BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Καλλιέργεια για τολμηρούς αποδεικνύεται το καλαμπόκι

Σε καλλιέργεια για τολµηρούς, εξελίσσεται χρόνο µε το χρόνο το καλαµπόκι. Είναι η τρίτη χρονιά που οι τιµές παραγωγού παραµένουν καθηλωµένες σε επίπεδα οριακά για τη βιωσιµότητα των εκµεταλλεύσεων, ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που ποντάρουν πλέον σε µια ανάκαµψη ακόµα και σε πείσµα των διεθνών αναλυτών.

Καλλιέργεια για τολμηρούς αποδεικνύεται το καλαμπόκι

1
0
Ειδικότερα στη χώρα µας, οι κυβερνητικές εξαγγελίες για προτεραιότητα στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, όπως και η στενή σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάµεσα σε καλλιεργητές και ιδιοκτήτες µεγάλων εκµεταλλεύσεων ζωικού κεφαλαίου, δηµιουργούν κάποιες ελπίδες ανάκαµψης

Η απόφαση των παραγωγών για µείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας οφείλεται στις τιµές για το προϊόν τα τελευταία δύο χρόνια, που διαµορφώνονται σε χαµηλά επίπεδα. Κι αυτό λόγω κυρίως της έλλειψης ρευστότητας από πλευράς των κτηνοτρόφων και των αθρόων εισαγωγών φθηνού καλαµποκιού από βαλκανικές χώρες, που τα τελευταία χρόνια έχουν µεγάλη παραγωγή. Μάλιστα, ακόµα και οι κτηνοτρόφοι το ’14 πραγµατοποίησαν εισαγωγές από τη Βουλγαρία έναντι 14 λεπτών το κιλό.

Ενδεικτικό είναι ότι, αν και οι παραγωγοί πληρώνονται για το καλαµπόκι, που πουλάνε στους κτηνοτρόφους (σε σακιά), έναντι 20-22 λεπτών το κιλό, προτιµάνε να το δίνουν στις βιοµηχανίες σε πολύ χαµηλότερες τιµές, καθώς εκεί διοχετεύουν µεγαλύτερες ποσότητες και ξέρουν πότε θα πληρωθούν.

Αναλυτικά, η µέση τιµή παραγωγού για το καλαµπόκι στην Ελλάδα κυµάνθηκε το ‘14 στα 15-16 λεπτά το κιλό, στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι (για το καλαµπόκι µε υγρασία 13-14 βαθµούς), µε αρκετές ποσότητες να έχουν πουληθεί και στα 14 λεπτά (στις Σέρρες κ. α.), ενώ τα 18 λεπτά το κιλό, που είχε ανακοινώσει ως τιµή παραλαβής η Ε.Α.Σ. Βόλου αφορούσαν τελικά µόλις 8.000 τόνους που χρειαζόταν για τις ανάγκες της η Ένωση.

Έτσι, οι λίγοι παραγωγοί που έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν τη σοδειά τους, «κρατάνε» το προϊόν, προσδοκώντας σε µία άνοδο της τιµής κατά το Μάη, όταν µειώνονται οι ποσότητες του διαθέσιµου καλαµποκιού και οι έµποροι προχωρούν σε αγορές. Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι τέλος Μαΐου η τιµή ανέβηκε στα 19 λεπτά το κιλό.

Σύµφωνα µε τους παραγωγούς, µε τις παραπάνω µέσες τιµές δε θα έβγαζαν ούτε τα έξοδά τους, αν οι αποδόσεις δεν ήταν καλές το ’14 (στα 1.300-1.500 κιλά το στρέµµα) χάρη στο δροσερό καλοκαίρι, που ευνόησε την καλλιέργεια, δεδοµένου του κόστους στα 180-220 ευρώ το στρέµµα.

Ως εκ τούτου, πολλοί παραγωγοί στρέφονται σε καλλιέργειες µε µικρότερο κόστος, όπως αυτές των οσπρίων και του σιταριού, ή αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, όπως, για παράδειγµα, η καλλιέργεια ποικιλίας καλαµποκιού για ποπ κορν, που απαντάται σε µικρή έκταση σε Φάρσαλα και Αλµυρό Βόλου από πέρυσι, και πουλήθηκε φέτος έναντι 45 λεπτών το κιλό.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία