BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Σε κίνδυνο η φράουλα από το ρωσικό εμπάργκο

Με τα φυτά στα χέρια κινδυνεύουν να µείνουν οι παραγωγοί φράουλας στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας, µετά από την ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης για απαγόρευση των εισαγωγών στη χώρα.

Οι εξαγωγές των νωπών οπωροκηπευτικών

0
0
Η Ρωσία αποτελούσε τον βασικό προορισµό για την παραγωγή της περιοχής, απορροφώντας το 80%-90% της συνολικής παραγόµενης ποσότητας

Όπως αναφέρει ο Φώτης Κυριαζής, πρόεδρος του ΑΣ Φρούτων και Λαχανικών «Η Υρµίνη»: «Βρισκόµαστε σε συζητήσεις για να δούµε αν θα προχωρήσουµε σε φυτεύσεις και σε τί έκταση. Σε κάθε περίπτωση η ζηµία θα είναι τεράστια δεδοµένου ότι έχουµε πληρώσει ήδη για τα φυτά».  Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το κόστος για την αγορά των φυτών σε όλη την περιοχή, ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ.

∆εδοµένου ότι οι φυτεύσεις πραγµατοποιούνται το δίµηνο Σεπτεµβρίου – Οκτωβρίου, οι αγρότες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, καθώς, µέχρι το τέλος του µήνα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το σχεδιασµό και να έχουν προχωρήσει στην εξέλιξη της νέας καλλιέργειας.  Επισηµαίνεται ότι η συνολική παραγωγή της περιοχής φθάνει τους 120 χιλ. τόνους, από τους οποίους 100-110 χιλ. τόνοι, εξήχθησαν φέτος στη Ρωσία, µε µέσο όρο τιµής 1 ευρώ το κιλό. Οι παραγωγοί αρχίζουν να εξετάζουν τη δυνατότητα στροφής σε νέες αγορές, κάτι που ωστόσο εκτιµάται ότι δεν είναι εύκολο, λόγω του έντονου ανταγωνισµού.

Σύµφωνα µε όσα αναφέρει ο κ. Κυριαζής «εάν παραµείνουν οι συνθήκες της απαγόρευσης, µόνος ωφεληµένος θα είναι  Τουρκία, που θα αποτελέσει ουσιαστικά τον µοναδικό προµηθευτή της ρωσικής αγοράς σε φράουλα». Σηµειώνεται ότι η Τουρκία αποτελεί τον δεύτερο µεγαλύτερο παραγωγό φράουλας στον κόσµο, µετά την Καλιφόρνια.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία