BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Έπεσαν να τους φάνε για τις τιμές στο ελαιόλαδο

Παντός µέσου µετέρχονται την τελευταία εβδοµάδα οι «βαρώνοι» του ελαιολάδου, προκειµένου να διατηρήσουν σε χαµηλή πτήση τις τιµές παραγωγού, παρά την έλλειψη, όπως αποκαλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου.

Έπεσαν να τους φάνε για τις τιμές στο ελαιόλαδο

0
0

Ακόμα, ενημερωθείτε από τη σαββατιάτικη εφημερίδα για τα Σχέδια Βελτίωσης. Κλείνει στις 30 Ιουνίου 2015 η προθεσμία για αιτήματα πληρωμής των παλαιών.

Διαβάστε μόνο σε αυτό το φύλλο της Agrenda, ειδικό τετρασέλιδο φάκελο για τα νέα προγράμματα των ελαιοκομικών φορέων. Με 100 μέλη και 2.500 στρέμματα οι οργανώσεις παραγωγών στις ελιές.

Επίσης, μόνο στην Agrenda του Σαββάτου διαβάστε για την ένταση που έφερε η νέα ΚΥα για το ιδιοκτησιακό  καθεστώς των Farmers’ Markets. Αναστάτωση έχει προκαλέσει το προσχέδιο της πολυαναµενόµενης Κ.Υ.Α. σχετικά µε τη λειτουργία των Αγορών Παραγωγών (Farmers’ Markets) τόσο στις Ενώσεις Βιοκαλλιεργητών όσο και σε επιχειρηµατίες του χώρου.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις πληρωμές που έρχονται. Στις 22 Δεκεμβρίου η ενιαία ενίσχυση και μια εβδομάδα μετά η εξισωτική του 2013 και του 2014. Βοηθούντος του προεκλογικού κλίματος, καλά δείχνουν να τρέχουν οι προθεσμίες για τις πληρωμές. Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου το τσεκ, παραμονή Πρωτοχρονιάς η εξισωτική.

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:

Επικαιρότητα

• Έτοιµη η ΚΥΑ για τη γέφυρα των Σχεδίων Βελτίωσης ως το τέλος του 2015 σελ. 16

• Μείωση κατά 80% στο δικαστήριο των προστίµων για τις πτηνοτροφικές σελ. 32

Επενδύσεις

• Κεφάλαια και εργαλεία προσφέρει η νέα αγροτική σύµπραξη Farm2050 σελ. 18

• Ευρωπαϊκό ντεµπούτο της καυτερής πιπεριάς Rush µέσω της VK Grapes σελ. 33

Εμπορεύματα

• Μειωµένο τονάζ και εξαιρετική ποιότητα φέρνει φέτος η ελιά Καλαµών σελ. 21

• Υπερπροσφορά και εµπάργκο τρώνε τη σάρκα του ξερού κρεµµυδιού σελ. 36

 

Editorial

Οι Έλληνες αγρότες και ειδικότερα η κρίσιµη µάζα των γνήσιων και καταρτισµένων επαγγελµατιών του χώρου, δείχνουν να έχουν πάρει το µήνυµα, ακολουθώντας µε όλο και µε µεγαλύτερη θέρµη τα κελεύσµατα των αγορών. Αρκεί να αναφερθεί ότι σε µια περιοχή, µάλλον συντηρητική, όπως είναι ο Θεσσαλικός κάµπος, όπου οι άνθρωποι δείχνουν λιγότερο δεκτικοί στις αλλαγές, την τελευταία τριετία ο καλλιεργητικός χάρτης αλλάζει θεαµατικά.

Μετά τα όσπρια για ανθρώπινη κατανάλωση και τα ψυχανθή που προορίζονται για ζωοτροφή, τα οποία κατέλαβαν µεγάλες εκτάσεις, χρόνο µε το χρόνο πληθαίνουν οι δενδρώδεις καλλιέργειες, µε τις φιστικιές και τις αµυγδαλιές να διαµορφώνουν ένα νέο τοπίο στην καρδιά του κάµπου.

Εκείνοι που δύσκολα κατανοούν τη νέα αγροτική πραγµατικότητα στη χώρα µας, είναι οι αγροτοσυνδικαλιστές της περασµένης γενιάς, που παρ’ ότι έχουν χάσει οριστικά το τρένο του εκσυγχρονισµού, επιµένουν πεισµατικά στη διατήρηση θέσεων σε κορυφαίες οργανώσεις του χώρου.

Το παράδειγµα της ΠΑΣΕΓΕΣ και ο τρόπος µε τον οποίο επιχειρείται για µια ακόµη φορά η άλωση της διοίκησης στη Συνοµοσπονδία από µια µικρή οµάδα ξεκοµµένων από την πραγµατικότητα στελεχών, αναδεικνύει µε τον πλέον ανάγλυφο τρόπο τις «σκουριασµένες αντιλήψεις» και τις προσωπικές στρατηγικές που κυριαρχούν σε βάρος της συλλογικής προσπάθειας των συντελεστών του χώρου.

Σηµειωτέον ότι την περασµένη ∆ευτέρα (8 ∆εκεµβρίου) µε µια ξερή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Συνοµοσπονδίας ανακοινώνονταν η πρόθεση κάποιων για τη διεξαγωγή εκλογών στις 21 ∆εκεµβρίου, την Παρασκευή (12 ∆εκεµβρίου) έκλεισε κατ’ ουσία η εγγραφή (µε µια απλή αίτηση και 500 ευρώ) εκπροσώπων στο εκλογικό σώµα και από σήµερα η οργάνωση βαδίζει ολοταχώς στην διεξαγωγή εκλογών… λίγες ώρες πριν λάµψει το αστέρι των Χριστουγέννων.  

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία