BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Αυξημένη παραγωγή σε σιτηρά, κρέας, γάλα στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν

Πολύ καλή συγκομιδή σιτηρών, ανάκαμψη της προσφοράς κρέατος και αυξημένη παραγωγή γάλακτος δείχνουν οι τελευταίες βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της Κομισιόν για την εμπορική περίοδο 2014-2015. Συγκεκριμένα, αναμένεται μια άνω του μέσου όρου συγκομιδή σιτηρών για δεύτερο συνεχόμενο έτος και επίπεδο ρεκόρ εξαγωγών για την περίοδο εμπορίας 2013/2014.

Αυξημένη παραγωγή σε σιτηρά, κρέας, γάλα στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν

1
0

Τα ενοποιημένα στοιχεία για την σεζόν 2013/2014 επιβεβαιώνουν ότι η παραγωγή θα ανέλθει στους 302 εκατ. τόνους, ενώ οι εξαγωγές να φθάσουν σε επίπεδα ρεκόρ στους 42 εκατ. τόνους. Ως αποτέλεσμα η μειωμένη μεταφορά αποθεμάτων, ενώ ο σχετικός δείκτης αποθεμάτων προς χρήση αναμένεται να ανακάμψει εν μέρει κατά 10-12%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν η παραγωγή σιτηρών είναι 5% πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας και πάνω από 8% σε σχέση με την περίοδο 2012-2013, με ένα «ρεκόρ» στο επίπεδο των εξαγωγών σίτου.

Η παραγωγή σιτηρών για την σεζόν 2014-2015 αναμένεται να είναι άνω του μέσου όρου για δεύτερη συνεχή χρονιά και να φθάσει στους 303 εκατ. τόνους.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, μετά από δύο χρόνια περιορισμένης προσφοράς για τα βοδινά και τα χοιρινά, η παραγωγή κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί και πάλι.  Η ήπια οικονομική ανάκαμψη θέτει τις προϋποθέσεις για αύξηση της κατανάλωσης κρέατος (και της παραγωγής) αλλά η πολιτική αστάθεια, υγειονομικοί φραγμοί και στόχοι για αυτάρκεια σε μερικούς από τους πιο σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της Ε.Ε. αναμένεται να μειώσουν σημαντικά τις εξαγωγές κρέατος (-4,7%), με το χοιρινό και το κρέας πουλερικών να επηρεάζονται πιο πολύ.

Οι παραδόσεις γάλακτος στην Ε.Ε. ήταν σε όλων των εποχών κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους. Παρ 'όλα αυτά, οι τιμές του γάλακτος παρέμειναν σταθερές και σε μεγάλο βαθμό πάνω από τα περσινά επίπεδα, δεδομένης της ισχυρής ζήτησης για εξαγωγές, ειδικά για γάλα σε σκόνη. Κατά τη διάρκεια του έτους, η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής γάλακτος είναι κοντά στο 3%.

Παρ' όλα αυτά, οι τιμές του γάλακτος οδηγούνται από μία ισχυρή παγκόσμια ζήτηση και παραμένουν σταθερές παρά το ρεκόρ παραγωγής γάλακτος στην Ε.Ε.

Αν και η αυξημένη προσφορά οδήγησε αρχικά σε διορθώσεις των τιμών των περισσότερων γαλακτοκομικών προϊόντων, σε σύγκριση με τα επίπεδα ρεκόρ τους το 2013, η πτώση φαίνεται να έληξε μετά την εποχιακή κορύφωση της παραγωγής και δεδομένης της ισχυρής ζήτησης για εξαγωγές, κυρίως για σκόνες γάλακτος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία