BACK TO
TOP
Αγορά Ακινήτων

Περιζήτητα τα αγροκτήματα στον κάμπο

Περιζήτητα έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό τα αγροκτήµατα στον κάµπο της Κωπαϊδας, όπως και σε άλλες µεγάλες αγροτικές περιοχές της χώρας, πάρα τη σοβαρή έλλειψη ρευστότητας και την αβεβαιότητα την οποία βιώνουν οι αγροτικές εκµεταλλεύσεις, σύµφωνα µε ασφαλές ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 31 Ιανουαρίου αποκλειστικά μαζί με το περιοδικό Wine Trails.

Περιζήτητα τα αγροκτήματα στον κάμπο

1
0

Αναλυτικό ρεπορτάζ σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας για τα μισθωτήρια. Ένα μήνα παράταση, ως τις 27 Φλεβάρη πήραν  οι ηλεκτρονικές δηλώσεις  εκµίσθωσης γης.

Επίσης, ειδικό αφιέρωμα στις αλλαγές στο κυβερνητικό επίπεδο και η νέα πολιτική ηγεσία στην πλατεία Βάθη. Το βασικό πρόβλημα της χώρας δεν είναι το χρέος αλλά η παραγωγική ερήμωση και υποβάθμιση της πρωτογενούς παραγωγής, υποστηρίζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που δεσμεύεται να αλλάξει πολιτικές και προσανατολισμούς.

Ακόμα, διαβάστε μόνο σε αυτό το φύλλο της Agrenda, για το ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων. Δεν έχουν να ανησυχούν οι αγρότες για παρακρατήσεις και φορολόγηση στις επιδοτήσεις τους με βάση το δόγμα της κυβέρνησης Τσίπρα. «Στην πράξη θα φανεί αν ισχύουν οι αφηγήσεις σας», λέει η απερχόμενη ηγεσία της Αχαρνών.

Στα 12.000 ευρώ το αφορολόγητο, δείχνει ο Λαφαζάνης. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας, τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ προανήγγειλε, πριν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο υπερ-υπουργός της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης, προσβλέποντας σε «αποσυμπίεση» των αγροτικών εισοδημάτων.

Διαβάστε όλα όσα αφορούν τις πληρωμές που έγιναν και όσες εκκρεμούν. Πρώτο μέλημα του νέου αναπληρωτή Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου η επίλυση των προβλημάτων με τα επιλέξιμα βοσκοτόπια, ενώ βρίσκεται καθ’ οδόν νέα νομοθετική ρύθμιση.

Την ίδια ώρα, οι εξαγγελίες μιλούν για φθηνή ενέργεια για τους αγρότες. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ που φιλοξενεί σε αυτό το φύλλο της η εφημερίδα Agrenda, χαµηλό ενεργειακό κόστος στις  αγροτικές εκµεταλλεύσεις υπόσχεται ο Λαφαζάνης, βάζοντας φρένο στην ιδιωτικοποίηση της ∆ΕΗ.

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:

Επικαιρότητα

• Παράταση έως το τέλος Φεβρουαρίου για τα ηλεκτρονικά µισθωτήρια

• Σαρώνουν το τριφύλλι από την Στερεά Ελλάδα οι έµποροι µε 27 λεπτά

Εμπορεύματα

• Πιέζει το εγχώριο, το πολωνικό µήλο που ήρθε στην Ελλάδα λόγω εµπάργκο

• Πληρώνονται καλά τα ελληνικά µπρόκολα που είναι λίγα και ποιοτικά

Επενδύσεις

• Σε πρώτο πλάνο η κτηνοτροφία για την παραγωγική ανασυγκρότηση

• Όλο και πιο ελκυστική η καλλιέργεια κριθαριού για βύνη στην Ελλάδα σελ. 34

 

Editorial

H τελευταία κυβερνητική αλλαγή είναι από τις σηµαντικότερες που έχει γνωρίσει µεταπολεµικά ο τόπος. Σε ό,τι αφορά στον αγροτικό χώρο, η εγκατάσταση της νέας πολιτικής ηγεσίας συνοδεύτηκε από τη δηµιουργία ενός υπερυπουργείου, το οποίο, εκτός από την ευθύνη της Αγροτικής Ανάπτυξης και των Τροφίµων, συγκεντρώνει και τις αρµοδιότητες που έχουν σχέση µε το Περιβάλλον, την Ενέργεια και πιθανότατα τη Μεταποιητική Βιοµηχανία.

Η παραπάνω επιλογή, ταυτόχρονα µε τη συµβολή της στην προσπάθεια συγκρότησης ενός µικρού και ευέλικτου υπουργικού συµβουλίου, έρχεται να διευκολύνει σηµαντικά τη διευθέτηση θεµάτων που σχετίζονται µε την οριοθέτηση των παραγωγικών ζωνών και την αποσαφήνιση των χρήσεων γης, µε γνώµονα τόσο την αγροτική ανάπτυξη, όσο και την προστασία του περιβάλλοντος.

Όλες οι αναλύσεις συνηγορούν στην εκτίµηση ότι το νέο σχήµα θα µπορέσει να αντιµετωπίσει από ευνοϊκότερη θέση τα δύσκολα θέµατα των βοσκοτόπων και της κατοχύρωσης κοινοτικών ενισχύσεων επ’ αυτών, όπως και να επιλύσει το ταχύτερο δυνατόν τα δύσκολα ζητήµατα που σχετίζονται µε την έκδοση αδειών λειτουργίας σταβλικών εγκαταστάσεων και ιχθυοτροφείων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Κοινή πεποίθηση αποτελεί επίσης το γεγονός ότι η νέα δοµή του υπουργείου µοιάζει περισσότερο προσαρµοσµένη στις κατευθυντήριες γραµµές της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία, ως γνωστόν, αποδίδει όλο και µεγαλύτερη σηµασία στο φιλοπεριβαλλοντικό πνεύµα που υποχρεούται να τηρεί η παραγωγική δραστηριότητα στον πρωτογενή τοµέα.

Βέβαια, οι προωθούµενες δοµές δεν λύνουν όλα τα θέµατα, απλά εξασφαλίζουν καλύτερες προϋποθέσεις συνεργασίας µεταξύ των συναρµοδίων. Αν ο στόχος είναι η πραγµατική παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, παράλληλα µε την επεξεργασία προτάσεων και λύσεων σε σοβαρά τρέχοντα θέµατα όπως είναι οι πληρωµές των κοινοτικών ενισχύσεων, το ακατάσχετο και αφορολόγητο των επιδοτήσεων, οι διευθετήσεις στα θέµατα των βοσκότοπων, η απαλλαγή των αγροτών από τον ΕΝΦΙΑ κ.ο.κ. χρειάζεται και ένα πλήρες και καλά µελετηµένο σχέδιο ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής µε ξεκάθαρο προσανατολισµό σ’ αυτά που πραγµατικά ζητάει η παγκόσµια αγορά.                      

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία