BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Γκελ στις διεθνείς αγορές κάνει το ελληνικό ρύζι

Η βοήθεια έρχεται από το εξωτερικό για το ρύζι, καθώς η µειωµένη παραγωγή και ποιότητα στις γειτονικές χώρες, τις κάνει να στρέφονται στην Ελλάδα. µε την ποικιλία japonica να φτάνει στα 35 λεπτά, ενώ η indica αναµένεται να φτάσει τα 28-29 λεπτά µέχρι τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Γκελ στις διεθνείς αγορές κάνει το ελληνικό ρύζι

1
0
Στα 34-35 λεπτά κυµαίνονται οι τιµές για το ρύζι japonica (µεσόσπερµο), µια τιµή αρκετά καλή ώστε να βγάζει το µεροκάµατο ο παραγωγός, όπως δηλώνει στην Agrenda ο Λεωνίδας Κουϊµτζής, Πρόεδρος του Ά Συνεταιρισµού Χαλάστρας. Η στροφή της Βουλγαρίας και της Τουρκίας στην παραγωγή της Ελλάδας εξαιτίας των δυσµενών καιρικών συνθηκών, είναι ένας από τους λόγους στους οποίους οφείλεται η διαµόρφωση της τιµής σε αυτά τα επίπεδα. Η Τουρκία φέτος δεν είχε µεγάλη παραγωγή, ενώ στη Βουλγαρία  τα χωράφια παραµένουν αλώνιστα, µε αποτέλεσµα µειωµένη ποσότητα και ποιότητα παραγωγής. Ο άλλος λόγος αφορά τους δασµούς που έχει επιβάλλει η Αίγυπτος στα εισαγόµενα προϊόντα και είναι της τάξεως των  1000 δολαρίων/τόνο (800 ευρώ/τόνο), µε αποτέλεσµα η οι χώρες τις Μεσογείου να γεµίζουν από αιγυπτιακό ρύζι

Τα Χριστούγεννα περιµένει το indicaΑντιθέτως, οι τιµές του indica (µακρύσπερµο) «έχουν πιάσει πάτο». Αν και η τιµή δεν έχει ακόµα καθοριστεί, οι έµποροι το τιµολογούν στα 20 λεπτά, µαζί µε το συµπληρωµατικό τιµολόγιο των 2-3 λεπτών. Με το κόστος παραγωγής στα 24 λεπτά και την τιµή να φτάνει στα 22-23, οι παραγωγοί δεν µπορούν να περιµένουν κέρδος, σύµφωνα µε τον κ. Κουϊµτζή.
Ωστόσο, µέχρι τα Χριστούγεννα το indica µπορεί να έχει φτάσει στα 28-29 λεπτά, σύµφωνα µε τον κ. Κουϊµτζή, καθώς η απόδοση ανά στρέµµα και η ποιότητα σε Ιταλία και Ισπανία είναι µειωµένη εξαιτίας της κακοκαιρίας (3 Σεπτεµβρίου χιόνιζε στο Τορίνο). Την τελευταία τριετία παρατηρείται το φαινόµενο να αφήνουν οι παραγωγοί «ανοιχτά ρύζια» στους εµπόρους και όχι σε συνεταιρισµούς, µε αποτέλεσµα να πληρώνονται σε χαµηλότερη τιµή.
Η απόδοση είναι λίγο µειωµένη κατά 100-150κιλά/στρέµµα στις δύο ποικιλίες, καθώς και καιρός δεν βοηθάει στα τελειώµατα της συγκοµιδής. Στο indica η απόδοση είναι µειωµένη κατά 150 κιλά, στα 800κιλά/στρέµµα, ενώ στο japonica η απόδοση κυµαίνεται στα περσινά επίπεδα των 900 κιλών/στρέµµα. Στα 750-900 κιλά/στρέµµα κυµαίνεται η απόδοση στο Μεσολόγγι, αυξηµένη κατά 15%  σε σχέση µε πέρυσι, σύµφωνα µε τον Σπύρο Καραχάλιο. Η τιµές έφτασαν στα 32-33 λεπτά για ορισµένες ποικιλίες λευκού ρυζιού, αλλά ακόµα δεν έχουν διαµορφωθεί για τις υπόλοιπες. Στις Σέρρες, η απόδοση κυµαίνεται στα 600-1000 κιλά/στρέµµα ανάλογα µε την ποικιλία, εξηγεί ο Αντώνης Ανεσιάδης της Ένωσης Αγροτών Σερρών, καθώς η κακοκαιρίες ήταν ελάχιστες και δεν υπήρξε πρόβληµα στην συγκοµιδή.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία