Ωστόσο, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν αντίστοιχη μείωση της παραγωγής και για την κονσερβοελιά και την Καλαμών. Μεγάλοι χαμένοι εμφανίζονται οι παραγωγοί, καθώς η μειωμένη ποσότητα της φετινής σοδειάς τους περιόρισε σημαντικά τα έσοδά τους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν καλύφθηκαν ούτε καν τα έξοδα της ελαιοκαλλιέργειας.
Ωστόσο, το πρόβλημα με τη σημαντική μείωση της παραγωγής εκτός από έμμεσο – όσον αφορά τους παραγωγούς – έχει και έμμεσες πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Η εκτίμηση των μεταποιητών είναι ότι «συνέπεια των αντίξοων φετινών συνθηκών στην αγορά της επιτραπέζιας ελιάς αναμένεται να είναι η σημαντική μείωση στις εξαγωγικές επιδόσεις, με ταυτόχρονη απώλεια σημαντικών αγορών σε συνάρτηση με τον ισχυρό ανταγωνισμό από άλλες ελαιοπαραγωγές χώρες (Ισπανία, Μαρόκο, Αίγυπτο, Τουρκία, Αργεντινή)»
Βέβαια, το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση δεν είναι μόνο ότι χάνεται μια αγορά στόχος για την ελληνική επιτραπέζια ελιά, αλλά ότι απαιτεί κόπο και αρκετό χρόνο για να ξανακερδηθεί το χαμένο έδαφος. Στόχος, σύμφωνα με τους μεταποιητές, πρέπει να είναι η πρόληψη μιας πιθανής παρόμοιας κατάστασης και όχι η εύρεση λύσεων εκ του αποτελέσματος.  
Να σημειωθεί, τέλος, ότι στα στοιχεία που δημοσιεύει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την 99 Σύνοδο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, αναφέρεται πως η κοινοτική παραγωγή προσεγγίζει, κατά μέσο όρο, τους 650.000 με 700.000 τόνους, με πρώτη παραγωγό χώρα την Ισπανία, δεύτερη την Ελλάδα και τρίτη την Ιταλία, ενώ παγκοσμίως, η χώρα μας κατέχει την 5η θέση
Εκτιμήσεις IOC για φέτος Η παγκόσμια παραγωγή επιτραπέζιων ελιών αναμένεται να ανέλθει στους 2.500.000 τόνους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελιάς (IOC). Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ισπανία και η Πορτογαλία αναμένεται να καταγράψει αύξηση της παραγωγής (όπως έγινε και στην περίπτωση του ελαιολάδου), ενώ για την Ελλάδα προβλέπεται μείωση
Αναλυτές του Διεθνούς Οργανισμού IOC, εκτιμούν ότι καλή σοδειά για φέτος θα έχει και η γειτονική μας Τουρκία, η οποία φαίνεται έτοιμη ανέβει στη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη παραγωγής, μετά την Ισπανία και μπροστά από την Αίγυπτο. Αργεντινή και Ιράν εκτιμάται ότι θα έχουν πολύ υψηλότερο επίπεδο παραγωγής σε σχέση με το 2012-2013. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στατιστικά, η κατανάλωση υπολογίζεται να είναι ελαφρά υψηλότερη από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους συγκομιδής
Πρώτη δύναμη στις ΗΠΑ η ελληνική επιτραπέζια ελιά Η Ελλάδα εξάγει περίπου 55.000 τόνους επιτραπέζιες ελιές κάθε χρόνο σε 80 χώρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η αξία της εξαγόμενης επιτραπέζιας ελιάς αντιστοιχεί στο 6,5% των εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων και στο 1,5% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών
Κύριοι προορισμοί της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς είναι οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Γερμανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σαουδική Αραβία και η Βουλγαρία, ενώ ανοδικά κινείται και η αγορά της Ιαπωνίας
Ενδεικτικά το 2006 η αξία των εξαγωγών της επιτραπέζιας ελιάς ανήλθαν σε περίπου 172.000.000 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 15% έναντι του 2005. Το 2011 εξήχθησαν συνολικά 118.000 τόνοι βρώσιμες ελιές και εισέρρευσαν 239 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι οι επιτραπέζιες ελιές της χώρας μας βρίσκονται στην πρώτη θέση του πίνακα των ελληνικών προϊόντων που εξήχθησαν το 2011 στις ΗΠΑ, ενώ οι ποσότητες αυτές κατέγραψαν αύξηση κατά 13,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (2010).
Παράλληλα, να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ αποτελούν τον πρώτο προορισμό ελληνικών επιτραπέζιων ελιών. H αξία των ελληνικών εξαγωγών ελιάς το 2012 στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε 58,08 εκατομμύρια ευρώ
Δεύτερος μεγάλος προορισμός της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς είναι η Γερμανία με 17,39% στο σύνολο των εξαγωγών μας και αύξηση τους κατά 33,64% (4.796,81 τόνοι το 2012, έναντι 3.588.51 τόνων το 2011)
Να σημειωθεί ότι από τις προαναφερθείσες εξαγωγές , ποσοστό περίπου 30% εξάγεται χύμα (συσκευασία βαρελιού των 150 κιλών), ποσοστό 50% σε συσκευασία δοχείου 20 λίτρων, συσκευασίες που απευθύνονται σε εισαγωγείς χονδρεμπόρους που τις διαθέτουν στον τελικό ενδιάμεσο πωλητή. Μόνο ποσοστό 20% διακινείται σε μικρότερες συσκευασίες τελικού καταναλωτή σε διάφορες συσκευασίες, όπως γυάλινα ή πλαστικά βάζα, κονσέρβες, φακελάκια διαφόρων μεγεθών, που η διατηρησιμότητα του τελικού προϊόντος εξασφαλίζεται με την παστερίωση και αποστείρωση καθώς και με τη μέθοδο υπό κενό αέρος
Τέλος, το υπουργείο στη σχετική μελέτη του για την επιτραπέζια ελιά αναφέρει ότι οι βασικές συσκευασίες διάθεσής της στην αγορά, είναι τα εξής: Δοχείο 13 κιλών, κουβαδάκι 5 κιλών, σε πλαστική σακούλα ,υπό κενό αέρος, διαφόρων βαρών και μέχρι 5 κιλά, φάκελος 250 γραμμαρίων, βάζο 215 γραμμαρίων και κονσέρβες
Αναλυτικότερα εδώ οι σχετικοί πίνακες με επίσημα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ:
Στοιχεία για την επιτραπέζια ελιά στην Ελλάδα.pdf