ζοριστήκαν τώρα που έχασαν το μονοπώλιο και φάνηκαν οι βρωμιές τους με τα χωραφάκια .... που σχεδίαζαν τους σωστούς παραγωγούς στα μπαϊρια και έβαζαν τα φιλαράκια τους στα δουλεμένα αγροτεμάχια. ρε ουστ.... Ακόμη παίρνει καταθέσεις η δίωξη οικονομικού εγκλήματος.

Απάντηση

22-03-2024 09:29ΚΥΝΗΓΟΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ

Η μεγαλύερη απάτη είναιν αυτή με τις γεωργικούς συμβούλους και τις συμβουλές.

Απάντηση

22-03-2024 07:23JimNto

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς εμείς πάντως δεν τους χρεωσαμε τίποτα για τα οικολογικά παρότι μας έπεσε μεγάλος φόρτος εργασίας. Υπάρχουν και εξαιρέσεις. Πάντως αυτήν τη επιπλέον εργασία που φορτώνει το υπουργείο κάποιος πρέπει να την χρεωθεί.

Απάντηση

21-03-2024 15:07Τι μου λέτε τώρα

Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό και δική σας ευθύνη κύριοι της ΕΘΕΑΣ, που δεν είστε σε θέση να οργανώσετε, να συντονίσετε και να ενημερώστε τις δικές σας οργανώσεις (που έχουν και τον μεγαλύτερο όγκο των δηλώσεων ΟΣΔΕ). Έχει περάσει αρκετός χρόνος από τότε που έχετε αναλάβει αυτή την υποχρέωση και δεν έχετε κάνει καμία απολύτως ενέργεια.

Απάντηση

21-03-2024 14:55ΗΛΙΑΣ

ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΛΕΞΕΙ ΜΕ ΜΑΦΙΑ,ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΔΕ ΔΙΝΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΚΕΤΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ,

Απάντηση

21-03-2024 13:43Ενας

Ο αγρότης είναι όπως το ψοφιμη και όλα τα κοράκια τραβάνε κομμάτια δεν έχει πια από πουθενά αλλού να φάνε ο αγρότης έμεινε

Απάντηση

21-03-2024 13:36Κλαιν

Το μεγάλο πανηγύρι γίνεται στο πρόγραμμα με τις συμβουλές ,1500 ευρώ για μια συμβουλή του κώλου και οι συμβουλές ανά κεφάλι είναι 3 ,δηλ μπορεί να βγάλει και 4500 από κάθε αγροτη....ξυπνάτε κ να ρωτάτε επίμονα άμα σας έχουν βάλει στις συμβουλές ωστε να μοιραστείτε τα φραγκα.. ,το αδίστακτο υπουργείο νομοθετεί για τις συντεχνίες αφού όλοι γεωπόνοι είναι εκεί μέσα ,ελπίζω να βάλουν ένα τέλος στο πάρτυ και τα χρήματα να πάνε μόνο στους αγροτες....

Απάντηση

21-03-2024 11:39ΕΝΑΣ

ΑΡΜΕΓΜΑ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ

Απάντηση

21-03-2024 11:24Μαυρος

Το κοστος για το κτεο ψεκαστικων ειναι 100 συν 2.5€ για καθε ακροφυσιο απο 0.10 που ειχε πριν δηλ 175€ τη στιγμη που το κτεο για ι.χ κοστιζει 50€ εκμεταλευση στο φουλλλλ

Απάντηση

21-03-2024 10:46Agrotis

Για 135 πλήρωσα πιστοποίηση στην εταιρεία για ενεργοποίηση ecoshems 280 ευρωπουλα...και ακόμα δεν ξέρουμε τι θα πάρουμε...τρέλα πράγματα!!!!🤪

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά