BACK TO
TOP
Πολιτικές

Σε ελαφρά άνοδο η βελγική αγορά μπύρας το 2014

Αντίθετα, το 2013 η κατανάλωση μπύρας στο Βέλγιο είχε γνωρίσει πτώση 2,5%, στα 8,03 εκατ. εκατόλιτρα.

Προστασία από τους Αμερικανούς ανταγωνιστές ζητά η ευρωπαϊκή ζυθοποιία

2
0
Αρκετά θετική χρονιά για τη βελγική αγορά μπύρας ήταν το 2014, καθώς η κατανάλωση αυξήθηκε ελαφρώς, κατά 0,9% έναντι του 2013, φθάνοντας τα 8,1 εκατ. εκατόλιτρα., σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Βέλγικης Ομοσπονδίας Ζυθοποιών

Εξ αυτών, τα 4,9 εκατ. εκατόλιτρα αφορούσαν κατανάλωση προϊόντων της ηγέτιδας της βελγικής και της παγκόσμιας αγοράς, AB InBev.

Σημειωτέον ότι το 2013 η κατανάλωση μπύρας στο Βέλγιο είχε γνωρίσει πτώση 2,5%, στα 8,03 εκατ. εκατόλιτρα, ενώ σύμφωνα με την Βελγική Ομοσπονδία Ζυθοποιών, υπάρχει συνολικά καθοδική τάση της κατανάλωσης την τελευταία δεκαπενταετία –όπως και στην υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη- εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, η οποία συνοδεύεται από μία στροφή των καταναλωτικών προτιμήσεων προς το κρασί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκπροσώπων του κλάδου, θετική επίδραση στην κατανάλωση είχε την περσινή χρονιά η διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου στην Βραζιλία. Το 41% των πωλήσεων μπύρας στην εγχώρια αγορά το 2014 πραγματοποιήθηκε από τον κλάδο μαζικής εστίασης (horeca) και το 59% από τον κλάδο λιανεμπορίου, και δη των μεγάλων αλυσίδων.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, χωρίς να υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα ολοκληρωμένα στοιχεία, η εικόνα φαίνεται μάλλον θετική, καθώς η ηγέτιδα της βελγικής αγοράς, AB InBev, εκτιμά ότι αύξησε τις πωλήσεις της στην γειτονική Γαλλία κατά 10,1% έναντι του 2013 , ενώ υπολογίζει τις συνολικές της εξαγωγές το 2014 στα 5,3 εκατ. εκατόλιτρα, σε σαφή ανοδική τάση έναντι του 2013.

Όπως σημείωσε ο οικονομικός Τύπος, το Βέλγιο αντιπροσωπεύει μόλις το 1% των συνολικών πωλήσεων της AB InBev σε παγκόσμιο επίπεδο (με 4,9 εκατ. εκατόλιτρα, έναντι 458,8 εκατ. εκατολίτρων).

Ωστόσο, η ζυθοποιία επενδύει σημαντικά κεφάλαια στις εγκαταστάσεις της στο Βέλγιο, οι οποίες έχουν έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, ενώ βεβαίως το Βέλγιο αποτελεί την ιστορική έδρα του ομίλου.

Η διοίκηση της AB InBev σκοπεύει στην διάρκεια του 2015 να προχωρήσει σε επενδύσεις κεφαλαίων 100 εκατ. € σε επέκταση της παραγωγικής και εξαγωγικής της δυναμικότητας και σε εισαγωγή καινοτόμων προϊόντων και συσκευασιών στο Βέλγιο.

Η AB InBev απασχολεί σήμερα 2.500 εργαζόμενους στο Βέλγιο και 3.500 εργαζόμενους συνολικά στις χώρες Benelux και την Γαλλία.   
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία